Tactieken tijdens het spel

33 Tactieken van narcisten (met voorbeelden)

Wanneer je te maken hebt met een narcist zul je vast al kennis gemaakt hebben met één of meer narcistische tactieken. 

Sommige van die tactieken zijn behoorlijk doorzichtig en herkenbaar. Andere trucjes zijn een stuk moeilijker te herkennen. 

Deze tactieken kunnen een hoop schade veroorzaken. Vooral ook omdat ze lang onopgemerkt kunnen blijven. Je voelt wel dat er iets niet klopt, maar je kunt er niet precies de vinger op leggen. 

Dit komt omdat dit soort trucjes vaak net onder de oppervlakte worden toegepast, op een iets diepere laag, ofwel energetisch niveau. Dit klinkt misschien wat zweverig, maar is wel belangrijk om te weten. Want zolang je daar geen kennis van hebt blijf je kwetsbaar voor deze vorm van manipulatie.

Veel mensen zijn in eerste instantie blind voor deze trucjes omdat ze automatisch uitgaan van het goede in de mens. Daardoor liggen misbruik en manipulatie op de loer. 

Door deze tactieken te leren herkennen bouw je een schild, kun je sneller en positiever reageren en eerder actie ondernemen om jezelf te beschermen.

Voor de leesbaarheid schrijf ik hieronder ‘hij’ – uiteraard kunnen vrouwen net zo goed dit soort tactieken gebruiken. 

1. Insinueren

Hierbij worden nare grapjes gemaakt die aanvoelen als een steek onder water. Je wordt indirect beschuldigd van iets. Wanneer je de narcist hierop aanspreekt doet hij alsof zijn neus bloedt: “Kun je soms niet tegen een grapje?” 

2. Neerbuigend gedrag

Met lichaamstaal en opmerkingen laat hij je tussen de regels door voelen dat hij je minderwaardig vindt en geen respect voor je heeft. Dit gebeurt vaak heel subtiel. Bijvoorbeeld wanneer jij een vraag stelt en hij even met zijn ogen draait. Of “Tss” zeggen zodra jij een opmerking maakt. 

3. Vernederen in gezelschap

Op een sarcastische manier praten over het slachtoffer. Bijvoorbeeld een verhaal over jou vertellen waarbij je belachelijk wordt gemaakt.

4. Passief agressief gedrag

Bewust of onbewust wraak nemen. Veel kabaal maken wanneer je slaapt. Treuzelen wanneer jij haast hebt. Hard fietsen als je samen fietst. Op een niet-openlijke manier wordt een soort machtsstrijd gecreëerd. Dit zorgt voor stress in de relatie.

5. Projectie

Wanneer een narcist projecteert dan verdraait hij eigenlijk de feiten. Hij beschuldigt jou van iets terwijl de narcist zelf degene is die dat doet. Bijvoorbeeld dat je beschuldigd wordt dat je de narcist niet laat uitpraten, teveel geld uitgeeft. Dat je een lelijk karakter hebt. Of dat het altijd om jou moet draaien.

6. Gaslighting = hersenspoeling

Narcisten houden niet alleen zichzelf voor de gek met grootheidswaanzin en buiten de regels, maar een stapje verder, betrekken ze ook hun omgeving erin. Dingen net zo lang herhalen totdat je aan jezelf gaat twijfelen. Doel is om jou te verwarren. Te hersenspoelen zelfs. Je krijgt het gevoel dat je gek bent en gaat twijfelen aan je eigen waarnemingsvermogen. 

7. Aantrekken en afstoten

De liefde wordt om de haverklap aan- en uitgezet met als resultaat dat je je in allerlei bochten blijft wringen om het weer leuk te krijgen, want het ligt zogenaamd aan jou. Dit is enorm uitputtend. Uiteindelijk kan het zover gaan dat je het gevoel gaat krijgen niet zonder diegene te kunnen.

8. Valse beloftes

Vooral ingezet als aandacht verslapt. A zeggen en B doen. Bijbels spreekwoord: goede boom herkent men aan zijn vrucht. Let dus niet op de mooie praatjes, maar op hoe het in de praktijk gaat, wat ervan terechtkomt.

9. Intimideren

Door te schreeuwen of dreigen fysiek te worden. Resultaat is dat je je klein en kwetsbaar voelt, bang bent voor beschadiging van je lichaam en/of je spullen en dat je terugdeinst om het niet te laten escaleren.

10. Gijzelen

De narcist voelt zich beledigd en jij moet dat oplossen. Steeds als je denkt dat het uitgepraat is dan komt hij met wat nieuws. Met als resultaat een urenlang gesprek. Deze tactiek wordt vaak ingezet als jij eigenlijk wat beters te doen hebt. Je wordt letterlijk gegijzeld en kunt voor je gevoel het gesprek niet met goed fatsoen onderbreken.

11. Drama

Waar anderen bij zijn opeens enorm emotioneel gaan doen. Compleet met krokodillentranen. Andere mensen willen graag helpen en geven hem aandacht.

12. Slachtofferrol

De slachtofferrol aannemen. Hiermee krijgt hij andere mensen achter zich. Het verhaal precies zo versraaien zodat jij de ondankbare persoon lijkt. En hij blijft mooi buiten schot, want niemand verdenkt een slachtoffer.

13. Blinde supporters inzetten

Blinde supporters worden in het Engels ook wel ‘flying monkeys’ genoemd. Door halve waarheden aan anderen te vertellen zal de narcist blinde supporters werven zodat deze hem meehelpen jou te bewerken. Deze blinde supporters hebben geen idee wat er werkelijk aan de hand is en helpen de narcist soms met de beste bedoelingen. Dit kunnen familieleden zijn, vrienden, collega’s of zelfs therapeuten.

14. Uitlokken

Hierbij word je getreiterd totdat je bij het minste of geringste ontploft. Hij duwt je het liefst over het randje waar anderen bij zijn. Op dat moment speelt hij de rust zelve of neemt zelfs een slachtofferrol aan. Hiermee wekt hij sympathie op bij anderen, ten koste van jou.

15. Vreemdgaan

Als je partner vreemdgaat binnen je relatie dan betekent dat een enorme dreun voor je vertrouwen. Het vertrouwen is beschadigd. Nog erger wordt het als je partner vervolgens geen verantwoordelijkheid neemt door erover te liegen of te zeggen dat het jouw schuld is.

Een narcist zal na vreemdgaan geen enkel berouw tonen maar de aandacht afleiden door dingen te zeggen als: “Hoe vaak moeten we het hier nog over hebben dan?”, “Begin je nou alweer?”, “Je bent wel erg jaloers hoor”

16. Emotionele chantage

Bij emotionele chantage wordt er misbruik gemaakt van jouw emoties. Hierdoor voel je je verplicht om de narcist zijn zin te geven. Geef je de narcist zijn zin niet, dan voel je je schuldig. Voorbeelden van emotionele chantage zijn opmerkingen als: “Jij bent de enige die mij kan helpen”, of “Hoe kun je mij dit aandoen, na alles wat ik voor jou heb gedaan”.

17. Stiltebehandeling

Dit is een hele nare vorm van emotionele agressie. De narcist sluit zich compleet af voor de ander en reageert nergens meer op. Dit is een enorme straf en staat niet in verhouding tot de aanleiding. Soms is de aanleiding zelfs compleet onduidelijk.

Daarbovenop komt dat de narcist pas weer contact wil zodra het slachtoffer haar excuses heeft aangeboden, ook al heeft deze niks fout gedaan.

18. Insinueren

Een narcist weet precies waar jouw kwetsbaarheden zitten. Daardoor kan hij insinueren dat je minderwaardig bent, zonder het rechtstreeks te zeggen. Een terloopse opmerking hier of daar kan jou uit je evenwicht brengen en de narcist een gevoel van controle geven. 

19. Financiële uitbuiting

Een aantal narcisten kan niet goed met geld omgaan. Zij nemen echter niet zelf de verantwoordelijkheid hiervoor, maar proberen deze bij een ander in de schoenen te schuiven. Hierdoor kan het voorkomen dat jij bepaalde kosten voor je rekening neemt, om te voorkomen dat de narcist in de problemen raakt. 

20. Woede-uitbarsting

Een onredelijke explosie van woede waarbij alles wat fout gaat op jou geprojecteerd wordt. Deze woedeaanvallen komen vaak onverwacht en kunnen ervoor zorgen dat je op eieren gaat lopen.

21. Schuldgevoel aanpraten

Jou een slecht gevoel aanpraten omdat je iets wel of niet doet. De narcist voelt zich ongelukkig en dat is jouw schuld, jouw verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als je eens iets voor jezelf gaat doen dan wordt jou, nog voordat je de deur uitgaat, zo’n rotgevoel aangepraat, dat je er eigenlijk geen lol meer aan hebt.

22. Liefdesbombardement

Het zogenaamde liefdesbombardement vindt vaak aan het begin van de relatie plaats. Het wordt in het Engels ‘love bombing’ genoemd. De meeste mensen die een relatie met een narcist hebben zullen deze eerste fase herkennen. Je bent z’n alles, z’n soulmate. Je wordt overstelpt met aandacht en waardering. 

Zo’n liefdesbombardement kan op een later moment in de relatie terugkeren, als de narcist het gevoel heeft dat jouw aandacht eventjes teveel verslapt. 

Een liefdesbombardement kan je kwetsbaar maken, zeker als zo’n liefdesbombardement gevolgd wordt door een stiltebehandeling of woede-uitbarsting. 

23. Halve waarheden

Door een verhaal net even te verdraaien en belangrijke ‘details’ weg te laten kan de narcist een ander beeld creëren van zichzelf of van anderen. Dit doet hij vaak om zelf de verantwoordelijkheid te ontlopen, of om mensen tegen elkaar uit te spelen. Hij kan opmerkingen totaal uit de context halen en doorvertellen om zo een negatief beeld te schetsen van het slachtoffer. 

24. Isoleren

Hierbij worden de contacten van het slachtoffer met familie en vrienden langzaam afgebroken en verwaterd. Sociale activiteiten en contacten worden keer op keer afgekeurd. Vrienden en familie worden tegen elkaar opgezet zodat het slachtoffer uiteindelijk alleen de narcist nog heeft. 

De narcist kan bepaalde dingen over je vrienden vertellen waardoor je gaat denken dat ze niet deugen en dat het nare mensen zijn. Ook zal hij dingen over jou aan je vrienden vertellen. Je kringetje wordt steeds kleiner zodat je uiteindelijk alleen nog maar de narcist overhoudt.

25. Karaktermoord/lastercampagne

Bij karaktermoord of een lastercampagne zal de narcist jou zwart maken tegenover je eigen vrienden. Dit doet hij door leugens over jou te verspreiden. Door verhalen te verdraaien kweekt de narcist een beeld van zichzelf als slachtoffer en jou als dader. Hierbij wordt vaak handig gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘blinde supporters’, ook wel ‘flying monkeys’ genoemd. 

26. Liegen

Narcisten hebben er over het algemeen geen problemen mee om te liegen. Ze worden er na verloop van tijd ook steeds handiger in. Er kan gelogen worden om grote dingen, zoals een dubbelleven, verborgen te houden. Maar ook om verantwoordelijkheid te ontlopen.

27. Ouderverstoting

De narcist maakt hierbij misbruik van zijn machtspositie tov zijn kind. Hij hersenspoelt zijn kind zodanig dat deze de andere ouder niet meer accepteert. Op die manier neemt de narcist wraak op de andere ouder, over de rug van het kind. 

28. Verzwijgen

Verzwijgen is een vorm van liegen. Bij verzwijgen worden er geen onwaarheden verteld, maar wordt belangrijke informatie expres verzwegen. Bijvoorbeeld niks vertellen over torenhoge schulden, een kind uit een vorige relatie of intiem contact met iemand anders.  

29. Masker opzetten

In het begin van de relatie zet de narcist een lief masker op en speelt de perfecte partner. Zodra de relatie wat zekerder wordt gaat het masker steeds vaker af. Naar de buitenwereld toe wordt de ideale man/vrouw gespeeld en zodra jullie alleen zijn omslaan als een blad aan een boom. 

In contact met de buitenwereld voelt het als een poppenkast. Kan je uit balans brengen omdat je je geen houding weet te geven.

