Vrouw bij bed

Slapen met een narcist

Sommige narcisten kunnen bijzonder slaapgedrag vertonen. Ze slapen erg veel of juist erg weinig.

En wat ook regelmatig voorkomt: de narcist houdt jou uit je slaap. Hoe ga je daarmee om?

De narcist slaapt weinig

Sommige narcisten hebben de grootst mogelijke moeite met in slaap vallen. Dit komt niet omdat ze last hebben van hun geweten. Vaak komt dit omdat ze aan het malen zijn.

Vaak heeft dit te maken met de angst voor controleverlies. Die angst wordt dan getriggerd door een situatie waar ze in verkeren waarbij ze niet helemaal de controle hebben die ze zouden willen hebben.

Een narcist slaapt ook weinig in een periode waarin hij bezig is om een nieuwe prooi voor zich te winnen. Daar wordt enorm veel energie in geïnvesteerd. Bijvoorbeeld door tot diep in de avond te appen of te bellen.

Misschien herken je dit ook wel uit de eerste fase van jullie relatie. Dit gedrag wordt het zogenaamde liefdesbombardement genoemd. Ze houden zoveel van je en kunnen geen moment zonder je.

Als de narcist veel slaapt

Veel narcisten, vooral de verborgen narcisten, zijn aan het eind van de dag uitgeput van het doen alsof, het ophouden van de schijn. Het kost namelijk veel energie om jezelf de hele dag anders voor te moeten doen.

Zodra deze narcisten thuiskomen zijn ze dodelijk vermoeid van het de hele dag doen alsof. Ze kunnen op de bank of in bed ploffen, of zich mokkend terugtrekken. Daarbij hun partner alleen achterlatend met de kinderen en de huishoudelijke taken.

Blijven ze wel rondhangen, dan kunnen ze veeleisend zijn en makkelijk een ruzie beginnen. Ook drank-/drugsgebruik komt regelmatig voor.

Hierdoor draag jij het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het huishouden. En natuurlijk doe je dat als iemand een keertje moe is. Maar als het standaard van je verwacht wordt dan kun je je afvragen of dit ook echt is wat je wilt.

Slaaptekort bij jou

En dan heb je nog de narcisten die er een ster in zijn om zelf voldoende slaap te pakken. Hun partner wordt echter regelmatig gebroken wakker. Hoe doen ze dat toch?

Technieken

Er zijn verschillende manieren waarop narcisten slaaptekort veroorzaken bij hun partner.

De meest gebruikte techniek is wel het trappen van een scene zodra jij aanstalten maakt om naar bed te gaan:

“Gezellig samen naar bed gaan was er niet bij. Vaak viel hij als een blok op de bank in slaap en kon ik hem met geen mogelijkheid wakker krijgen. En als ik als eerste moe was en tegen mijn ex zei dat ik naar bed wilde dan kon ik rekenen op dikke bonje. Volgens hem kondigde ik het op de verkeerde manier aan. Voor ik het wist zaten we in een urenlange discussie verwikkeld waar ik met goed fatsoen geen eind aan kon breien. Telkens dat ik dacht dat ie klaar was kwam er weer wat nieuws bij.

Dit is een vorm van manipulatie. Hij gedraagt zich alsof er een probleem is. Jij wilt het graag oplossen zodat jullie rustig kunnen slapen. Met twee volwassen mensen die samen graag een oplossing willen is dit een prima strategie. Maar een narcist wil op zo’n moment helemaal geen oplossing. Die wil juist trammelant. Vandaar dat er nooit een einde aan de discussie lijkt te komen.

Soms duren die discussies juist helemaal niet lang, maar zorgen ze evengoed voor slapeloze nachten:

“Mijn ex kon een enorm drama creëren, mij van van alles en nog wat beschuldigen en vrijwel direct als een blok in slaap vallen. Vervolgens lag ik nog uren te malen over wat ik in hemelsnaam verkeerd had gedaan.”

Jouw behoefte aan slaap kan ook ingezet worden om iets van je gedaan te krijgen.

“Ik had de volgende dag een teamuitje van mijn werk. Ik voelde de hele week al dat hij het er niet mee eens was dat ik daar naartoe ging. De avond van tevoren lag hij naast me in bed en ik merkte op zo’n moment aan alles dat ie geïrriteerd was. Hij zuchtte nogal hardop en tegen de tijd dat ik net wegviel kwam hij met een vraag over het teamuitje. Als ik daar antwoord op gaf was hij een tijdje stil. Zodra ik weer wegviel vroeg hij om uitleg. Dat ging zo een hele tijd door totdat ik uiteindelijk zo kapot was dat ik zei dat ik geen zin meer had in het hele uitje. Stom natuurlijk, maar ik was er op dat moment echt helemaal klaar mee en wilde alleen nog maar slapen.”

Waarom doen narcisten dit?

Het blijft natuurlijk altijd gissen naar de ware beweegredenen van een narcist.

Het feit dat jij een punt zet achter de dag (omdat je moe bent) kan voor de narcist voelen alsof je hem afwijst.

Ook kan er een stukje sabotage in zitten als jij de volgende dag iets belangrijks hebt waarvoor je fris moet verschijnen. De narcist kan dan het gevoel hebben dat jij die gebeurtenis belangrijker vindt dan zijn gezelschap. En kan je dat soms zelfs letterlijk verwijten (wat natuurlijk onterecht is).

Slaaptekort is schadelijk

Iemand expres uit zijn of haar slaap houden is een vorm van mishandeling.

Slaaptekort kan leiden tot hogere bmi en een groter risico op ongelukken, omdat je je overdag minder goed kunt concentreren.

Ook heeft slaaptekort slechte invloed op je werk- en leerprestaties.

Slaaptekort maakt je ook gevoeliger voor manipulatie en gaslighting.

Als je in de eerste uren van je slaap gestoord wordt, kan je je gedesoriënteerd en angstig voelen. Soms kun je op zo’n moment ook enorm geïrriteerd raken waardoor je knapt en je vervolgens makkelijk een schuldgevoel daarover laat aanpraten. En makkelijk instemt met dingen die de narcist van je gedaan probeert te krijgen.

Zorg goed voor jezelf

Slaap is ontzettend belangrijk. Tijdens slaap herstelt je lichaam zich en laad je weer op voor de volgende dag. Onderbreek je dat proces, dan ben je de volgende morgen niet goed hersteld en dat voel je aan alles.

Samenleven met een narcist kan belastend zijn. Daarom is een goede nachtrust erg belangrijk. Je hebt recht op een goede slaap! Zorg daarvoor.

Discussies op rare tijdstippen kun je gewoon weigeren. Jouw gezondheid is belangrijk. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Blijft de narcist ondanks alles toch jouw slaap verstoren? Praat er dan over met anderen (heel belangrijk!) en regel als het even kan een andere slaapplek.

Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: