Website vernieuwd

Deze website is per 29-11 vernieuwd! Hij ziet er daardoor iets anders uit dan je bent gewend. Verder werkt alles zoals vanouds.

Let erop dat het adres is veranderd: NarcismeGids.com


Meer weten

Voorbeelden van narcistisch gedrag

Hij beschuldigt altijd iets of iemand anders voor iets en alles wat ze niet aanstaat. Het is nooit zijn eigen fout. Hij zal altijd wel een argument weten te vinden om zijn eigen gedrag te rechtvaardigen.

  • Als hij gedoucht heeft doet hij zelf nooit de doucheslang/stang/kraan met de handdoek af, maar hij vindt dat ik het wel moet doen. Als ik hem erop wijs dat hij dat dan ook moet doen, wordt hij kwaad en vindt dat ik niets van hem aan wil nemen en altijd maar in de verdediging ga enz.
  • Ik drink koffie met veel warme gewone melk. Hij vind dat ik daar steeds hetzelfde kopje voor moet gebruiken, want melk laat een filter achter in het kopje. (ik maak het kopje met een schuursponsje schoon, wat voor hem schijnbaar, als hij afwast een te grote ergernis/belasting is) Terwijl hij verschillende kopjes gebruikt om daar vla/pap uit te eten. Als ik daar iets van zeg wordt hij kwaad en vindt dat ik niets van hem aan wil nemen en altijd maar in de verdediging ga enz.
  • Hij vindt dat ik de stoel onder de tafel terug moet zetten als ik opgestaan ben, terwijl hij dat zelden of nooit doet.
  • Hij vindt dat ik maar 1 jas van mij aan de kapstok mag hebben hangen, terwijl hij er soms 3 heeft hangen, met nog eens de nodige kleren.

Corrigeert hetgeen ik doe regelmatig, door de dingen die ik gedaan heb anders te doen, te verbeteren. Hij vindt dat hij het allemaal veel beter kan.

  • Als ik boodschappen in de kast gezet heeft gaat hij ze daarna vaak op in zijn ogen betere/nettere plaats neerzetten.

Neemt vaak mijn gevoelens, bedenkingen of mening niet serieus of negeert die. Bij tegenwind van mijn kant (ben assertief en kom voor mezelf op) zegt hij kwetsende en beledigingen dingen tegen mij.

  • Als ik duidelijk ben in mijn grenzen en hem op zijn eigen gedrag wijs en op wat voor impact de dingen die hij tegen mijn zegt heeft, wordt hij alleen maar bozer en gaat nog meer kwetsen en beledigen. Hij zegt dat ik het verkeerd zie en denk. Hij vindt ik emotioneel gestoord ben en dat ik een psychische afwijking hebt, of ADHD.
  • Ondanks dat ik al heel lang duidelijk ben in mijn grenzen en hem een spiegel voor hou blijft hij mij grenzen overschreden en heeft hij een gebrek aan respect richting mij. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden en houding.

Hij behandeld mij vaak als of ik een kind ben die hij nog het een en ander moet leren.

Hij vindt dat ik de oorzaak ben van zijn problemen en/of verdriet.

  • Hij kan zich ergeren en druk maken over onbenullige dingen en vindt dat ik mijn gedrag daaraan moet aanpassen. Ik mag daar geen nee op zeggen, want doe ik dat wel (wat ik geregeld doe) dan wordt hij kwaad en vindt dat ik niets van hem aan wil nemen en altijd maar in de verdediging ga enz. Hij probeert dan een gesprek/discussie met mij uit te lokken en mij een schuldgevoel aan te praten.

Hij is een aantal keren in behandeling geweest voor andere problemen. Hij heeft het rapport goed verstopt. Hij zegt nu dat er aan hem niets mankeert en dat ik degene ben die in therapie moet enz. Hij is niet voor reden vatbaar omtrent zijn eigen gedrag. Niets is immers zijn fout.

Click Here to Leave a Comment Below