Omgaan met narcisme
Omgaan met een narcist
Omgaan met een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis is een lastige klus. Hoewel het soms onmogelijk lijkt, is omgaan met narcisme niet geheel onmogelijk. Kenmerken van een narcist zijn dat hij voor zichzelf leeft, geen rekening houdt met het gevoel of de mening van anderen en personen waarmee hij een relatie heeft manipuleert om de hoeveelheid aandacht te krijgen die hij wil.
Partners van narcisten zijn vaak ongelukkig en weten ze niet meer wat ze hieraan moeten doen. Ze lijken niet tot de narcist door te dringen en er komt weinig liefde van de narcist af. Probleem is dat partners gevoelens hebben voor de narcist en tijd en moeite hebben geïnvesteerd in deze relatie. Een optie is om de narcist te verlaten en je leven weer op te bouwen naar een waardig niveau. Want samenleven met een narcist vraagt om een investering die niet mild is. Omgaan met een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis vraagt om fulltime energie en is emotioneel vaak zwaar. Het gevaar dreigt dat de persoon rondom de narcist er aan onderdoor gaat.
Wil of moet je toch met een narcist omgaan? Hieronder vind je een aantal tips die helaas wel om opoffering vragen.
Een narcist is vrijwel onveranderbaar
Een narcist is vrijwel niet te veranderen. Daarom moet je de narcist zien voor wat hij is. Het is belangrijk om zijn ware gedaante te ontdekken. Ze liegen en manipuleren om hun zin te krijgen. Ze zullen altijd de schuld op iemand anders afschuiven en deze nooit zelf nemen. Niets is immers hun fout. Vaak zul je in discussies een schuldgevoel aangepraat krijgen. Als je dit allemaal weet en hiermee om kunt gaan, dan blijf je immuun voor dit gedrag en kun je de ware persoon in de narcist zien.
Heb geen verwachtingen
Heb totaal geen verwachtingen van een narcist! Narcisten willen vaak geen liefde, ze willen aandacht en bewondering en zoeken mensen om zich heen die dit kunnen geven. Dit is de harde waarheid! Verwacht daarom van de narcist geen empathie, begrip, steun of liefde. De kans dat je het ontvangt is klein en mocht je het ontvangen, dan is het te betwijfelen of het echt is. Vaak tonen narcisten dit alleen als ze iets van jou willen.
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een serieuze aandoening waarvoor therapie noodzakelijk is. Een narcist zal zich dus absoluut niet gedragen als een gemiddeld persoon. Hij vertoont abnormaal gedrag en zal je vaak willen laten geloven dat jij degene bent met een probleem. Prik hier doorheen en pak de narcist op zijn eigen kunstje.
Speel geen spelletjes
In een relatie met een narcist sta je altijd 1-0 achter. Je bent kwetsbaarder omdat jij meer gevoel hebt voor de narcist, dan andersom. Hierdoor ben je in het nadeel. Een narcist deinst niet terug voor manipulatie en zal alle middelen gebruiken om te krijgen wat hij wil, daar waar een normaal mens vaak uitgaat van eerlijkheid. Om toch een voorsprong te krijgen binnen deze relatie is het belangrijk om het spel niet mee te spelen. De narcist moet weten dat het genoeg is en dat je zijn spelletjes niet langer mee speelt. Je moet hem zijn macht over jou ontnemen. Ga niet meer in op zijn uitlokkingen en laat hem duidelijk merken dat jij net zoveel controle hebt als hem.
Bewaak je grenzen
Je zult je moeten bedenken hoever je bereid bent om te gaan. Je zult getest worden, geïrriteerd raken en de narcist zal proberen je een schuldgevoel aan te praten. Weiger om je schuldig te voelen en laat je emotioneel niet gebruiken. Je zult achter je beslissing moeten staan om toch met de narcist om te blijven gaan. Laat je niet uit de tent lokken en blijf vooral kalm. Neem de regie in handen en geef duidelijk je grenzen aan. Durf “NEE” te zeggen tegen de narcist. Gesprekken waarin schuldgevoel of ander misbruik de boventoon voeren, kap je af of je luister er beperkt naar. De narcist geeft alleen om zijn eigen gevoel en zolang je je grenzen niet duidelijk aan geeft, zal hij je overlopen.
Ultimatum
Een narcist zal alles doen om je in zijn macht te houden. Hij wil je emotioneel aan hem verbinden. Hij zet zijn klauwen in je en is niet van plan om los te laten. Wat kun je doen?
Als het je allemaal teveel wordt, kun je hem verlaten of dreigen te verlaten. De narcist zal hierdoor bang worden om de macht kwijt te raken. Ergens heeft hij je toch nodig, hij realiseert het zich alleen niet omdat hij alleen met zichzelf bezig is. Door te zeggen dat je weg gaat, gebruik je een emotioneel wapen tegen de narcist. Als hij hier vatbaar voor is, zal hij een stapje terug doen.
Narcisten hebben een bepaald trauma ervaren, vaak in de jongere jaren. Emotioneel te dicht bij iemand komen, is voor een narcist vreselijk. Het stellen van een ultimatum kan twee kanten op gaan. Hij zegt dat je maar moet gaan of hij zal zich realiseren dat hij je toch kwijtraakt. In beide gevallen zal het hem iets doen. Kenmerk voor een narcist is wel dat hij van relatie naar relatie gaat om zijn gevoel te bevredigen. Indien dit het geval is, is het beter dat je van hem af bent.