De nieuwe relatie van de narcist

De nieuwe relatie van de narcist

Het komt vaak, heel vaak voor dat de narcist na het beëindigen van een relatie heel snel weer een nieuwe liefde heeft.

Hij lijkt alweer gelukkig te zijn, misschien al heel snel, al na een paar weken of zelfs een paar dagen!

Die snelheid kan er extra in hakken omdat jij nog druk aan het verwerken was… Ineens krijgt die nieuwe partner alle aandacht van hem, de vonken lijken over en weer te springen, iets wat er tussen jullie al tijden niet meer was. Oh ja en hij deed ook helemaal geen moeite om er nog iets van te maken.

Hiervan kun je behoorlijk in de war raken. Jij bent nog verdrietig en hij gaat gewoon vrolijk verder alsof jullie relatie er totaal niet toe heeft gedaan, waardeloos was.

Het kan rot voelen om zo snel ingewisseld te zijn. Pijnlijk ook, want wat betekende jullie relatie dan voor hem?

STOP

Je weet: bij een narcist is het altijd anders dan dat het eruit ziet. Hoe was het in jullie relatie? Veel mensen zagen een charmant persoon, alleen jij kende de persoon achter het masker.

Dat is ook hier zo. Het lijkt nu allemaal geweldig en stralend, maar dat IS het niet. Ja bij haar is het waarschijnlijk wel echt, maar bij hem niet.

Wat de buitenwereld denkt en vindt is voor de narcist heel belangrijk. Dus hij zal aan iedereen willen laten weten hoe fantastisch het nu zogenaamd met hem gaat.

Je kunt hierdoor aan jezelf gaan twijfelen. Misschien lag het wel aan jou en kan hij met haar wèl een leuke relatie hebben. Misschien waren die lelijke dingen die hij de laatste tijd tegen jou zei allemaal wel waar. Want met haar lijkt hij ineens wèl gelukkig. Was hij wel een narcist?

En misschien doet je omgeving er nog wel een schepje bovenop door te zeggen dat je niet zo jaloers moet doen. Het kan zijn dat je omgeving niet weet hoe vreselijk hij was. Ze hebben nooit achter zijn masker gekeken en misschien zijn ze zelfs wel blij voor hem. Dit kan je enorm aan het twijfelen brengen…

STOP

Geloof in jezelf. Je hebt zelf gezien en gevoeld hoe hij werkelijk is. Het kan misschien lijken alsof ie ineens hersteld en verbeterd is, maar dat is ie niet.

Is dit normaal dat de narcist zo snel een ander heeft?

Ja voor narcisten is dit normaal. Het komt heel vaak voor. Een narcist kan niet lang zonder aandacht. Hij heeft een enorme aandachtshonger die voortdurend gevoed moet worden.

Vaak is een narcist tijdens een relatie al aan het scannen bij wie hij daarna narcistische voeding zou kunnen krijgen. Je ziet daarom vaak dat een narcist na de breuk snel een nieuwe relatie aangaat met iemand die hij al vaag kende.

Voor ‘normale’ mensen is dit gedrag niet normaal. Die hebben tijd nodig om te herstellen. Ook al was een relatie niet goed, dan nog heb je normaal gesproken tijd nodig om even tot jezelf te komen. Maar dat duurt voor een narcist veel en veel te lang.

Is de narcist veranderd?

Het kan door de mooie schijn lijken alsof je ex ineens is veranderd in die fantastische man die jij altijd al had willen hebben. Maar nee, hij is niet veranderd. Zijn gedrag is tijdelijk veranderd omdat ie nu even in een andere fase zit. Hij is nu opnieuw aandacht, tijd en moeite aan het investeren in een nieuwe prooi.

Jaloers op nieuwe liefde

Het kan zijn dat je gevoelens van jaloezie voelt voor de nieuwe liefde van je ex. Je hebt nog herinneringen aan de beginperiode die zo fijn was. Maar dat was allemaal niet echt. Het was één groot toneelstuk. Dit duurt maar even en straks komen de scheurtjes.

Vergelijk jezelf niet met haar. Het gaat er niet om of ze jonger, knapper of wat dan ook is. Wat zij gemeen heeft met jou is dat zij, net als jij, gecharmeerd is van het toneelspel dat hij nu speelt.

Haar zal straks hetzelfde overkomen. Ook zij zal straks gekleineerd en gecontroleerd worden. Misschien zal ook zij naar de buitenwereld toe de schijn nog een tijdje ophouden, zodat het nog wat langer goed lijkt te gaan.

Blijf eerlijk tegen jezelf

Je mag best jaloerse gevoelens hebben. Je kunt dit ook hardop tegen jezelf zeggen, dat werkt enorm bevrijdend. “Ja, ik ben jaloers op haar”. Probeer het maar eens. Blijf goed doorademen en laat de eventuele tranen maar stromen. Je hoeft jezelf niet te verbieden om jaloers te zijn.

Troost jezelf met de woorden dat jij weet hoe het zit. Dat hij een toneelstuk speelt en dat zij er met open ogen in trapt. Het gaat niet om haar. Dit is wat narcisten doen. Ze leven ervan om aanbeden te worden. Deze nieuwe partner voedt hem op dit moment. Zo lang het duurt.

Moet ik nieuwe prooi van de narcist waarschuwen?

Misschien wil je de nieuwe partner van je ex waarschuwen. Wil je haar de ellende besparen waar jij doorheen gegaan bent en misschien nu nog de scherven van aan het rapen bent.

Toch kun je dit beter niet doen. Ze zal je niet geloven. Het is vaak al lastig genoeg of zelfs onmogelijk om aan goede vrienden en familie te vertellen wat er nou echt is gebeurd. Laat staan aan een nieuwe partner.

Als je het zelf niet hebt meegemaakt lijkt het een overdreven verhaal. En voor de nieuwe partner voelt alles op dit moment perfect.

Ga je haar lopen waarschuwen, dan loop je grote kans om als jaloerse ex te worden weggezet. Dit kan zich zelfs tegen je keren doordat je ex een lastercampage tegen je opzet, waardoor je het risico loopt mensen kwijt te raken.

Wat je wel kunt doen

Merk je dat je blijft twijfelen aan jezelf? Ga terug in zijn tijdlijn. Hoe waren zijn vorige langere relaties (als hij die überhaupt heeft gehad), hoe zijn die geëindigd? Hieruit kun je concluderen hoe goed jouw ex is in het aangaan van een stabiele relatie.

En hoe ging het bij jullie? Waarschijnlijk begon het fijn. Maar hoe lang duurde het voordat de eerste barstjes kwamen? Dat je een opmerking maakte of een vraag stelde en vervolgens de volle lading kreeg?

Het ziet er nu mooi uit, maar de geschiedenis zal zich geheid herhalen. Geef het de tijd en gebruik zelf die tijd om aan je herstel te werken.

Herstellen

Het kan voelen alsof je gedachten steeds weer naar verdriet en wanhoop worden getrokken. Even huilen kan heerlijk opluchten, maar probeer die gedachten en het bijbehorende verdrietige geboren niet te veel vast te houden. Dat is zonde van je energie.

Probeer je aandacht naar binnen te richten, naar jezelf, in plaats van dat je die richt op wat er allemaal in de buitenwereld gebeurt en je continu te bedenken wat je daarmee moet doen. Je hoeft niks, je hoeft haar niet te helpen, help jezelf.

Geef jezelf de dingen die je nodig hebt: aandacht voor je lichaam, gezonde voeding, op tijd frisse lucht, eten en slapen. En start een nieuwe uitdaging, een leuke hobby, opleiding, vrienden. Waardoor je stap voor stap weer op je gevoel leert vertrouwen en niet aan jezelf hoeft te twijfelen.

Dit is makkelijk gezegd, maar kan zeker in het begin erg lastig zijn. Zou je hier graag wat ondersteuning bij willen, zoek dan hulp voor jezelf.

Op de pagina Hulp Bij Narcisme vind je adressen van coaches en therapeuten. De meesten bieden hun hulp ook telefonisch aan. Daarnaast kun je ook veel hebben aan de handige lijst met goede boeken over narcisme.

Heel veel succes/sterkte!

Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Rob - juni 17, 2020

Hoi Ton, helemaal mee eens!! ik heb 29 jaar een relatie met een Narciste gehad, langzaam aan mijn complete ik verdwenen.. En een andere misvatting is dat een Narcist(e) geen relatie beeindig. Hier lees je vrijwel niks over.. Juist de vrouwelijke narcisten huppen zo naar een ander en branden jou compleet af. Maar goed… dit stuk is compleet achterhaald. Want meer en meer komt boven drijven..dat het percentage tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten minimaal gelijk is.. Maar tegenwoordig heb je zoveel ervarings deskundigen die met oogkleppen op waarschijnlijk vanuit hun eigen en niet objectieve ervaring schrijven.. Ja vrouwelijke narcisten bestaan en het zijn verwoesters op het gebied van liefde en ouderlijk gezag vol manipulatie die al heel vroeg begint in een relatie… En ja dit laatste is mijn persoonlijke ervaring.

Reply
Ton - mei 5, 2020

Hoezo “Ze zal je niet geloven. ” Alsof vrouwen geen narcist kunnen zijn?

Reply
Leave a Reply: