Narcistische therapeut herkennen
Kan een therapeut of hulpverlener ook narcistische trekken hebben? Ja dat kan zeker.
Wanneer je hulp zoekt bij een coach of therapeut dan bevind je je in een kwetsbare situatie. Je stelt je kwetsbaar op door om hulp te vragen en over je problemen te praten.
De meeste therapeuten doen hun werk vanuit een goed hart en werken heel professioneel. Ze geven op een gezonde manier om hun cliënten en in een sessie zal het dan ook om de cliënt draaien.
Er zijn helaas ook therapeuten met narcistische trekken. Dit kan erg nadelig voor jou uitpakken en je kunt daardoor juist van de wal in de sloot ‘geholpen’ worden.
In dit artikel behandelen we hoe je een narcistische therapeut kunt herkennen en hoe je hiermee om kunt gaan.
Kenmerken van een narcistische therapeut
Als je een therapeut bezoekt dan is dat juist op momenten dat je even niet zo stevig in je schoenen staat of onzeker bent. Het kan ook zijn dat je opkijkt naar je hulpverlener. Vooral als deze vele jaren ervaring heeft. Je denkt bij een vervelend gevoel dan al gauw: hij of zij zal het wel beter weten. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.
Heb je het vermoeden dat je te maken hebt met een narcistische hulpverlener? Dan kan het handig zijn dit lijstje van kenmerken door te nemen. Hoe meer kenmerken je tegenkomt, hoe groter de kans is dat je te maken hebt met een therapeut met narcistische trekken.
- De hulpverlener pronkt net iets te graag met kennis en vist naar complimenten daarover
- Heeft geen respect voor grenzen en laat andere cliënten tussendoor komen op jullie afspraak
- Het ene moment word je opgehemeld, het andere moment afgekraakt
- De therapeut raakt snel geïrriteerd als je niet doet wat hij of zij zegt
- Blijft niet neutraal – raakt ontstemd als je aangeeft dat je iets niet fijn vindt
- Kan doen alsof jullie een speciale band hebben (die dieper gaat dan een normale hulpverlener-cliënt relatie)
- Kan, terwijl je je verhaal vertelt, de controle overnemen en gemene dingen zeggen terwijl je op je kwetsbaarst bent
- Je kunt het gevoel krijgen versierd te worden
- Praat veel over zichzelf en hoe hij of zij dingen zou aanpakken
- Zegt regelmatig zomaar afspraken af
- Wordt ongeduldig als je vragen stelt
- Dwingt jou in een bepaalde rol of tot bepaald gedrag
- Het gevoel dat de therapeut ‘jou moet hebben’, je voelt je het pispaaltje in de groep
- Of andersom: je bent het lievelingetje van de therapeut en wordt steeds als voorbeeld naar voren geschoven
- Je voelt je verantwoordelijk voor de sfeer van het gesprek
Narcistisch of niet? Zo kom je erachter
Het kan heel goed dat een therapeut of coach dingen zegt die je liever niet hoort. Maar dat maakt hem of haar niet meteen narcistisch. Zie het als een uitnodiging om in jezelf te onderzoeken of het klopt wat deze persoon zegt.
Maar let op: het is wel degelijk een alarmsignaal wanneer je je regelmatig onveilig voelt of het idee hebt dat je op eieren moet lopen. Vertrouw hierbij op je gevoel.
Wees bij het kiezen van een therapeut of coach net zo kritisch als bij het kopen van een nieuwe auto. Dit gaat over jou, jij bent klant. Vertrouw op je gevoel.
Hoe doe je dat, op je gevoel vertrouwen? Want misschien ben je juist in therapie gegaan omdat je het moeilijk vindt om op je gevoel te vertrouwen. Hier vind je enkele zinnen en vragen. Ik wil je uitnodigen om te voelen hoe de relatie is tussen jou en je hulpverlener.
- Je voelt je fatsoenlijk behandeld.
- Je voelt je veilig bij je hulpverlener en voelt je gezien en gesteund.
- Je hebt het gevoel dat je alles eerlijk kunt zeggen, zonder dat je veroordeeld wordt
- Je wordt gerespecteerd, inclusief je gevoelens en je gedachten
- Je hoeft je niet op een bepaalde manier te gedragen om goedkeuring te krijgen
- Je mag je onaardige kant laten zien, zonder daarop gepakt te worden – heel belangrijk als je juist iemand bent die graag aardig gevonden wil worden
- Maakt je therapeut je afhankelijk of stimuleert je therapeut om voor jezelf te denken?
- Hoe word je op je ‘fouten’ gewezen, respectvol? Kijken jullie samen naar wat er mis ging of torent de therapeut metershoog boven je uit?
Omgaan met een narcistische hulpverlener
Als je hulp bij narcisme zoekt ben je in een kwetsbare staat. Je kunt gevoelig zijn voor mensen die ‘het zeker lijken te weten’. Narcistische therapeuten hebben een zekere aantrekkelijkheid omdat ze overal een oplossing voor lijken te hebben. Dit kan het gevolg hebben dat je je afhankelijk gaat opstellen. Een goede therapeut zal juist jou in je kracht willen zetten en je enkel ondersteunen in het zelf ontdekken in plaats van alles voor te willen kauwen.
Een goede therapeut/coach ziet jou als een gerespecteerd persoon, op hetzelfde niveau. Misschien weet diegene meer, maar hij of zij ziet jou daarom niet als minder.
Je bent niet afhankelijk van je therapeut, je bent een klant. Jij kiest voor een therapeut en betaalt daar geld voor. In het geval dat de verzekering betaalt ben jij nog steeds degene die bepaalt dat deze hulpverlener geld ontvangt om jou te behandelen.
Durf vragen te stellen. Een goede therapeut zal dit waarderen en je vragen graag beantwoorden. Een narcistische therapeut zal je met een verward gevoel achterlaten. Blijft het onprettig voelen, dan ben je vrij om te kiezen voor een andere hulpverlener.