De nieuwe relatie van de narcist

De nieuwe relatie van de narcist

Het komt vaak, heel vaak voor dat de narcist na het beëindigen van een relatie heel snel weer een nieuwe liefde heeft.

Hij lijkt alweer gelukkig te zijn, misschien al heel snel, al na een paar weken of zelfs een paar dagen!

Die snelheid kan er extra in hakken omdat jij nog druk aan het verwerken was… Ineens krijgt die nieuwe partner alle aandacht van hem, de vonken lijken over en weer te springen, iets wat er tussen jullie al tijden niet meer was. Oh ja en hij deed ook helemaal geen moeite om er nog iets van te maken.

Hiervan kun je behoorlijk in de war raken. Jij bent nog verdrietig en hij gaat gewoon vrolijk verder alsof jullie relatie er totaal niet toe heeft gedaan, waardeloos was.

Het kan rot voelen om zo snel ingewisseld te zijn. Pijnlijk ook, want wat betekende jullie relatie dan voor hem?

STOP

Je weet: bij een narcist is het altijd anders dan dat het eruit ziet. Hoe was het in jullie relatie? Veel mensen zagen een charmant persoon, alleen jij kende de persoon achter het masker.

Dat is ook hier zo. Het lijkt nu allemaal geweldig en stralend, maar dat IS het niet. Ja bij haar is het waarschijnlijk wel echt, maar bij hem niet.

Wat de buitenwereld denkt en vindt is voor de narcist heel belangrijk. Dus hij zal aan iedereen willen laten weten hoe fantastisch het nu zogenaamd met hem gaat.

Je kunt hierdoor aan jezelf gaan twijfelen. Misschien lag het wel aan jou en kan hij met haar wèl een leuke relatie hebben. Misschien waren die lelijke dingen die hij de laatste tijd tegen jou zei allemaal wel waar. Want met haar lijkt hij ineens wèl gelukkig. Was hij wel een narcist?

En misschien doet je omgeving er nog wel een schepje bovenop door te zeggen dat je niet zo jaloers moet doen. Het kan zijn dat je omgeving niet weet hoe vreselijk hij was. Ze hebben nooit achter zijn masker gekeken en misschien zijn ze zelfs wel blij voor hem. Dit kan je enorm aan het twijfelen brengen…

STOP

Geloof in jezelf. Je hebt zelf gezien en gevoeld hoe hij werkelijk is. Het kan misschien lijken alsof ie ineens hersteld en verbeterd is, maar dat is ie niet.

Is dit normaal dat de narcist zo snel een ander heeft?

Ja voor narcisten is dit normaal. Het komt heel vaak voor. Een narcist kan niet lang zonder aandacht. Hij heeft een enorme aandachtshonger die voortdurend gevoed moet worden.

Vaak is een narcist tijdens een relatie al aan het scannen bij wie hij daarna narcistische voeding zou kunnen krijgen. Je ziet daarom vaak dat een narcist na de breuk snel een nieuwe relatie aangaat met iemand die hij al vaag kende.

Voor ‘normale’ mensen is dit gedrag niet normaal. Die hebben tijd nodig om te herstellen. Ook al was een relatie niet goed, dan nog heb je normaal gesproken tijd nodig om even tot jezelf te komen. Maar dat duurt voor een narcist veel en veel te lang.

Is de narcist veranderd?

Het kan door de mooie schijn lijken alsof je ex ineens is veranderd in die fantastische man die jij altijd al had willen hebben. Maar nee, hij is niet veranderd. Zijn gedrag is tijdelijk veranderd omdat ie nu even in een andere fase zit. Hij is nu opnieuw aandacht, tijd en moeite aan het investeren in een nieuwe prooi.

Jaloers op nieuwe liefde

Het kan zijn dat je gevoelens van jaloezie voelt voor de nieuwe liefde van je ex. Je hebt nog herinneringen aan de beginperiode die zo fijn was. Maar dat was allemaal niet echt. Het was één groot toneelstuk. Dit duurt maar even en straks komen de scheurtjes.

Vergelijk jezelf niet met haar. Het gaat er niet om of ze jonger, knapper of wat dan ook is. Wat zij gemeen heeft met jou is dat zij, net als jij, gecharmeerd is van het toneelspel dat hij nu speelt.

Haar zal straks hetzelfde overkomen. Ook zij zal straks gekleineerd en gecontroleerd worden. Misschien zal ook zij naar de buitenwereld toe de schijn nog een tijdje ophouden, zodat het nog wat langer goed lijkt te gaan.

Blijf eerlijk tegen jezelf

Je mag best jaloerse gevoelens hebben. Je kunt dit ook hardop tegen jezelf zeggen, dat werkt enorm bevrijdend. “Ja, ik ben jaloers op haar”. Probeer het maar eens. Blijf goed doorademen en laat de eventuele tranen maar stromen. Je hoeft jezelf niet te verbieden om jaloers te zijn.

Troost jezelf met de woorden dat jij weet hoe het zit. Dat hij een toneelstuk speelt en dat zij er met open ogen in trapt. Het gaat niet om haar. Dit is wat narcisten doen. Ze leven ervan om aanbeden te worden. Deze nieuwe partner voedt hem op dit moment. Zo lang het duurt.

Moet ik nieuwe prooi van de narcist waarschuwen?

Misschien wil je de nieuwe partner van je ex waarschuwen. Wil je haar de ellende besparen waar jij doorheen gegaan bent en misschien nu nog de scherven van aan het rapen bent.

Toch kun je dit beter niet doen. Ze zal je niet geloven. Het is vaak al lastig genoeg of zelfs onmogelijk om aan goede vrienden en familie te vertellen wat er nou echt is gebeurd. Laat staan aan een nieuwe partner.

Als je het zelf niet hebt meegemaakt lijkt het een overdreven verhaal. En voor de nieuwe partner voelt alles op dit moment perfect.

Ga je haar lopen waarschuwen, dan loop je grote kans om als jaloerse ex te worden weggezet. Dit kan zich zelfs tegen je keren doordat je ex een lastercampage tegen je opzet, waardoor je het risico loopt mensen kwijt te raken.

Wat je wel kunt doen

Merk je dat je blijft twijfelen aan jezelf? Ga terug in zijn tijdlijn. Hoe waren zijn vorige langere relaties (als hij die überhaupt heeft gehad), hoe zijn die geëindigd? Hieruit kun je concluderen hoe goed jouw ex is in het aangaan van een stabiele relatie.

En hoe ging het bij jullie? Waarschijnlijk begon het fijn. Maar hoe lang duurde het voordat de eerste barstjes kwamen? Dat je een opmerking maakte of een vraag stelde en vervolgens de volle lading kreeg?

Het ziet er nu mooi uit, maar de geschiedenis zal zich geheid herhalen. Geef het de tijd en gebruik zelf die tijd om aan je herstel te werken.

Herstellen

Het kan voelen alsof je gedachten steeds weer naar verdriet en wanhoop worden getrokken. Even huilen kan heerlijk opluchten, maar probeer die gedachten en het bijbehorende verdrietige gevoel niet te veel vast te houden. Dat is zonde van je energie.

Probeer je aandacht naar binnen te richten, naar jezelf, in plaats van dat je die richt op wat er allemaal in de buitenwereld gebeurt en je continu te bedenken wat je daarmee moet doen. Je hoeft niks, je hoeft haar niet te helpen, help jezelf.

Geef jezelf de dingen die je nodig hebt: aandacht voor je lichaam, gezonde voeding, op tijd frisse lucht, eten en slapen. En start een nieuwe uitdaging, een leuke hobby, opleiding, vrienden. Waardoor je stap voor stap weer op je gevoel leert vertrouwen en niet aan jezelf hoeft te twijfelen.

Dit is makkelijk gezegd, maar kan zeker in het begin erg lastig zijn. Zou je hier graag wat ondersteuning bij willen, zoek dan hulp voor jezelf. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Zelfhulp

Je kunt de pijn van het verdriet verminderen door te snappen wat jou overkomen is. Een prachtig boek dat door veel therapeuten wordt aangeraden is ‘Destructieve Relaties Op De Schop’. Hiermee krijg je helder wat er is gebeurd en krijg je handvatten hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze pijn.

Het boek is ook als e-book verkrijgbaar, zodat je het overal kunt lezen vanaf je smartphone.

 

Heel veel succes/sterkte!

Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Ida - december 27, 2021

Ook ik werd verliefd op een Egyptische Narcist nu 59 en ik nu 66jr. Ik weet nog steeds niet waarom ik altijd de schuld kreeg van alles zelf deed hij nooit wat verkeerd.ik weet niet hoe vaak hij boos werd,we zijn 20 jaar samen geweest de reden dat ik wilde scheiden was omdat hij in 2004 buiten mij om getrouwd was met een Egyptische , ik moest dit horen van mijn dochter die foto’s van hun beiden op Facebook had gezien de ander ik heb 2 dochters van hem was tijdens een family bezoek waar ook haar vader was geconfronteerd met de nieuwe vrouw beiden zijden dat hij mij het moest vertellen maar uiteindelijk heeft mijn jongste dochter dat gedaan,ieder jaar ging hij zgn voor zaken naar Egypte 14 jaar gelogen en nog op mijn vraag waarom was zijn antwoord en wat dan nog.!!! Ik ben er doodziek van geweest en nog steeds barst ik in tranen uit ,het niet begrijpen waarom. Had het verteld nu was ik 14 jr kwijt en dan zegt hij ja voor de kinderen. Kom op,hij liet ons soms een maand alleen en nu achteraf wetend dat hij bij haar was, laatst zei die dat het mijn schuld was omdat ik niet genoeg met hem naar bed ging. Mijn God ik stond vroeg op en wachtte s’avonds op hem tot wel 2 uur s’nachts, om hem te behagen hij heeft een restaurant dus het loopt dan wel eens uit, dan werd hij boos als ik zei ik ga naar bed, nee ik moest koffie of thee voor hem maken uiteindelijk zei die ga maar naar bed, en ging weer verder op zijn iPad …

Reply
San - september 5, 2021

Ik heb 6 jaar een relatie gehad met een Narcist… ik heb een kind met van van 7 jaar .. ik Ben in een enorme diepe depressie beland door de vernederingen. Min over al zwart maken zodat ik niet Meer buiten dierf komen omdat ik het gevoel en angst had Dat mensen mij haten en een slecht idee over me Hadden, terwijl ik vroeger altijd een spring in het veld was … Elke gebeurtenis of ruzie werden door hem beide ouders opgebeld , want ik had een I interetie nodig …. en Dan heeft hij me jarenlang in en uit psychiatrie gestoken . Tot op de moment Dat ik terug sterker was . Dan haalde hij e eruit want Dan was ik naar zijn normen terug normaal zodat hij achteraf me terug kon breken. Over was hij de sympatieke en ik de gestoorde …ik heb alles achter gelaten wat ik 10 jaar mee full time voor gewerkt heb voor 0 euro. En Dan dierf hij nog zeggen Dat ik nog moest opleggen …. opnieuw proberen te beginnen maar loop telkens verloren wn Kan precies niet Meer de drijfkracht vinden. Daardoor probeert hij Dan ook nog eens men kind af te nemen o.dat hij niet Kan verkroplwn Dat ik Ben weggegaan . Ben soms ten eine raad. Mijn kind word door hem en zen nieuwe vriendin opgestookt Dat ik niet Wil zorgen voor hem en dergelijke… na een schim van tijd en ook nog een kind met gekregen . Het ergste is Dat men vechtlust op geraakt. En Dan is net wat hij Wil. Ookal zegt hij van niet

Reply
Pushpa Parbhioe - mei 30, 2021

ik heb pech gehad. ik heb 32 jaar met een narcist geleefd. heb 2 kinderen.
toen wist ik niet dat er persoonlijkheden bestaan als narcisten. had nooit van deze term gehoord. Pas toen ik weg was wat met heel veel ellende gepaard ging kwam ik erachter dat ik al die jaren met een narcist heb geleefd. En ik maakte weer een tweede fout. ik kwam een oude vriend tegen en hem kende ik al van uit mijn jeugd.
Ik heb toen 10 jaar met hem relatie gehad. gelukkig nooit samengewoond.
Hij bleek nog een grotere narcist te zijn. Ik heb mijn lesje geleerd. ik durf niet meer een relatie aan te gaan en ben nu 2 jaar alleen . Heb heel veel rust en voel mij gelukkig. Ben iedere dag dankbaar dat dit alles achter de rug is. Deze persoonlijkheden zijn zo geslepen en zijn goed in wat zij doen.
Ik durf niet eens een man aan te kijken. Voor mij zijn ze allemaal hetzelfde. Natuurlijk is dit niet zo.

Reply
 • Pieter - november 22, 2020

  Ik heb ooit een beginnende relatie gehad met een narcistische vrouw, die zelf beweerde dat ze borderline had. Wist ik maar toen wat ik nu weet. Ze weet haar omgeving als geen ander te bespelen. Onder haar “liefde” zit haat verborgen. Het werd een toxic relatie uiteindelijk dus ik ben blij dat het klaar is.

  Reply
  Rob - juni 17, 2020

  Hoi Ton, helemaal mee eens!! ik heb 29 jaar een relatie met een Narciste gehad, langzaam aan mijn complete ik verdwenen.. En een andere misvatting is dat een Narcist(e) geen relatie beeindig. Hier lees je vrijwel niks over.. Juist de vrouwelijke narcisten huppen zo naar een ander en branden jou compleet af. Maar goed… dit stuk is compleet achterhaald. Want meer en meer komt boven drijven..dat het percentage tussen mannelijke en vrouwelijke narcisten minimaal gelijk is.. Maar tegenwoordig heb je zoveel ervarings deskundigen die met oogkleppen op waarschijnlijk vanuit hun eigen en niet objectieve ervaring schrijven.. Ja vrouwelijke narcisten bestaan en het zijn verwoesters op het gebied van liefde en ouderlijk gezag vol manipulatie die al heel vroeg begint in een relatie… En ja dit laatste is mijn persoonlijke ervaring.

  Reply
   Gerard - augustus 29, 2020

   Vrouwen kunnen wel degelijk narcistisch zijn en psychopatisch.
   Ik had een korte relatie met een vrouw van 66 ( ik ben 71 )we begonnen na love bombing van haar kant aan een soort van lat relatie, maar na drie maanden werd ze uitgescholden door haar narcistische zoon en gechanteerd dat ze haar kleinkinderen niet meer te zien zou krijgen als ik daar bij haar ( zijn moeder ) was. Ik zag haar daarna af en toe, en ze stond alweer op de datingsite. Af en toe had ik weer whats app contact en werd weer snel geblokkeerd. Dat moest ook van haar narcistische kinderen waarvan ik niet op de verjaardagen mocht komen, ook niet op die van haar Met kerst kwam ze bij mij met een nieuwe love bombing en ze zou de kinderen vertellen dat ze een relatie met mij wilde. Echter twee dagen na de kerst werd ik voor de vierde keer geblokkeerd in de whats app, geen contact meer. Na zes weken kwam ze wel op mijn verjaardag onaangekondigd vertelde in februari dat ze nog gevoelens voor mij had en mij niet kon loslaten. Ik heb nu weer een radiostilte van meer dan zes maanden en ze heeft af en toe een nieuwe vriend.

   Reply
  Ton - mei 5, 2020

  Hoezo “Ze zal je niet geloven. ” Alsof vrouwen geen narcist kunnen zijn?

  Reply
  Leave a Reply: