Voorbeelden van narcistisch gedrag

Hij beschuldigt altijd iets of iemand anders voor iets en alles wat ze niet aanstaat. Het is nooit zijn eigen fout. Hij zal altijd wel een argument weten te vinden om zijn eigen gedrag te rechtvaardigen.

 • Als hij gedoucht heeft doet hij zelf nooit de doucheslang/stang/kraan met de handdoek af, maar hij vindt dat ik het wel moet doen. Als ik hem erop wijs dat hij dat dan ook moet doen, wordt hij kwaad en vindt dat ik niets van hem aan wil nemen en altijd maar in de verdediging ga enz.
 • Ik drink koffie met veel warme gewone melk. Hij vind dat ik daar steeds hetzelfde kopje voor moet gebruiken, want melk laat een filter achter in het kopje. (ik maak het kopje met een schuursponsje schoon, wat voor hem schijnbaar, als hij afwast een te grote ergernis/belasting is) Terwijl hij verschillende kopjes gebruikt om daar vla/pap uit te eten. Als ik daar iets van zeg wordt hij kwaad en vindt dat ik niets van hem aan wil nemen en altijd maar in de verdediging ga enz.
 • Hij vindt dat ik de stoel onder de tafel terug moet zetten als ik opgestaan ben, terwijl hij dat zelden of nooit doet.
 • Hij vindt dat ik maar 1 jas van mij aan de kapstok mag hebben hangen, terwijl hij er soms 3 heeft hangen, met nog eens de nodige kleren.

Corrigeert hetgeen ik doe regelmatig, door de dingen die ik gedaan heb anders te doen, te verbeteren. Hij vindt dat hij het allemaal veel beter kan.

 • Als ik boodschappen in de kast gezet heeft gaat hij ze daarna vaak op in zijn ogen betere/nettere plaats neerzetten.

Neemt vaak mijn gevoelens, bedenkingen of mening niet serieus of negeert die. Bij tegenwind van mijn kant (ben assertief en kom voor mezelf op) zegt hij kwetsende en beledigingen dingen tegen mij.

 • Als ik duidelijk ben in mijn grenzen en hem op zijn eigen gedrag wijs en op wat voor impact de dingen die hij tegen mijn zegt heeft, wordt hij alleen maar bozer en gaat nog meer kwetsen en beledigen. Hij zegt dat ik het verkeerd zie en denk. Hij vindt ik emotioneel gestoord ben en dat ik een psychische afwijking hebt, of ADHD.
 • Ondanks dat ik al heel lang duidelijk ben in mijn grenzen en hem een spiegel voor hou blijft hij mij grenzen overschreden en heeft hij een gebrek aan respect richting mij. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden en houding.

Hij behandeld mij vaak als of ik een kind ben die hij nog het een en ander moet leren.

Hij vindt dat ik de oorzaak ben van zijn problemen en/of verdriet.

 • Hij kan zich ergeren en druk maken over onbenullige dingen en vindt dat ik mijn gedrag daaraan moet aanpassen. Ik mag daar geen nee op zeggen, want doe ik dat wel (wat ik geregeld doe) dan wordt hij kwaad en vindt dat ik niets van hem aan wil nemen en altijd maar in de verdediging ga enz. Hij probeert dan een gesprek/discussie met mij uit te lokken en mij een schuldgevoel aan te praten.

Hij is een aantal keren in behandeling geweest voor andere problemen. Hij heeft het rapport goed verstopt. Hij zegt nu dat er aan hem niets mankeert en dat ik degene ben die in therapie moet enz. Hij is niet voor reden vatbaar omtrent zijn eigen gedrag. Niets is immers zijn fout.

Click Here to Leave a Comment Below

Jolanda - juni 30, 2018

Heel herkenbaar….ik had ook een relatie van 3 en half jaar. Sinds 5 weken is het over. Ik kon niet meer tegen dat liegen en achteraf ging al maanden vreemd. Wij sliepen nooit samen omdat hij zijn eigen huis heeft
Dus meneer heeft vrij spel en kon zijn gang gaan. Je kan als vrouw/vriendin alles proberen om het hem naar de zin te maken maar het is water naar de zee dragen. Nu na 5 weken heb ik goed na kunnen denken. En alle puzzelstukje vallen in elkaar. Nu moet ik alleen uit me hoofd verbannen…de kwaadheid dat ik zo ben bedonderd terwijl ik alles voor hem deed. Dat doet pijn maar het gaat goed komen en ik heb hem trouwens ook al 5 weken niet meer gezien of gehoord. Ik werd zoals beschreven ook helemaal leeg gezogen. Had nergens meer zin in en kom nu al meer tot leven. Mijn vrienden/vriendinnen komen langzaam weer terug. Ze verbraken de vriendschap door hem….dat moet je toch niet willen. Ik ben in ieder geval blij dat ik van hem af ben. ?

Reply
Lilian - mei 1, 2018

Mooi en helder beschreven hoe jou narcist te werk gaat. Wat herkenbaar is, is de constant ongelijkwaardigheid die word geschapen. Ik wil je op het hart drukken dat ondanks jou vermogen om voor jezelf op te komen en assertief te zijn, je niet moet onderschatten dat dit gedrag een sluipmoordenaar is voor je assertiviteit. Je kan dit niet winnen/overwinnen door assertief te zijn, je raakt hooguit uitgeput omdat je steeds opnieuw overal assertief moet zijn en je verdediging zal afzwakken naarmate je eraan gewend raakt en soms de problemen maar simpelweg even uit de weg gaat om stress te voorkomen. Echt ren voor je leven nu je nog genoeg assertieve gedragingen hebt en het zo helder kunt zien en beschrijven!

Ik heb het gezien in het gezin waarin ik groot werd. Ik heb gezien hoe de vader als een zombie eindigde die niets meer zei, nergens meer wat van zei of tegen in ging en eigenlijk helemaal niet meer snapte waar het over ging.

Reply
Ikki - april 10, 2018

Ik zou best in contact willen komen met mede slachtoffers. Ik weet dat ik bij hem weg moet, maar het idee dat ik hem nooit meer zal zien, maakt me ook ongelukkig. Hoe los ik dit nou op! shi4you hotmail.com

Reply
  Anoniempje - mei 24, 2018

  Ik ben na 28 jaar gevlucht..was mezelf helemaal kwijt.vechtscheiding.hij heeft geen idee wat hij heeft aangericht
  Bij mij.na 16 maanden later ,lijkt het wel of ik uit een coma kom,dit had me echt bijna gevloerd.
  Verwar missen niet,het is het onthechte van manipulatie,,ik hoop hem nooit meer te zien.

  Reply
  J - juli 4, 2018

  Mijn tip. soms helpt het om alles te benoemen wat je opmerkt, zoals misleiding, leugens, ontkenningen, naming shaming, schuld aan anderen geven etc.

  Want hij creert telkens een plaatje, om de werkelijkheid te verstoppen. Zodra de werkelijkheid weer bloot ligt, kan jij ‘m zien voor wat ie is, en zal je ook minder behoefte aan zo iemand hebben. Succes!

  Reply
  Nadia - juli 9, 2018

  heb 14 dagen geleden zelf punt achter relatie van 8 jaar gezet. Pas vorige week ontdekt dat ik al die jaren samenleefde met een narcist. Ik voel me leeg en eenzaam. Gelukkig kan ik op vrienden en familie rekenen.
  Maar wat ik allemaal met hem heb meegemaakt kan ik niet kwijt. Het idee dat hij nieuwe slachtoffers zal vinden maakt me boos. Ik heb nood aan praten met lotgenoten.
  Laat maar van jullie horen, ik ben er !

  Reply
   Anoniem - september 8, 2019

   Hallo, conversatie dateert al even maar had graag even contact gehad. Kan dat nog via pb? Grts

   Reply
  Wesley - september 2, 2018

  Ja meid mijn groot moeder is ook narcistisch geworden en breekt iedereen af zij woont nu in een appartementje en hare zoon deed alles voor haar en hij krijgt dan ook nog het meeste van allemaal op zijn doos en hij is er volledig onderdoor aan het geraken . Maar ik geef je een goede raad maak van jou hart een steen en ga weg bij hem en je gaat zien dat je veel gelukkiger gaat worden en dat meen ik uit de grond van mijn hart echt waar.

  Groetjes Wesley

  Reply
  Jeanny - september 17, 2018

  Weggaan en hem zo snel mogelijk vergeten voor zover mogelijk heb ik ook gedaan

  Reply
   J - september 22, 2018

   Ja vluchten is de beste optie. Wordt ook wel eens omschreven bij het omgaan met een dysfunctionele familie, je hebt 3 opties, vluchten, vechten of conformeren. Als je niet weg kan of durft gaan de meeste mensen dus conformeren, proberen de lieve vrede te bewaren. In de hoop dat het beter wordt. Dit is een slechte optie. Vechten is ook slecht, want grote kans dat jij de bak in moet. Vluchten is de enige optie, maar die hebben de narcisten vaak slim dichtgemetseld door jou zo verzwakt en afhankelijk te maken, dat je niet weg kan. Al staat de deur open. Je taktiek moet daarom zijn om nieuwe mensen buiten hem om te leren kennen en inschrijven voor een huurwoning ver weg van hem. Dan heb je weer de optie vluchten, en loop je zo de deur uit.

   Reply
  Tineke - december 13, 2019

  Dit heb ik ook gehad. En ik loop nog te worstelen. Maar ik ben steeds verder de vernieling in gedraaid, lichamelijk en geestelijk. Maar het heeft lang geduurd voordat ik echt heb gezegd dat het genoeg is. Dat ik nooit wat bij hem zal bereiken. Wat ik ook doe, wat ik ook zeg. Hoe meer je de waarheid onder ogen begint te zien hoe meer je je los kunt maken. Ik heb mazzel dat mijn dochter me steeds weer met mijn neus op de feiten drukt. Hij zal nooit van me houden. Het is pijnlijk.
  Ik raad je aan hulp te zoeken. Ik heb hulp van een psycholoog. Heb je mensen in je omgeving die je kunnen helpen? Aan wie je je verhaal kunt vertellen? De eerste stap is de vreselijke waarheid onder ogen te zien en je verhaal te vertellen. Heel veel sterkte. Ik weet dat het vreselijk veel pijn doet. Maar je vergiftigt jezelf als je doorgaat.

  Reply
 • Ikki - april 10, 2018

  ik leef nu een aantal maanden met een narcist. Zelf ben ik HSP en die trekken vaak narcisten aan heb ik gelezen. Ondanks het vreemdgaan, de leugens, de scheldpartijen, de vernederingen hou ik nog steeds van hem en wil ik hem maar helpen en heb ik medelijden met hem (?!) . Diep in m’n hart weet ik dat zulke mannen niet te helpen zijn. Ondertussen ben ik op van de stress, lichaam doet pijn, ben moe en leeg. Ik ga zelf ook hulp zoeken.

  Reply
   Anoniem - april 10, 2018

   Dag Ikki,

   Ikzelf ben slechts na 9 jaar opgestapt.
   Zorg voor jezelf, niemand verdiend het om zo mishandeld te worden!
   Zoek een therapeut dat erin gespecialiseerd is, om je kracht te geven als je het niet alleen kan.
   Maar VLUCHT, ren voor je leven!

   Sterkte
   J

   Reply
   Ro - mei 11, 2018

   Hey Ikki,

   Heb tot kort 3 jaar een relatie gehad met een narcist. Ben benieuwd hoe het nu met je gaat?

   Liefs

   Reply
   Petra Boerebach - mei 15, 2018

   Het heeft bij mij 20 jaar geduurd voordat ik de stap kon zetten om weg te gaan. Als ik je één advies mag geven; ga! Echt. Hoe moeilijk het nu ook is, je WEET al dat je relatie niet gezond is. Het gevoel van medelijden is heel erg bekend, maar JIJ bent belangrijker! Hij wil niet geholpen worden (ook al zal hij af en toe net alsof doen).

   Reply
  Michèle - april 5, 2018

  Oh, dit is zo herkenbaar, lijkt bijna of het om dezelfde persoon gaat. Alleen heb ik de diagnose gelukkig wel in handen. Was geluk dat hij getest werd voor inderdaad ook andere problemen (o.a. Asperger).

  Reply
  Alma - februari 25, 2018

  Na een gebeurtenis durft zoon mij niet aan tekijken hij kijken hij praat alleen
  Met mij man en kijkt hem wel aan

  Reply
  J - februari 24, 2018

  haha ja wel eea herkenbaar, bij ons op het werk liep iemand die ook vaak zei wat anderen moesten doen, en zich er zelf niet aan hield. Hij had overigens Borderline meen ik me te herinneren, maar je ziet vaak dezelfde dysfunctionele fratsen terug bij dysfunctionele mensen…

  Reply
  Leave a Reply: