Website vernieuwd

Deze website is per 29-11 vernieuwd! Hij ziet er daardoor iets anders uit dan je bent gewend. Verder werkt alles zoals vanouds.

Let erop dat het adres is veranderd: NarcismeGids.com


Meer weten

Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Test

Heb je het idee dat je in een relatie zit met een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis? Vaak komt dit puur door je gevoel. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die in een relatie zitten of hebben gezeten met een narcist, het omschreven als het gevoel dat er iets niet klopte aan hun relatie met deze persoon.

Hoewel dit geen wetenschappelijk test is, willen we je hieronder een paar handvatten geven om te checken of je onderbuikgevoel misschien toch wel klopt.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis test

Beantwoord de volgende vragen over je partner met WAAR of ONWAAR.

 1. Mijn partner vraagt nooit of ik tevreden ben over ons seksleven, het lijkt hem niet op te vallen of dit wel of niet zo is.
 2. Ik moet er van mijn partner altijd op en top uit zien, ook op momenten dat ik er minder behoefte aan heb.
 3. Mijn partner speelt met mijn gevoel, hij wisselt passie en afstandelijkheid teveel af.
 4. Mijn partner accepteert het niet als er niet aan zijn behoeften worden voldaan.
 5. Mijn partner zal zijn fouten nooit toegeven, hij is immers altijd het slachtoffer.
 6. Mijn partner kan arrogant en beledigend zijn tegen mij en anderen.
 7.  Mijn partner accepteert geen kritiek van mij, hij wordt dan boos.
 8. Mijn partner lijkt wel aandachtsgeil, hij zoekt vaak naar complimenten en erkenning van mij en anderen.
 9. Mijn partner schept op over zijn prestaties om lof te ontvangen.
 10. Mijn partner kan het altijd beter dan ik of anderen.
 11. Mijn partner kijkt op tegen mensen met macht, hij adoreert ze bijna.
 12. Mijn partner was in het begin van onze relatie erg charmant en lief, dat is hij nu alleen nog als hij iets van me nodig heeft.
 13. Mijn partner besteedt geen quality-time meer aan mij.
 14. Mijn partner kijkt nooit naar mij als we in gesprek zijn.
 15. Mijn partner negeert mijn mening totaal.
 16. Mijn partner bekritiseert mij en anderen regelmatig op een kwetsende manier.
 17. Mijn partner toont vaak jaloezie.
 18. Mijn partner wil overal waar hij komt het beste, dat eist hij.
 19. Mijn partner gaat altijd in tegen mijn argumenten en verdraait deze zo alsof ik me schuldig moet voelen.
 20. Mijn partner is nooit schuldig aan zijn eigen problemen.
 21. Mijn partner heeft snel last van depressie bij kleine tegenslagen.
 22. Mijn partner heeft veel korte relaties gehad, zijn exen waren altijd slecht.
 23. Mijn partner overdrijft over wat hij allemaal bereikt heeft.
 24. Mijn partner doet zich dapperder voor dan hij is.
 25. Mijn partner rechtvaardigt alles wat hij fout doet.
 26. Mijn partner weet altijd alles beter.
 27. Mijn partner gaat graag alleen om met mensen die hij belangrijk of populair vind.
 28. Mijn partner is wil er altijd op en top uitzien en is trots op zijn uiterlijk.
 29. Mijn partner kan bot en koud zijn tegen mij en anderen.
 30. Mijn partner kan afwijzend reageren tegen mensen die hij als “minder” beschouwt.
 31. Mijn partner lijkt behaalde prestaties van mij nooit te waarderen.
 32. Mijn partner lijkt cadeaus of liefdevolle dingen van mij niet echt te waarderen.
 33. Mijn partner accepteert geen hulp van mij of anderen.
 34. Mijn partner kan niet omgaan met gezag of machthebbers boven hem.
 35. Mijn partner lijkt vaak te liegen, ik weet niet meer of hij te vertrouwen is.

Score test:

Tel de hoeveelheid WAAR antwoorden.

8 of minder:

Jouw partner lijkt ambitieus en is carrièregericht bezig. Hij komt op jou ijdel over. Hij schept soms wat op over zijn prestaties. Deze persoon ligt qua narcisme binnen de normale grenzen en heeft geen narcistische persoonlijkheidsstoornis.

9 tot 19:

Je partner is behoorlijk vol van zichzelf. Hij vindt zichzelf erg goed en doet minderwaardig over jou en anderen. Grootsheidswaanzin lijkt aanwezig. Als de vragen over gevoel en empathie ONWAAR beantwoord zijn, is er de mogelijkheid dat hij weet wat liefde is en je waardeert. Een evaluatie van de gehele persoonlijkheid lijkt verstandig.

20 of meer:

PAS OP! Je partner heeft veel kenmerken van een narcist. Tekenen van jaloezie, geweld, ontrouw, controlerend gedrag zijn allemaal kenmerken die passen bij iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis. Psychische mishandeling lijkt al aan de orde in deze relatie. Het zal moeilijk voor je worden om deze relatie te behouden, je gaat namelijk nooit gelukkig worden. Verbreek de relatie zelf en laat je niet kapot maken en aan de kant zetten!

Een mogelijkheid zou nog kunnen zijn om therapie te bespreken. De kans dat dit geaccepteerd wordt is echter erg klein. Narcisten accepteren vaak geen hulp en worden boos wanneer je dit voorstelt. Krijg je deze reactie, dan weet je dat je met een narcist te maken hebt. En hoe moeilijk het dan ook mag zijn, verbreken van de relatie is dan vaak de beste optie.

Click Here to Leave a Comment Below