30. Onvoorspelbaar

Het ene moment lief en het andere moment een complete woedeuitbarsting, gevolgd door een stiltebehandeling. Uiteraard is dit allemaal (zogenaamd) jouw schuld. Je komt in een emotionele achtbaan terecht en kunt je steeds minder goed ontspannen, omdat je waakzaam blijft. 

31. Triangulatie

Hierbij wordt een derde persoon ingezet. Bijvoorbeeld een nieuwe collega of een ex. Door te vertellen dat deze persoon flirterig deed worden gevoelens van onveiligheid en jaloezie gekweekt bij het slachtoffer. Als slachtoffer kan dit heel pijnlijk zijn. De boodschap is: je bent vervangbaar. 

Triangulatie zorgt voor amusement (bij de narcist) en creëert drama.Een eerste reactie kan zijn om nog beter je best te doen in de smaak te vallen bij de narcist. De narcist geniet hiervan en voelt zich populair. 

32. Hoovering

Hoovering betekent letterlijk ‘stofzuigen’. Hoovering wordt ingezet om je terug te zuigen in een giftige relatie. Het wordt vaak ingezet na een stiltebehandeling, juist op het moment dat jij besloten hebt geen contact meer te zoeken. Ook komt hoovering voor nadat de relatie verbroken is. 

Ineens vanuit het niets neemt de narcist weer contact met je op. Alsof er niks gebeurd is, probeert de narcist je uit alle macht weer de relatie in te zuigen. Dit kan door middel van complimentjes, door zich kwetsbaar op te stellen, om hulp te vragen en zelfs door excuses aan te bieden. 

33. Selectief geheugenverlies

Dit is een vorm van gaslighting waarbij de narcist doet alsof hij zich een bepaalde afspraak of gebeurtenis niet meer kan herinneren. Dit geheugenverlies kan bijvoorbeeld optreden zodra je hem aanspreekt op nare dingen die hij gezegd of gedaan heeft. Hierdoor creëert hij chaos en ga jij aan jezelf twijfelen.

Herken jij één of meer van deze tactieken? Welke trucs ben jij tegengekomen in het contact met een narcist?

Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Katia Baete - oktober 1, 2023

Mijn dochter is getrouwd met een narcist, dit is nu duidelijk en dat geeft mij en mijn partner veel verdriet. Onze 2 kleinkindjes ontnemen ze en willen ze ons nooit meer laten zien, het is nu een maand geleden. Stel je voor! Respect in hun eigen kinderen hebben ze niet, mijn dochter wil ook geen contact meer met mij. Dit is emotioneel iemand bewust kwetsen, zelfs hun eigen kindjes waar we een heel sterke band hadden. Dit is een onmenselijk gedrag en zou strafbaar moeten worden. Ik laat het hier niet bij.

Reply
Anoniem - februari 27, 2023

Ik herken hier in men naaste buren , in heel veel zaken die hier aan bod komen. Ik ben er ook aan onder door gegaan met alle nare gevolgen van dien.

Sinds ik een oude vriendin terug heb ontmoet , laat me weten dat er ook iemand is die een narcist en hij beknopt haar vrijheid , heeft haar spaarrekening compleet leeg gezogen om zijn schulden af te betalen waar hij mee te maken heeft , dat heeft ze ontdekt omdat ze een brief gevonden heeft.

Meer wil ik daar niet over kwijt om haar niet in gevaar te brengen. Want ja zij is wel degelijk in groot gevaar en ik wou graag heel erg helpen maar ben machteloos , zij kan wel iets er tegen doen als ze de moed heeft ? das het moeilijke daarvan. Ik voel en leef met haar mee en steun haar waar ik maar kan en dat heeft zij hard nodig.

Sterkte aan al die mensen die te lijden hebben als slachtoffer met zo een ziek persoon want dat zijn ze wel degelijk en ook zeer gevaarlijk en das het ergste.

Doordat ik alles wat ik heb mee gemaakt door men naaste buren die Narcisten zijn , kan ik me ook beter inleven in wat voor hel men vriendin leeft , maar ook alle slachtoffer hier die ooit te maken hebben gehad met een Narcist. Het is een echte HEL !

Reply
Marguerite - november 4, 2022

Opgevoed door 2 verslaafde narcisten..oudste zus ook narcist!..2 ex mannen waar ik kinderen mee heb ook narcisten!..nu..5 jr verder..ik ben genezen!..nooit meer n relatie of huwelijk gehad..mezelf gevonden!!..sterker geworden..en vooral ..ik ben ben van mijzelf gaan houden!.. ik heb dd rust gevonden en ook in vergiffenis..ik heb het al die mensen vergeven..die mij al die pijn hebben aangedaan!!..dat boek is uit!….blijft nog steeds niet makkelijk..maar..ik heb geen geld..geen villa..maar ik heb wel mijn 3 prachtige kinderen en mijn dieren en n paar vrienden..live is good now❤️

Reply
  Georges - november 30, 2023

  klinkt alsof jezelf verborgen narcisme hebt, maar het zelf nog niet door hebt.

  Reply
 • Jahael - juni 5, 2022

  Ik herken bijna alles inderdaad. M’n vader was, zoals in een andere reactie exact goed omschreven wordt, een BEUL. Echt, wat een sadist. Hoe kan iemand zo tegen kleine kinderen doen?

  Zag laatst een trailer van een nieuwe film over WOII. Dat een SS’er een stuk vlees aan z’n hond gaf ten overstaan van alle hongerige gevangenen. Het eerste wat ik dacht was: Oh ja, dat deed mijn vader ook idd. Gaf mijn karbonaadje aan de hond als ik graag nog een stukje wilde. Of leidde m’n zus af en ging vervolgens haar stukje vlees verdelen met de rest (dit deed hij wekelijks). Als ze dan ging huilen, dan was het van: ‘Had je maar beter moeten opletten.’ Bleef ze huilen? Dan kwam de agressie naar boven, kreeg ze een knal en moest naar haar kamer. Dit is gewoon 1 van de willekeurige herinneringen die nu naar boven komt. Ik was gewoon niet anders dan een KRIJGSGEVANGENE van m’n sadistische vader. En ik was nog maar een kindje…

  Pas nu ik bijna 40 ben, kwam ik er achter dat ik al m’n hele leven lang rondloop met ernstige PTSS. Is toch eigenlijk van de zotte dat je dat niet eens van jezelf weet? Ik wist niet anders dan dat m’n brein een ding was waar ik vaak amper controle over had. Dat ik bijna elke nacht nachtmerries had was normaal, ik wist niet anders. Dat ik elke dag aan m’n ouders dacht en vrijwel dagelijks momenten had dat ik me gefrustreerd en machteloos voelde, omdat er plots flashbacks omhoog kwamen. Dat is 40 jaar mijn leven geweest. En daar baal ik nu ontzettend van, ben immers al bijna over de helft 🙁 Narcisme houdt je écht zo erg in de greep als je ermee opgegroeid bent. Je hebt het niet eens door, omdat je niet anders kent…

  En m’n moeder? Die weet van niks als ik haar confronteer met nare momenten uit m’n jeugd. En die vindt mij een aansteller. Zelfs als hij mij fysiek pijn doet: bijv ‘per ongeluk’ keihard in m’n arm knijpen tot een grote blauwe plek. Zijn hele toneelstuk in de weken erna trapt ze gewoon in en ik ben degene die van een mug een olifant maakt: ‘Hij weet niet dat hij zo hard knijpt, vanwege z’n reuma’. Het feit dat hij haar en mij al kneep sinds ik puber was, ‘weet ze niet meer’.

  Zelfs dat ik als 17-jarige thuiskwam en de hele hal vol bloed lag, omdat hij haar in elkaar had geslagen, ‘weet ze niks van, wat een onzin. Als dat zo was, dan had ze dat toch heus wel herinnerd!’. Extreem he?

  Heeft iemand misschien tips om hiermee om te gaan? Ze is gewoon een onderdanige vrouw (ook al vindt ze zelf van niet) en kiest altijd zijn kant (ook al zegt ze van niet). Door de jaren heen is ze bovendien ook steeds meer op hem gaan lijken (manipuleert, past emotionele chantage toe, gaat over grenzen heen, maakt mij zwart bij anderen als het haar niet zint wat ik doe, enz). Maar aan de andere kant is ze juist weer een hele lieve, warme moeder (zolang het dus niet over mijn vader gaat en/of hij niet in de buurt is). Ze heeft echt 2 kanten, en dat maakt het moeilijk. Anderen kennen ook alleen haar warme kant, dus als ik deze dingen over haar zou vertellen, dan zou niemand me geloven (ja behalve m’n broer en zus dan).

  Weet je, sommige mensen hadden echt nooit samen kinderen mogen krijgen. Als ik de snoetjes zie van m’n eigen kinderen, dan is het enige wat ik denk: Hoe kun je in vredesnaam je kinderen zo pijn doen? Hoe krijg je dat over je hart?! Dan ben je echt wel heel goed ziek in je hoofd… Ben zó dankbaar dat ik echt het tegenovergestelde van m’n ouders ben geworden. Het is jammer dat elke gek zomaar een ouder mag worden.

  Reply
   Marguerite - november 4, 2022

   Hi jou verhaal sprak mij zo aan!..veel liefs van Marguerite

   Reply
    Anoniem - februari 28, 2023

    Marguerite ,

    Als mijn vriendin jou verhaal zou lezen , dan zal ze zich hierin ook zeker zich zelf herkennen. Ik steun haar want ze heeft het hard nodig maar de omstandigheden zijn lastig en moeilijk. Ik ben zeker géén Narcist voor alle duidelijkheid. Maar men naaste buren zijn het wel , ik heb best wel lang moeten zoeken om daar achter te komen , en toen ik het zo ongeveer wel wist , was het al te laat natuurlijk en das de ellende ze door gronden vaak erg lastig en wat de een wel lukt wil nog niet erg lukken bij de andere ? maar als er zelf onder geleden heb dan herken je dat meteen zonder een vraag te hoeven stellen , dat was bij wel anders en lastig. Wens je veel sterkte

    Groeten Anoniem (dat doe ik omdat de buren ook erg aanwezig zijn op internet sorry daarvoor)

    Reply
  sofie - april 9, 2022

  bij mij is het mijn moeder eerst was mij vader het zwarte schaap kon niks goed doen,toen hij ziek werd speelde hij comedie,ze belde zelfs naar de dokters,zelfs drie dagen voor hij overleed maakte ze hem nog uit dat hij toneel speelde en haar broer die door kanker gestorven was immiteerde maar hij had kanker ik ging altijd mee naar ziekenhuis zij had daar immers geen tijd voor,na zijn overlijden begon ze mijn man te viseren ik zou moeten scheiden want hij maakte misbruik van ons profiteerde enz ,toen dat niet werkte ben ik ook bewerkt uitgespuwt en nu doodgezwegen ,zelfs mijn vrienden is ze nu voor haar kar aan het spannen met allerlei verhalen en wat ze allemaal wel voor ons gedaan heeft welke schande het is dat je enige kind dit doet naar haar moeder toe,zelfs haar kleinkinderen draait ze de rug toe .onbegrijpelijk

  Reply
  Ellen - december 7, 2021

  Ook ik kom net half uit een giftige relatie met een narcist.
  Vele malen gedreigd de relatie te verbreken, maar iedere keer weer terug kwam, angstcultuur creëren. Zelf 1 keer een ptss opgelopen hierdoor. Kwam me dumpen 10 dagen in een ziekte periode. Letterlijk uit het niks voor mij, (voor hem wel uiteraard, ik was niet meer instaat hem voldoende te pleasen) zag hoe erg ik er onder leed, maar daar achteraf in mijn beleving enorm van genoten heeft…me op het einde staat te vertellen dat ik nog niet van hem af was, niks meer of minder dan een psychopaat. En ja als ik op 18 punten die beschreven staan positief antwoord, krijg je wel degelijk de stempel psychopaat/narcist. Wachten tot een therapeut dat doet is voor 99% uitgesloten, want het ligt immers nooit aan hun, dus hier gaan ze ook geen hulp voor zoeken. Ja de verwarring zo groot maken dat je nieteens meer weet of de wereld nou onder je voeten zit, of boven je hoofd. Genegeerd ben, zorg onthouden werd, tot zich nergens verantwoordelijk voor voelen. Tot webcam seks had en vertelde dat hij alleen maar gebeld had met haar om over mij te praten. Ja sorry maar helaas geloof ik niet meer in sprookjes…dit alles ook op het moment dat ik ziek was. Voor bipolair constant bestempeld werd zonder een dergelijke diagnose van een psychiater, nee ik gaf aan iets niet leuk te vinden en daarover wilde praten…me grenzen aangeven. Vaak een houding aannam die ronduit eng ipv uitnodigend was zo’n belachelijk naar drukkend gevoel gaf op me borst, we bespraken alleen maar hoe we met de toekomst om moesten gaan en wat dat zou gaan worden, te zot voor woorden eigenlijk. Dit zelfs kon veroorzaken met beeld bellen, dat ik op een gegeven moment dacht, hij is niet hier fysiek en er zit een uitknop op me telefoon…gebruik die verdomme dan, daarna zien we wel wat de straf wordt, als het nu maar stopt en ik weer kan ademhalen. Ik was per definitie altijd de schuldige overal van. Zo hard zijn best gedaan heeft om te kunnen zien hoeveel stront ik kon verwerken waar ik mee moest dealen. Ik was altijd de mindere, ik was nieteens de moeite waard…hij trok nog liever maandenlang bij zijn ex in als hij in Nederland was (werkte in het buitenland) dan bij mij zijn en aan een relatie te willen werken. Vele exen/andere vrouwen onverwacht de relatie ingetrokken werden waar ik vaak niks van wist.
  Kort door de bocht te veel om op te noemen. Maar mij wilde hij naar een therapeut hebben want al mij uitbarstingen waren echt niet oke. Die zullen ook nooit oke zijn als je nog beroerder behandeld word dan een hond. Een hond wordt ook niet vals geboren, maar vals gemaakt. Totdat ik idd (want tot dat punt word je ook echt wel geholpen, zeker omdat ik weigerde mezelf als de slechterik te zien) ging bijten en goed ook. Overal daarna geblokkeerd heb…maar via me zoon toch weer voor elkaar kon krijgen om in contact te komen. Maar spijtig voor hem zal ik niet meer gevoelig zijn voor de neiging weer een “diepgaande ” relatie met hem aan te gaan. Als je überhaupt over een diepgaande relatie kan spreken met een narcist.
  Hij verkondigde in relatietherapie te willen….nou dan moet je eerst een relatie hebben en die hebben wij gezien alle omstandigheden eigenlijk nooit gehad. Ja ik dacht jarenlang van wel maar was de enigste van de 2. Helaas is me gevoel dusdanig wakker, dat ik me wel degelijk beseft dat ik voor hem al me dromen overboord gegooid hebt…die kans nu eigenlijk aankomende jaren nihil is geworden. Niemand meer vetrouwen wil of toestaan….want narcisme blijft op e.a manier constant op me pad komen. Ik herken mezelf echt wel in het syndroom die door de narcist wordt veroorzaakt. Ik geef mezelf nog wel geregeld de schuld waarom ik bij de eerste tekenen van geen waarde zijn ik niet op de rem getrapt heb….maar ik wilde hem niet kwijt…nee liever gezegd wilde ik niet erkennen dat ik ook niks van waarde voor hem was. Heel eerlijk dat is ook de grootste vernedering die een mens kan voelen of ondergaan, zeker als je diegene meer mannelijke privileges geeft dan een gemiddelde man kan en mag ontvangen. Nu weet ik gelukkig beter…ben ik alles waard maar, hij niet meer voor mij. Dus ja ik schaam me soms dat ik toen te naïef was…maar er ook eigenlijk niks aan hebt kunnen doen. Je word zo bizar in de war geschopt door woorden die geen daden kennen…en je niet meer weet wat je nog moet geloven of moet vertrouwen. De emotionele verwaarlozing/mishandeling zorgt er ook voor dat je niet meer goed en adequaat kan handelen. Dat het me bakken met energie heeft gekost dat weet ik wel…en ben ik nog volop met herstel hiervan bezig. Maar komen doen we er wel…want de rest is te mooi om er niet van te genieten…dat heeft hij nooit klein kunnen krijgen.
  Ik weet dat hij alleen is en niet meer instaat is om iemand anders te vinden. Ons wereldje is nml niet zo heel groot waar in gevist kan worden. De meeste elkaar inmiddels wel kennen, en ik af en toe een stukje plaats op onze bekende site die eigenlijk andere vrouwen waarschuwen voor hem. Hij laat zelf linkjes met mij openstaan. Mijn nicknaam die bij hem staat onder sommige foto’s hoeven ze alleen op te zoeken en lezen ze hoe beroerd hij kan omgaan met vrouwen. Ja ik was niet de eerste…maar waarschuwingen van andere helaas in de wind gegooid heb…kon toch niet waar zijn hij verkondigen een leven met mij te willen delen…waarom vertellen hun dat hij nooit aan mij behoefte zal voldoen…afijn ik moest zijn narcisme nog beter gaan doorkrijgen en inzien en is gelukt.

  Reply
   Marguerite - november 4, 2022

   Woh zo herkenbaar..❤️

   Reply
    Anoniem - februari 28, 2023

    Van alle slachtoffer zeker wel , zij zijn zwaar beschadigd en ik ben het ook.

    Reply
  Ankie - september 25, 2021

  Het leven met papa was een hel. Vanaf mijn kleine kinderjaren zat hij me op mijn kop. Alles wat hierboven staat paste hij op me toe. Alleen de tactieken nummers 4, 15 en 31 herken ik niet. Ik mocht ook nergens over praten buiten het gezin. Dus dat deed ik dan ook braaf niet. Tot dat het op de openbare lagere school problemen gaf en toen moest ‘k nota bene in therapie. Terwijl ik alleen maar een braaf kind was en me hield aan papa’s regels. De verwrongen werkelijkheid die ik aan al die jaren vol terreur heb overgehouden maakt me het leven nog steeds heel erg moeilijk. Gelukkig heb ik later in mijn leven een lieve man gevonden die veel goed heeft gemaakt, die onvoorwaardelijk van me hield. Ook van mijn minder mooie kanten. Maar nu hij dood is en ik weer onder invloed van de terreur van mijn vader en zijn net zo wrede narcistische zus ben gekomen is het leven niet echt leuk meer.

  Reply
  Sil - september 17, 2021

  Ja, echt alles herken ik. Van mijn vader. En van mijn buurvrouw ook van wie ik 15 jaar niet heb doorgehad dat zij ook een narcist is, ondanks mijn jarenlange ervaring met pa.
  Vaak zei papa tegen mij, zijn rotkind, “ik mag je zo graag!” Dus dan was ik altijd helemaal verguld dat de man die altijd zo rottig tegen me deed mij opeens mocht!
  En dan kwam er achteraan: “…………..pesten.”
  Jarenlang ben ik daar nog ingetrapt, klein kind zijnde. Elke keer weer was ik eerst helemaal blij en werd ik daarna weer op mijn plek gezet door papa.
  Hij is een beul van een vent.
  Ik kan nu soms nog steeds niet geloven wat die man allemaal zei en deed. En waar hij nú nóg allemaal mee wegkomt, omdat zijn omgeving in zijn verhalen meegaat, hem beschermt, zijn klusjes voor hem klaart.
  Zo absurd wat hij met zijn gezin uitspookte dat het gewoon ongeloofwaardig is als je er een ander over zou vertellen.
  Het leven is zo ontzettend eenzaam.

  Reply
   Anoniem - februari 28, 2023

   Het spreekwoord zegt : Beter een dichte buur , dan een verre vriend. ” Laat me niet lachen zeg , één als je buren krijgt die naast je komen wonen , en later blijkt (zoals in mijn geval) dat je daar echt niet kan opschieten , dan zit je wel met de gebakken peren. En ellende vaak ook nog.

   Een verre vriend kan je kiezen , en als het niet echt goed klikt dan kan je daar dan afscheid van nemen , hoe verdrietig of pijnlijk dan ook zou mogen zijn. Dan is dat 10 x beter dan opgescheept zitten met buren waar je totaal , niet mee kunt opschieten en er ruzie mee hebt.

   Want dat maken Narcisten graag ruzie maken (dan leven ze zich uit) en ik spreek uit ervaring. De ruzie duurt zeker al meer dan 25 jaar. Dat kan tellen hoor wees maar zeker.

   Dan zwijg ik nog maar over diverse valse beschuldigingen waar ik ooit mee te maken heb gehad. Ik ga er niks meer over schrijven de muren hebben ook internet haha.

   Reply
  Leave a Reply: