Website vernieuwd

Deze website is per 29-11 vernieuwd! Hij ziet er daardoor iets anders uit dan je bent gewend. Verder werkt alles zoals vanouds.

Let erop dat het adres is veranderd: NarcismeGids.com


Meer weten

Pathologisch liegen

Iedereen heeft weleens een leugentje verteld toch? Je bent te laat voor een afspraak omdat je je hebt verslapen. Vertel je dan de waarheid of verzin je even snel iets? Ik denk dat iedereen zich wel een dergelijke situatie voor kan stellen. Het wordt echter een probleem als je zoveel liegt, dat je zelf niet meer weet wat nu eigenlijk de werkelijkheid is.

Een leugen is een bewering die niet gelijk is aan de waarheid. Dit kan onbewust zijn, we spreken dan van een vergissing. Gebeurt dit echter bewust, dan spreken we van een leugen.

Twee soorten leugenaars

We maken onderscheid tussen twee soorten, namelijk de leugenaars die zich bewust zijn van hun leugens en de leugenaars die werkelijk geloven dat ze de waarheid vertellen.

Deze laatste groep personen (die zelf in hun leugens geloven) lijdt aan wanen of pseudologia fantastica. Ze zijn de grip op de realiteit kwijt en liegen zoveel dat ze zelf niet meer weten wat een leugen is en wat niet. Het komt er eigenlijk op neer dat ze alles geloven wat ze zelf zeggen.

Omdat hun leven van leugens aan elkaar hangt en ze niet meer weten wat de waarheid is, blijft het patroon van liegen aanwezig. Het wordt zelfs steeds erger, waarbij ook hun herinneringen uit leugens zullen bestaan. Dit soort leugenaars heeft een groot probleem. Het is namelijk moeilijk om hiervan af te komen en weer terug in de realiteit te geraken.

De tweede groep die we willen beschrijven zijn de pathologische leugenaars. Pathologisch liegen kan voortkomen uit een psychische aandoening als een persoonlijkheidsstoornis. Het komt erop neer dat deze personen ontzettend veel leugens vertellen, zelfs over de kleinste dingen. Dit vertellen van leugens komt voort uit een onbedwingbare drang om te liegen.

Pathologische leugenaars zijn er echter bewust van dat ze leugens vertellen. Dit bewuste liegen kan verschillende doelen hebben zoals bijvoorbeeld persoonlijk gewin of jezelf groter voordoen dan je werkelijk bent. Het probleem is vaak dat deze leugens als dusdanig herkend worden en problemen opleveren in de omgeving van de leugenaar. Mensen in je omgeving die je goed kennen, zullen eerder herkennen of je een leugen of de waarheid vertelt.

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis en liegen

Als we kijken in welke groep leugenaars we de personen die lijden aan narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen scharen, dan kunnen we qua kenmerken de narcist wel scharen onder de pathologische leugenaars. Bij narcisten zal het echter misschien minder de drang zijn, maar meer de noodzaak. Een kenmerkende eigenschap van narcisme is grootheidswaanzin. Dit betekend dat narcisten zich beter voelen dan anderen, zich groter voordoen dan ze werkelijk zijn en zich alleen willen meten met personen of instellingen die in hun ogen “gelijk” zijn. Hier komt natuurlijk een stukje fantasie bij kijken en hierbij kunnen leugens uiteraard niet ontbreken om bijvoorbeeld indruk te maken of hun zin te krijgen.

Manipulatie

Narcisten komen in het begin van relaties vaak charmant, leuk en interessant over. Narcisten zijn vaak goede leugenaars en kunnen zeer manipulatief zijn. Ze zullen je op deze wijze dus ook snel in kunnen palmen. Een echte narcist heeft zich aangeleerd binnen enkele seconden in te schatten wat iemand van hem wil of verwacht. Door hierop in te spelen, bijvoorbeeld met een leugen, kunnen ze weer aandacht krijgen of op een voetstuk geplaatst worden. Het leven van narcisten is gericht op zichzelf en hun eigen behoeften. En één van die behoeften is het krijgen van bewondering.

In een relatie zijn narcisten gevaarlijk. Ze zullen alles doen om de partner in hun macht te houden en vooral geen macht weg te geven. Een narcist zal nooit afhankelijk willen worden van zijn partner en zal er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. Afhankelijk worden van een ander, is namelijk ook de kans om gekwetst te worden.

Het manipulatieve gedrag van een narcist om alles te krijgen zoals hij wil, zorgt vaak voor vele leugens binnen een relatie. Zo zal een narcist nooit echt van een ander kunnen houden, hij houdt eigenlijk alleen echt van zichzelf. Uiteraard wordt dit niet op deze wijze geuit, maar wordt gelogen en gezegd dat dit wel zo is om de partner niet kwijt te raken.

Vaak wordt bij het stellen van een ultimatum zoals bijvoorbeeld de narcist verlaten, gelogen dat ze zich zullen verbeteren en hulp gaan zoeken. Accepteer dus dat, wanneer je een relatie hebt met iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis, je hoogstwaarschijnlijk omgaat met een persoon die een leugen niet zal schuwen.

Click Here to Leave a Comment Below