Vrouw bij bed

Slapen met een narcist

Sommige narcisten kunnen bijzonder slaapgedrag vertonen. Ze slapen erg veel of juist erg weinig.

En wat ook regelmatig voorkomt: de narcist houdt jou uit je slaap. Hoe ga je daarmee om?

De narcist slaapt weinig

Sommige narcisten hebben de grootst mogelijke moeite met in slaap vallen. Dit komt niet omdat ze last hebben van hun geweten. Vaak komt dit omdat ze aan het malen zijn.

Vaak heeft dit te maken met de angst voor controleverlies. Die angst wordt dan getriggerd door een situatie waar ze in verkeren waarbij ze niet helemaal de controle hebben die ze zouden willen hebben.

Een narcist slaapt ook weinig in een periode waarin hij bezig is om een nieuwe prooi voor zich te winnen. Daar wordt enorm veel energie in geïnvesteerd. Bijvoorbeeld door tot diep in de avond te appen of te bellen.

Misschien herken je dit ook wel uit de eerste fase van jullie relatie. Dit gedrag wordt het zogenaamde liefdesbombardement genoemd. Ze houden zoveel van je en kunnen geen moment zonder je.

Als de narcist veel slaapt

Veel narcisten, vooral de verborgen narcisten, zijn aan het eind van de dag uitgeput van het doen alsof, het ophouden van de schijn. Het kost namelijk veel energie om jezelf de hele dag anders voor te moeten doen.

Zodra deze narcisten thuiskomen zijn ze dodelijk vermoeid van het de hele dag doen alsof. Ze kunnen op de bank of in bed ploffen, of zich mokkend terugtrekken. Daarbij hun partner alleen achterlatend met de kinderen en de huishoudelijke taken.

Blijven ze wel rondhangen, dan kunnen ze veeleisend zijn en makkelijk een ruzie beginnen. Ook drank-/drugsgebruik komt regelmatig voor.

Hierdoor draag jij het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het huishouden. En natuurlijk doe je dat als iemand een keertje moe is. Maar als het standaard van je verwacht wordt dan kun je je afvragen of dit ook echt is wat je wilt.

Slaaptekort bij jou

En dan heb je nog de narcisten die er een ster in zijn om zelf voldoende slaap te pakken. Hun partner wordt echter regelmatig gebroken wakker. Hoe doen ze dat toch?

Technieken

Er zijn verschillende manieren waarop narcisten slaaptekort veroorzaken bij hun partner.

De meest gebruikte techniek is wel het trappen van een scene zodra jij aanstalten maakt om naar bed te gaan:

“Gezellig samen naar bed gaan was er niet bij. Vaak viel hij als een blok op de bank in slaap en kon ik hem met geen mogelijkheid wakker krijgen. En als ik als eerste moe was en tegen mijn ex zei dat ik naar bed wilde dan kon ik rekenen op dikke bonje. Volgens hem kondigde ik het op de verkeerde manier aan. Voor ik het wist zaten we in een urenlange discussie verwikkeld waar ik met goed fatsoen geen eind aan kon breien. Telkens dat ik dacht dat ie klaar was kwam er weer wat nieuws bij.

Dit is een vorm van manipulatie. Hij gedraagt zich alsof er een probleem is. Jij wilt het graag oplossen zodat jullie rustig kunnen slapen. Met twee volwassen mensen die samen graag een oplossing willen is dit een prima strategie. Maar een narcist wil op zo’n moment helemaal geen oplossing. Die wil juist trammelant. Vandaar dat er nooit een einde aan de discussie lijkt te komen.

Soms duren die discussies juist helemaal niet lang, maar zorgen ze evengoed voor slapeloze nachten:

“Mijn ex kon een enorm drama creëren, mij van van alles en nog wat beschuldigen en vrijwel direct als een blok in slaap vallen. Vervolgens lag ik nog uren te malen over wat ik in hemelsnaam verkeerd had gedaan.”

Jouw behoefte aan slaap kan ook ingezet worden om iets van je gedaan te krijgen.

“Ik had de volgende dag een teamuitje van mijn werk. Ik voelde de hele week al dat hij het er niet mee eens was dat ik daar naartoe ging. De avond van tevoren lag hij naast me in bed en ik merkte op zo’n moment aan alles dat ie geïrriteerd was. Hij zuchtte nogal hardop en tegen de tijd dat ik net wegviel kwam hij met een vraag over het teamuitje. Als ik daar antwoord op gaf was hij een tijdje stil. Zodra ik weer wegviel vroeg hij om uitleg. Dat ging zo een hele tijd door totdat ik uiteindelijk zo kapot was dat ik zei dat ik geen zin meer had in het hele uitje. Stom natuurlijk, maar ik was er op dat moment echt helemaal klaar mee en wilde alleen nog maar slapen.”

Waarom doen narcisten dit?

Het blijft natuurlijk altijd gissen naar de ware beweegredenen van een narcist.

Het feit dat jij een punt zet achter de dag (omdat je moe bent) kan voor de narcist voelen alsof je hem afwijst.

Ook kan er een stukje sabotage in zitten als jij de volgende dag iets belangrijks hebt waarvoor je fris moet verschijnen. De narcist kan dan het gevoel hebben dat jij die gebeurtenis belangrijker vindt dan zijn gezelschap. En kan je dat soms zelfs letterlijk verwijten (wat natuurlijk onterecht is).

Slaaptekort is schadelijk

Iemand expres uit zijn of haar slaap houden is een vorm van mishandeling.

Slaaptekort kan leiden tot hogere bmi en een groter risico op ongelukken, omdat je je overdag minder goed kunt concentreren.

Ook heeft slaaptekort slechte invloed op je werk- en leerprestaties.

Slaaptekort maakt je ook gevoeliger voor manipulatie en gaslighting.

Als je in de eerste uren van je slaap gestoord wordt, kan je je gedesoriënteerd en angstig voelen. Soms kun je op zo’n moment ook enorm geïrriteerd raken waardoor je knapt en je vervolgens makkelijk een schuldgevoel daarover laat aanpraten. En makkelijk instemt met dingen die de narcist van je gedaan probeert te krijgen.

Zorg goed voor jezelf

Slaap is ontzettend belangrijk. Tijdens slaap herstelt je lichaam zich en laad je weer op voor de volgende dag. Onderbreek je dat proces, dan ben je de volgende morgen niet goed hersteld en dat voel je aan alles.

Samenleven met een narcist kan belastend zijn. Daarom is een goede nachtrust erg belangrijk. Je hebt recht op een goede slaap! Zorg daarvoor.

Discussies op rare tijdstippen kun je gewoon weigeren. Jouw gezondheid is belangrijk. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Blijft de narcist ondanks alles toch jouw slaap verstoren? Praat er dan over met anderen (heel belangrijk!) en regel als het even kan een andere slaapplek.

Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Mark van Gennip - mei 2, 2022

Dit is zo herkenbaar. Ruzie maken vlak voor het slapen gaan. Stennis schoppen als ik de volgende dag een examen of belangrijke meeting op het werk had.
Discussies starten over wat ik allemaal verkeerd doe, net voordat ik ging slapen, zodat ik daar wakker van lig. ’s Nachts drie keer eruit gestuurd worden om de baby te pakken, zodat zij de baby borstvoeding kon geven, terwijl zij nog maanden kraam- en ouderschapsverlof had en ik om 6.30 er weer uit moest.

Ook ’s ochtends. Boos worden als je het licht aandoet om je aan te kleden. Omdat ik de gordijnen ’s nachts op een kier gezet heb, zodat ik wakker wordt als het licht wordt. Dat mijn zonlichtwekker te fel is. Of omdat je teveel lawaai maakt bij het aankleden. Alles om je alvast op scherp te zetten, en te zorgen dat je geïrriteerd en te laat de deur uit gaat.

En als je dan een keer uitgeput bent, omdat je veel te weinig slaap krijgt, en eerder naar bed gaat dan de narcist. Dat kan natuurlijk echt niet. Dan is de wereld te klein. Dan moet je de achterdeur nog op slot doen, het licht in de badkamer uitmaken, de vuilcontainer buitenzetten, etc. Dan gaat het licht om de haverklap aan omdat ze zogenaamd iets moeten pakken. Of starten ze weer een ruzie, zodat je niet kunt slapen. Nee, eerder naar bed gaan omdat je hartstikke moe bent, kan je niet ongestraft doen.

Daar leer je dan op te anticiperen, door veel later dan de narcist naar bed te gaan (zodat je zeker weet dat ze al slapen), of je slaapt met je hoofd onder je kussen (zodat ze geen discussie kunnen starten), of je boekt een hotel een paar avonden voor je examens, zodat je ongestoord kunt studeren en slapen, zodat je goed voorbereid en uitgerust op een examen verschijnt. En dan krijg je het verwijt “Waarom ga je nooit tegelijk met mij naar bed”.

En als ze een nieuwe liefde hebben gevonden, terwijl je nog niet uit elkaar bent. Naast je in bed, tot midden in de nacht berichtjes sturen, om nog wat zout in de wonden te wrijven. Dan hebben ze ineens geen slaap nodig, maar kunnen ze de hele nacht bezig zijn met hun nieuwe doelwit.

Nu heeft ze een ander slachtoffer. Ik heb meer rust dan ik de afgelopen 25 jaar gehad heb. Ga gewoon weer om 22.00 of 23.00 uur naar bed ipv 1.00 uur ’s nachts. Slaap niet meer met mijn hoofd onder mijn kussen. En ben ik overdag veel meer uitgerust en veel relaxter.

Ik ben blij dat ik eindelijk van deze ellende af ben. Dat zij mij verlaten heeft voor een ander, is achteraf gezien het beste wat me ooit is overkomen. Eindelijk rust!

Reply
  Nathalie - september 5, 2022

  Zo herkenbaar, ongelofelijk. Ik heb hem nu mijn rug toegekeerd en hem gezegd deze week zijn spullen uit mijn huis te halen en de sleutel in te leveren. Ik slaap ondanks mijn flinke adrenaline gevoel en boosheid al stukken beter. Het afscheid doet pijn, absoluut, maar er is ook een gevoel van opluchting aan het komen.

  Reply
  Kitty - december 2, 2023

  Zo herkenbaar!
  De hele avond niks zeggen.
  En dan voor het slapen bam!
  Alles voor je voeten krijgen.
  Daarbij de fysieke treiterdingen
  Porren,dekbed wegtrekken,stompen op kussen enz.
  Totdat dit ontlaadde in uit bed schoppen en meegesleurd worden naar de trap waar ie me boven hing.
  Zijn letterlijke woorden:
  Wil je voor altijd slapen??
  En dit de andere dag glashard ontkennen.
  Dit was voor mij de druppel die ik nodig had.
  En ben met behulp vriendin gevlucht.

  Reply
Marilou - december 27, 2021

Dankjewel zo herkenbaar!
Ga door met je goede werk er lopen zo veel beschadigde mensen rond.

Reply
Mandysuus - december 22, 2020

Mijn narcist dacht in bed alleen maar aan zichzelf. Heel bizar als je anders gewend bent. Als ik zei dat ik iets fijn vond of een verzoekje had dan negeerde hij dat compleet. Hij vroeg wel van alles aan mij, dat gaf ik in eerste instantie ook, maar dan ging hij helemaal in zichzelf op. Die relatie heeft ook niet lang geduurd.

Reply
  Nessie - mei 19, 2021

  Ren heel hard weg van deze narcist, hij neemt je alles af wat je lief is.
  Geestelijk word je een wrak als je bij hem blijft.
  Ik kan het weten, hij heeft mij geestelijk en lichamelijk helemaal kapot gemaakt, laat je dit aub niet overkomen.

  Reply
   Georgette Van Houcke - juli 28, 2021

   Na 42 jaar getrouwd te zijn met een narcist herken ik dit helemaal . Het is niet leefbaar en met die korte adempauze kan je niet op neutraal komen dit is verschrikkelijk kwetsen en pijnlijk . Ik heb er een schildklier probleem me opgelopen , en kan er niet van weg . Wij hebben een zoon en die heeft het ook + dan nog de financieele kant , hij zou geen cent willen delen .Wij zijn zelfstandig geweest en ik heb alleen geen inkomen .Daar manipuleert hij mij mee .

   Reply
    Mark - mei 2, 2022

    Ik ben 25 jaar samen geweest met een narcist. Heb er zelf ook een chronisch schildklierprobleem aan overgehouden, door het chronische slaaptekort. Gelukkig hebben ze daar goede medicijnen voor en heb ik er in de praktijk geen last meer van.

    Reply
  Willem - mei 24, 2021

  Hallo Mandy
  Ook ik heb dat meegemaakt, als we eens naar bed gingen was dat omdat zij het wilde, als ik iets vroeg werd al snel gezegd nou dan ga je maar. Ik heb het 30 jaar volgehouden, en toen ging het lichtje uit bij mij. De enige uitweg was ….. en toen kwam zij met scheiden. Ja ik was verlost van haar nee dus, ik moest act de presence geven steeds bij haar familie. Soms eindigte dat in kleineren of schreeuwen maakte haar toch niks uit, ze had haar zin gekregen. Zij is er niet meer, maar ik voel het nog steeds, kom er gewoon niet vanaf de dromen dat is het ergste praten ja dat heb ik veel gedaan. Met psycholoog. Mensen zeggen niet aan denken. Je moet het vergeten. Dat kan ik niet. Eerlijk ik had op de avond van ons trouwen moeten zeggen we gaan scheiden. Want toen werd het al zichtbaar en ik maar denken het komt goed. Zij had haar zin zij was uit haar ouderlijk huis. En ook waar dit onderwerp overging zij bepaalde in bed alles.
  Zij was een vrouw dus, Ook mannen kunnen slachtoffer worden van Narcisme.

  Reply
 • ilse de mot - oktober 11, 2020

  Beste,
  Ik heb een zoon van 20 die politieke wetenschappen doet en enkel het materiele belangrijk vindt . Ik heb het niet breed , de papa wel en geeft hem ook alles . Ik heb heel mijn leven voor mijn zoon opgeofferd en nu ik op invaliditeit sta door verschillende operaties aan mijn rug is de maatschappij volgens hem niet meer aan mij weggelegd . Ik heb het zelf heel moeilijk om te aanvaarden dat ik mijn job niet meer kan doen . Hij noemt me ‘WIJF’ en als ik niet doe wat hij vraagt ,dreigt hij om alle contact te verbreken . Bijzonder pijnlijk ! Tips ? Ilse

  Reply
  Ilse Van den Bossche - september 23, 2020

  Hallo, ik ben Ilse, opgegroeid in een gezin waar de moeder een extreem agressieve narcis is en waar de vader als de verdoken versie de kunst van schone schijn naar een hoger niveau tilt. Een broer die buitensporig ijdel is, een ex-man en daarna een stiefdochter waar narcisme al heel duidelijk aanwezig is al van heel klein. Bij het kleine meisje lijkt het er zelfs op dat niemand echt weet waar dit vandaan komt mits zij al als baby een pittig karaktertje heeft.
  Nu is zij al een dame van bijna 25 jaar en heeft de knepen van manipulatie echt wel onder de knie. Eigenlijk al van toen zij heel klein was, zette zij telkens weer haar omgeving tegen elkaar op. Ruzies zijn de rode draad geworden. Overal waar zij kwam, scholen, sportclub, jobs, vrienden, partners en familie, jaagt ze de stuipen op het lijf. Is nu schijnbaar mild want ze heeft alleen mij en haar vader nog. Gaat zelfs naar een psychologe, al jaar en dag maar ook daar haalt ze telkens weer haar slag. Nog geen enkele diagnose is gesteld. Zoekt zij zelf alle info op via het net en gaat met deze naar de arts en psychologe. Zo heeft ze aller handen zogezegde aandoening gehad. Nu zou zij hoog sensitief zijn en slaagt er toch zo telkens weer in toch nog ziekenkas te genieten. Zit zij zelfs onder de hoede van schuldbemiddeling wegens haar schuldenberg maar ook deze weet zij om haar vinger te winden want deze vrouw blijkt schoolkameraad te zijn. Zelfs rechters heeft zij kunnen manipuleren in die hoedanigheid dat even de schuld plots ons werd verweten terwijl het overduidelijk haar moeder was maar zij had deze dan toch nog nodig en haalde zo haar slag binnen. Zo kon zij toch nog van twee walletjes eten, gesteund door het gerecht en jeugdbescherming.
  De relaties rijgt zij aaneen om dan uit te spugen als rotte vis. Deze Queen bee verliest in de realiteit doordat de waarheid altijd komt bovendrijven. Extreem veel eisend naar anderen toe, fouten maken is geen optie maar wel extreem mild voor zichzelf wacht zij op de prins op het witte paard want wie haar echt graag ziet, neemt haar zoals zij is en moet in staat zijn, zijn eigen behoeften en verlangen in te leveren want zij is het enige waar hij zich moet op focussen en dat vraagt nu eenmaal alle aandacht en energie. Anders liever niet.
  Nog liever eenzaam thuis verhongeren want haar budget is krap. Toch zal zij daar een deel van spenderen aan tweede hands kleding, slaagt zij er in om kosteloos met anderen op verlof te gaan met het excuus, ik heb ook recht op verlof en mooie kleren. Jammer want achter deze burcht schuilt gigantisch veel talent maar alles wat moeite vraagt, krijgt geen kans. Een butler zou misschien de oplossing zijn die dag en nacht voor haar klaar staat. Kookt, poetst en bedient op haar wenken. Wel kosteloos als het even kan, dan zal deze de ideale aanvulling zijn om haar te blijven voeden met vele opeenvolgende kicks want de vreugde van krijgen is snel over en snakt al naar het volgende hebbeding.
  Als hoog sensitief persoon, is het zeker een constante balanceren op een slappe koord. Gelukkig ben ik er in geslaagd bij mezelf te blijven al was dat niet altijd zo. het heeft mij een paar decennia geduurd. Angst vrij want dat is wat zij doen, zij delen hun angst ongezien en zadelt anderen ermee op en is het dan nog moeilijk te onderscheiden vanwaar deze komt. dat is mijn redding geweest. het was niet van mij. Door mijn inlevingsvermogen kon ik de alom heersende angst in de narcis heel goed voelen en geloof me vrij, dat is heel beangstigend maar ook heel leerrijk. het gaf mij het inzicht dat in wezen zij hetzelfde doen als een kindje dat HSP is. Ook deze verstoppen hun eigen ik omdat het niet echt wordt aanvaard. je moet niet zo flauw doen, wees sterk enz. Gevolg, worden kenmerken zo geamputeerd of zo diep verstopt dat het geen kans krijgt zich te ontwikkelen. Zoals ik nu leer van hen, een beetje narcisme is welkom want het is eigen aan de natuur maar ik had geleerd dat het iets fout is en onderdrukte deze met alle macht. Nu weet ik beter en dit dankzij niet te gaan lopen van hen maar proberen in te zien waarom. Waarschijnlijk vaak om dezelfde reden dat ik nooit uit mijn schulp kwam. het enige verschil is dat mijn uitkomst, van een totaal andere aard is. Ik koos mijn innerlijke te beschermen achter een gordijn. De narcis begraaft deze met de gevolgen van dien. Ale, zo heb ik dat ervaren. Merci

  Reply
  Leave a Reply: