Narcistische Persoonlijkheidsstoornis Test

Heb je het idee dat je in een relatie zit met een persoon die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis? Vaak komt dit puur door je gevoel. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die in een relatie zitten of hebben gezeten met een narcist, het omschreven als het gevoel dat er iets niet klopte aan hun relatie met deze persoon.

Hoewel dit geen wetenschappelijk test is, willen we je hieronder een paar handvatten geven om te checken of je onderbuikgevoel misschien toch wel klopt.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis test

Beantwoord de volgende vragen over je partner met WAAR of ONWAAR.

 1. Mijn partner vraagt nooit of ik tevreden ben over ons seksleven, het lijkt hem niet op te vallen of dit wel of niet zo is.
 2. Ik moet er van mijn partner altijd op en top uit zien, ook op momenten dat ik er minder behoefte aan heb.
 3. Mijn partner speelt met mijn gevoel, hij wisselt passie en afstandelijkheid teveel af.
 4. Mijn partner accepteert het niet als er niet aan zijn behoeften worden voldaan.
 5. Mijn partner zal zijn fouten nooit toegeven, hij is immers altijd het slachtoffer.
 6. Mijn partner kan arrogant en beledigend zijn tegen mij en anderen.
 7.  Mijn partner accepteert geen kritiek van mij, hij wordt dan boos.
 8. Mijn partner lijkt wel aandachtsgeil, hij zoekt vaak naar complimenten en erkenning van mij en anderen.
 9. Mijn partner schept op over zijn prestaties om lof te ontvangen.
 10. Mijn partner kan het altijd beter dan ik of anderen.
 11. Mijn partner kijkt op tegen mensen met macht, hij adoreert ze bijna.
 12. Mijn partner was in het begin van onze relatie erg charmant en lief, dat is hij nu alleen nog als hij iets van me nodig heeft.
 13. Mijn partner besteedt geen quality-time meer aan mij.
 14. Mijn partner kijkt nooit naar mij als we in gesprek zijn.
 15. Mijn partner negeert mijn mening totaal.
 16. Mijn partner bekritiseert mij en anderen regelmatig op een kwetsende manier.
 17. Mijn partner toont vaak jaloezie.
 18. Mijn partner wil overal waar hij komt het beste, dat eist hij.
 19. Mijn partner gaat altijd in tegen mijn argumenten en verdraait deze zo alsof ik me schuldig moet voelen.
 20. Mijn partner is nooit schuldig aan zijn eigen problemen.
 21. Mijn partner heeft snel last van depressie bij kleine tegenslagen.
 22. Mijn partner heeft veel korte relaties gehad, zijn exen waren altijd slecht.
 23. Mijn partner overdrijft over wat hij allemaal bereikt heeft.
 24. Mijn partner doet zich dapperder voor dan hij is.
 25. Mijn partner rechtvaardigt alles wat hij fout doet.
 26. Mijn partner weet altijd alles beter.
 27. Mijn partner gaat graag alleen om met mensen die hij belangrijk of populair vind.
 28. Mijn partner is wil er altijd op en top uitzien en is trots op zijn uiterlijk.
 29. Mijn partner kan bot en koud zijn tegen mij en anderen.
 30. Mijn partner kan afwijzend reageren tegen mensen die hij als “minder” beschouwt.
 31. Mijn partner lijkt behaalde prestaties van mij nooit te waarderen.
 32. Mijn partner lijkt cadeaus of liefdevolle dingen van mij niet echt te waarderen.
 33. Mijn partner accepteert geen hulp van mij of anderen.
 34. Mijn partner kan niet omgaan met gezag of machthebbers boven hem.
 35. Mijn partner lijkt vaak te liegen, ik weet niet meer of hij te vertrouwen is.

Score test:

Tel de hoeveelheid WAAR antwoorden.

8 of minder:

Jouw partner lijkt ambitieus en is carrièregericht bezig. Hij komt op jou ijdel over. Hij schept soms wat op over zijn prestaties. Deze persoon ligt qua narcisme binnen de normale grenzen en heeft geen narcistische persoonlijkheidsstoornis.

9 tot 19:

Je partner is behoorlijk vol van zichzelf. Hij vindt zichzelf erg goed en doet minderwaardig over jou en anderen. Grootsheidswaanzin lijkt aanwezig. Als de vragen over gevoel en empathie ONWAAR beantwoord zijn, is er de mogelijkheid dat hij weet wat liefde is en je waardeert. Een evaluatie van de gehele persoonlijkheid lijkt verstandig.

20 of meer:

PAS OP! Je partner heeft veel kenmerken van een narcist. Tekenen van jaloezie, geweld, ontrouw, controlerend gedrag zijn allemaal kenmerken die passen bij iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis. Psychische mishandeling lijkt al aan de orde in deze relatie. Het zal moeilijk voor je worden om deze relatie te behouden, je gaat namelijk nooit gelukkig worden. Verbreek de relatie zelf en laat je niet kapot maken en aan de kant zetten!

Een mogelijkheid zou nog kunnen zijn om therapie te bespreken. De kans dat dit geaccepteerd wordt is echter erg klein. Narcisten accepteren vaak geen hulp en worden boos wanneer je dit voorstelt. Krijg je deze reactie, dan weet je dat je met een narcist te maken hebt. En hoe moeilijk het dan ook mag zijn, verbreken van de relatie is dan vaak de beste optie.

Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Jeroen - maart 27, 2018

En wat als de moeder van je kinderen deze stoornis heeft en je hebt er mee te maken nog voor de aankomende 11 jaar?

Help?

Reply
Realistisch - december 20, 2017

Sorry dat ik het zeg mensen,maar als je liefde zoekt moet je eerst weten wat liefde is en niet de leegte vullen met hoop.
Iemand past bij je of past niet bij je.
Soms moet je je gevoel opzij zetten om een rationele keuze te maken,als iemand misbruik van je maakt moet je dat kunnen zien of zoek je het op als je denkt dat er iets niet klopt,
want je bent zeker niet dom naïef wel,maar dat komt omdat we allemaal veel informatie niet weten van deze wereld en mensen.
Gebruik je ervaring voor een nieuwe relatie en probeer echte liefde te zoeken en ontwikkel jezelf,zodat je kan zien wat dat is.
Hoop dat mensen dit niet zien als kritiek,maar als iets waar je over na kunt denken.

Soms is hard zijn noodzakelijk om sterker te worden.(Onrecht blijft onrecht) niet proberen met liefde te meten,want jij weet dat dit ook onzin is.(Niet proberen goed te praten)

Reply
  "optimistisch" - mei 21, 2018

  “Realistisch” , ik ben heel blij voor je dat je zoiets zelf nooit hebt ervaren. Ik zie dit zeker niet als kritiek, het is namelijk duidelijk dat je niets van dit onderwerp af weet. En dat is voor mij en vele anderen hier benijdenswaardig!
  Dat je deze kritiek op deze plek uit is op zich niet schadelijk, want de (meeste) mensen die hier terecht zijn gekomen begrijpen dat je advies de plank volledig mis slaat. Maar alsjeblieft, mocht er ooit een vriend(in) naar je toekomen met een dergelijk probleem, luister en geloof hem/haar en laat degene in hun waarde. Er is hiervoor helaas geen simpele harde of zachte oplossing..
  Stuur ze liever door nar deze site, je weet hem te vinden:)

  Reply
   T. Huisman - maart 17, 2019

   Ga zeker niet naar realistisch toe met schijnpositivisme en alsof het zo iemand niet kan overkomen of zou er anders mee om gegaan zijn en dat klinkt nogal superieur. Oppervlakkig en vluchtig. Als zo iemand het maar goed heeft en lekker selfies maken maar als iemand bij hun in nood komt kun je ook nog veroordeeld worden. Het zijn van die oppervlakkige goeroes van tarot kaarten en handoplegging en paraabonormaal en astrologie en waarzeggerij en van dat neppe shit en die positiviteit en optimisme en weten niet wat het omvat. Wat er in hun toilettasje zit is nog belangrijker dan een leven. .

   Reply
  Tio Huisman - maart 17, 2019

  Je ziet niet of iemand bij je past want ze lijken overal op, en het zijn sociale kameleons die zich overal bij aanpassen. Het zijn zeer sluwe mensen en ze kunnen overal op lijken Het is duidelijk dat u hier geen verstand van heeft dan mensen be-vicitimblamen wat net zo schadelijk is dan wat is aangedaan. Er kan her-traumatisering optreden en dat is wanneer de wond van die vorige relatie nog open is kan daar weer een narcistisch persoon op binnen komen met lovebombing en doet alsof die het helemaal begrijpt en zet je op een voetstuk en speelt de soulmate. Met narciscme wordt je van je zelf afgehaald en een traumatherapeut of ervaringsdeskundige die zich hiervoor heeft opgeleid kan iemand hier in begeleiden hoe met het verslavende traumabonding om te gaan na de discardfase waar in zij zich onbereikbaar opstellen en waarin je wordt verworpen en de cognitieve dissonance. Er is een specifieke kennis voor vereist om niet weer deze mensen toe te laten maar dit gaat niet bewust. Dissociatieve verschijnselen en identiteitsverlies en P.T.T.S. complex trauma en het Stockholmsyndroom en burn out en het narcistisch victim syndrome. Er is geen band geweest en het was een fata morgana van iets waar het op leek en de narcistische persoon leeft niet in de werkelijkheid en is zeer verwarrend om mee te leven . Een narcist ruikt bloed van af een afstand en vaak is het zo dat diegene die al een relatie met een narcistisch persoon heeft gehad een grotere kans heeft om weer in een relatie te komen met iemand die narcistisch is met die pathologie. Het lijkt wel schuldvraagomkering wat je doet en dat is schadelijk. Men voelt zich zo veroordeeld nadat wat je is overkomen. Als opsporing verzocht dat ook zou zeggen of het programma opgelicht. Het lijkt wel a;sof men vindt dat je dit verdient. Goed met kwaad vergelden. Wat u niet wil wat u geschied doe dat ook een ander niet, en behandel een ander zoals u zelf behandeld wil worden. U kunt zich helemaal niet verplaatsen in de persoon die dit meegemaakt heeft. iemand ook nog veroordelen na zoiets. Wie een ander veroordeeld zal zelf veroordeeld worden de pot verwijt de ketel tot dat die zwart ziet. Wat oppervlakkig en vluchtig, zonder diepgang, en er zich in verdiept te hebben veroordelen of een oordeel vellen. U weet het zeker wel. Ik denk dat iedereen in handen van een narcistisch persoon zou kunnen vallen en het is alsof u zegt dat u dat niet zal overkomen omdat u zo realistisch bent.

  Reply
  T. Huisman - maart 17, 2019

  Ze doen alsof ze bij je passen en doen alsof ze universeel op iedereen passen en het zijn sociale kameleons die hun hier op aanpassen aan de omgeving als een schutkleur. en passen zich aan zonder zo te zijn. Pas als ze je binnen hebben dan gaan ze minimaliseren en devalueren, alleen als ze verzekerd zijn van hun voorraad of supply. Ze kunnen gemakkelijker dan je denkt een supplysource vinden. ik vind u conservatief en stoffig en oubollige theemuts van optimistisch en realistisch en het is alsof u het allemaal wel weet zonder te hebben ervaren en zonder er zich in te verdiepen dan oppervlakkig en vluchtig en quasi-positief. De schijn ophouden met dat positieve goeroe gedoe. En van dat iedereen het aan zich zelf te danken heeft.

  Reply
  Tio Huisman - maart 17, 2019

  Het lijkt op schijnpositivisme. Ze komen overal mee weg zonder aandeel en zich aansprakelijk te stellen en verloochenen anderen. Dat ze met dat onrecht weg kunnen komen zoals misdadigers criminelen als Zeelenberg en Gieles die aan excessen doen.

  Reply
   Saar - maart 17, 2019

   T Huisman. Je beschrijft het zo helder dat ik dankbaar ben voor je woorden. Het is precies zoals het is. Het is fijn om je woorden te lezen en te herkennen van wat je schrijft.

   Reply
Tomek - juli 3, 2017

Beste lezers,

Ik heb een relatie met iemand die mij verwijt mijn eigen problemen te ontkennen. Ik weet dat ze in eerste instantie heel hoog gescoord heeft op een narcisme test bij de psych, maar toen ze wist dat het een test was voor het blootleggen van oa narcisme, een second opinion heeft aangevraagd en daar toen aanzienlijk lager in scoorde. Ik twijfel enorm aan mezelf. Ik ben nu bang dat ik zelf manipulatief ben., ook omdat ik bovenstaande voorbeeld aanhaal… Ik twijfel enorm aan mezelf. Ik weet echt niet of ik nu zelf onredelijk ben… Kent iemand een manier om er achter te kunnen komen wie er in dit geval onredelijk is? Deze vraag voelt al manipulatief aan omdat ik bevestiging zoek, ik ben mezelf helemaal kwijt… Heeft iemand een wijs idee in deze?

Reply
  Tomek - juli 3, 2017

  Onredelijk is natuurlijk ook al oordelend… Kun je er achter komen of je zelf (al dan niet bewust) narcistisch en manipulatief bent, en of dat iemand je die je dat verwijt je probeert te manipuleren? … Het klinkt als een filosofische vraag, maar ik ben echt op zoek naar aanknopingspunten…

  Reply
   Anoniem - juli 3, 2017

   Ja, zo kun je nogal van de wijs raken. En maar rationaliseren! Een kunstkop krijg je er van!
   Sowieso heeft iedereen narcistische trekken, en daar is wat aan te doen. De 1 erger vinden dan de ander biedt geen uitkomst, lijkt me. Minder egocentrisch zijn is een goede aanpak. En in de relatie, mits die gedeeld wordt, voor beide.
   Wanneer er sprake is van pathologisch narcisme dan is er sprake van een geheel andere orde. En om dat te kunnen vaststellen is er een zeer vakbekwame professional nodig, en geen leken zoals jij en ik en al die anderen hier op deze site, en dat is een feit.
   Niettemin kan een relatie gekenmerkt worden door narcistische dynamiek, en zonder verandering ook om ongelukkig van te worden!

   Reply
    T. Huisman - maart 17, 2019

    Ook professionals kunnen ze om de tuin leiden en politie en de rechter en dan zijn het in eens heel andere personen. Ze hebben ook apart een advocaat voor mensen met deze b clusterpersoonlijkheidsstoornis. . Mensen hun ervaring dicteren terwijl ze die zelf hebben meegemaakt wordt die ervaring ontkend of gedicteerd. Wie heeft er mee moeten samenleven jij de hulpverlener of die er mee om is gegaan iedere dag binnen vier muren. De deelnemer is de beste expert en vaak zit de hulpverlener er ook naast en vaak wordt het gezien als iets wat op zich zelf staat met de klachten waarmee zij komen. Uiteindelijk gaan ze zelf op zoek en herkennen zich in verhalen van ervarenen die het zelfde hebben meegemaakt en dan valt het kwartje pas echt.

    Reply
  Anna W. - juli 9, 2017

  Weleens de term ‘gaslighting’ gehoord? Laat je niet gek maken. De persoon waar je verliefd op bent geworden bestaat niet. Je wordt geobserveerd en gespiegeld en de kant van die persoon die je pijn doet is zijn/haar ware aard. Ik heb de klassieke ‘volgens het boekje – narcist’ meegemaakt. Het is allemaal waar.

  Reply
   Tomek - juli 17, 2017

   Bedankt voor jullie reacties. Ik rationaliseer inderdaad veel en ben oud en ervaren genoeg om het redelijkerwijs te kunnen plaatsen, maar de twijfel blijft, en de ontkenning eigenlijk ook. Ik ken de term gaslighting wel, maar ik blijf proberen om te kijken of het toch niet echt aan mezelf ligt, en of ik de situatie toch niet recht kan trekken op de een of andere manier. De stiekeme hoop dat het toch nog goed komt… Ik vrees dat het herkenbaar is. Ik kan de knop nog niet omzetten in ieder geval, maar ik merk wel dat mijn omgeving erg protesteert voor zover ik het durf toe te laten. Ik ben nog een ontkenner en ik probeer alles recht te praten, maar het wringt… Ik ben mezelf best wel kwijtgeraakt, en dat is een pijnlijke constatering.

   Reply
  J - december 21, 2017

  als je een vermoeden hebt dat iemand narcistisch of algemener gezegd, toxisch van aard is, dan zou ik alles wat die persoon zegt met een korreltje zout nemen. Die mensen worden veeeels te vaak serieus genomen. Alle woorden die hun gebruiken zijn bedoeld om jou een richting in te sturen. Niet naar de inhoud luisteren, let vooral op de vorm. Don’t absorb, but observe, wordt ook wel eens als tip meegegeven.

  Wat ik vaak, of bijna altijd hoor van mensen die met narcisten of toxische mensen in aanraking zijn geweest, is dat ze op een bepaald moment aan zichzelf gaan twijfelen. Dus volgens mij zit je er midden in. Sterkte alvast.

  Reply
  Saar - maart 17, 2019

  Tomek,

  Wanneer je zo hard twijfelt en onzeker bent hierover, dankzij jou relatie, dan is deze relatie niet goed voor jou zoals deze zich nu manifesteert. Een relatie waarin je wordt gezegd dat je eigen problemen ontkent is in mijn ogen al een geweldadige daad. Niet omdat het niet waar zou kunnen zijn, (theoretisch) maar omdat het geen uiting is van een liefdevol en respectvolle houding naar jou toe. Je hoeft niet te weten of je relatie een narcist is om je ergens niet goed bij te voelen. Wat je wel kan helpen is een hulpverlener om je te helpen te ordenen van wat je nou zelf echt wilt en wie je echt bent en wat je echt voelt. Wanneer je jezelf kwijt bent geraakt door welke omstandigheid dan ook is het heilzaam voor je om hierin verder te onderzoeken met hulp. Het kan ook heel normaal zijn om jezelf tijdelijk kwijt te zijn, het overkomt iedereen wel een keer in zijn leven. Wees dus wel zorgzaam naar jezelf toe dat je dit zo voelt en ervaart allemaal. Zet je stappen om echte hulp vraag en trek die relatie ook maar in dezelfde twijfel. Juist dan kan je jezelf weer opnieuw (uit)vinden. Ga voor jezelf Tomek en je herstel. Pluis het maar uit allemaal. Ontdek hoe het zit en geef niet op. Ook in onzekerheid en twijfel kan je jou weg vinden en er sterker uitkomen. Ga desnoods even een tijdje weg van alles en iedereen om alles even op een rijtje te zetten en er uit te komen. Vaak zie je de dingen al wat duidelijker op een afstandje. Veel succes

  Reply
 • Jan - december 15, 2016

  Ja, ben ik op zoek naar iets waar ik mijn partner mee kan helpen en kom je hier terecht en gaan mijn ogen ineens open. 30 van de 35 punten. Ervan uitgaande wat mijn partner over mij zou invullen scoor ik een 14. Zouden wij afzonderlijk de test doen dan vind ik bij mijzelf een score van 8. Na het lezen van alle verhalen hier, zal en is mijn partner slim genoeg en zichzelf waarschijnlijk ergens terugvinden met 10 a 12 punten score. Wie is nu de narcist?

  Steeds vaker bekritiseer ik mijn partner gewoon waar anderen bijzijn, maar met name omdat ik het zat ben. Dus ik heb zeker van nature narcistische trekjes. Dingen waar ik de schuld van krijg draai ik net zo makkelijk weer om en soms met grove woorden. Sorry zeggen en toegeven dat ik achteraf gelijk had kan mijn partner niet. Ik dacht dus vaak dat ik toch fout zat waardoor ik ook nog excuses ging aanbieden omdat ik uiteindelijk veel hou van mijn partner.

  Wat mij enorm frustreert in alles wat ik nu gelezen heb is dat er geen oplossing is? Inderdaad wil mijn partner geen hulp van een deskundige, is daar wel geweest met andere klachten ik ben er zelfs van overtuigt dat de deskundige om de tuin geleid wordt. Mij partner kwam met veel verdriet thuis met het verhaal dat ze afwijken, ze proberen te graven in mijn verleden, ze zijn niet deskundig genoeg en lossen vooral niet op waar ik voor kom. Na vanavond begrijp ik dus veel meer van wat hier gebeurt.

  Ik hou ontzettend veel van mijn partner en dat lijkt hier ook een bekend masker. Nu heb ik het idee dat ik hier redelijk mee om kan gaan omdat ik qua score ook niet vlekkeloos ben en mogelijk zelf een tegenpool. Steeds meer wordt mij duidelijk waarom mijn partner in een slachtoffer rol zit en ik zondig mijzelf hier redelijk vanaf (denk ik). Nooit sorry, nooit de schuld opnemen, cadeaus zijn nooit de juiste, geen kritiek verdragen en omdraaien van de schuldige. Wouw, ik begrijp nu ook waarom veel mensen hier een lang stuk schrijven.

  Heel naïef? denk ik dat ons huwelijk nog lang niet stuk is. Tegen beter weten in van wat hier verteld wordt denk ik echt dat en houden van is en mijn partner zeker niet van mij weg wil. Maar het is duidelijk dat er wat moet gebeuren mede omdat ik voel dat er tegenwicht komt in het manipuleren van mij familie en ik zal er t.z.t. ook niet voor schromen mijn familie te waarschuwen en mogelijk voor iets wat zij al voor mij hadden gezien. Met de liefde voor mijn partner en met de kennis die ik vandaag heb opgedaan zal ik de weg openen naar b.v. huwelijkstherapie of een revalidatie van andere klachten en dan gaan we zien of er verder gegraven gaat worden. Gebeurd dat niet? dan ben ik blij dat ik het vandaag een beetje van mijzelf af heb kunnen schrijven en weet ik wat mij te wachten staat en dat voelt heel emotioneel.

  Succes allemaal.

  Reply
   Klaas - januari 20, 2017

   Hoi Jan,

   Ik herken heel veel van je verhaal en van je gevoel als ik dat zo lees.
   Ik herken mezelf ook in een aantal punten maar bij mijn partner herken ik er 24 van de 35.

   Mezelf maar eens wat meer verdiepen in NPS.
   Wordt hier behoorlijk emotioneel van in elk geval.

   Sterkte!

   Reply
    Tasja - september 7, 2019

    Ik zit bijna 4 jaar met een narcist in relatie en het is een hel !!! Ik kom maar niet van hem
    Af eerlijk gezegd haat ik hem en zou mij niet uitmaken als hij dood of levend is .. ik vind hem de duivel hij heeft mij jaren misbruikt gebruikt van mij gemaakt .. van mijn huis mijn auto mijn lichaam hij is zoo egoïstisch en hij is altijd zogenaamd een slachtoffer , ook maakt hij misbruik van alles wat er gebeurd in het leven .. bijv ooh mijn moeder is ziek ik ben zo zielig terwijl doe moeder niet eens zo ziek is .. of ooh ik vind altijd vrouwen die jaloers zijn en aggresief ze zijn altijd een slachtoffer het zuigt zoveel energie .. mijn partner is zoo egoïstisch dat hij geen moer doet in huis hij doet niks voor mijn kinderen hij haalt mij naar beneden hij manipuleert bedriegd komt nooit zijn afspraken na zoo onbetrouwbaar altijd Eem smoes maar verwacht wel dat jij alles doet en zo niet krijg je te horen wat voor vrouw je bent alle exen waren beter die deden wel
    Alles hij hoopt dat ik een man ga vinden ik ben moeilijk .. voor deze relatie kom ik uit een relatie van 8 jaar waarvan 2 kinderen mijn ex zei altijd je bent een goeie vrouw .. bij deze partner de narcist … die beschrijft zichzelf op mij alles wat hij is een duivel vind hij van mij .. en als ik zeg laat me dan met rust als ik zo slecht bent hij stalkt me hij blijft komen maar nooit een kusje hij wilt sex wAneer hij wilt hij dwingt nooit een excuus nooit een cadootje of een roosje hij is ook nog gierig lui en depressief oja gemixt met alchol want hij is ook een zuiper en die combi is dodenlijk ik zit nupas in het proces om
    Ervanaf te komen het is erg moeilijk want de narcist laat je niet met rust niet voor je liefde maar voor je energie daar leeft een narcist van en het is zooo slopend ..

    Reply
     Najia - maart 18, 2020

     Beste,
     Ik maak juist hetzelfde mee en ik gaf mezelf altijd de schuld
     Hij heeft me bedrogen en dan zegt hij nog dat ik hem die richting heb geduwd.
     Ik ben mijn familie kwijt en heb niemand meer dan mijn 4 kinderen.
     Ik heb juist besloten om er een punt achter te zetten maar het is niet gemakkelijk en ik blokkeer en begin te hyperventileren.
     Hij behandeld me slecht maar hij is helemaal anders met zijn vrienden en ik heb hem de keuze gegeven en gezegd de keuze ik en de kids of je vriend en de keuze was snel gemaakt. Hij koos voor zijn vriend en ik kreeg een harde klap maar die heeft me goed wakker gemaakt en ik wil hem niet meer de kans geven mij en de kids pijn te doen maar ik wil hulp zoeken want ik weet niet of ik sterk genoeg ben om het alleen aan te kunnen.
     Hij heeft me 7 jaar misbruikt en gemanipuleerd en kapot gemaakt
     Gelukkig heb ik mijn kinderen maar ik weet dat hij zijn straf gaat krijgen. KARMA!!!

     Reply
  eekje - november 19, 2016

  Ik lees op allerlei sites en dus ook op deze veel herkenbare verhalen. Het meest herkenbare is het stap voor stap ongemerkt hebben moeten inleveren van mijn eigen leven, wensen, verlangens etc en dat alles in dienst komt te staan van de ander.
  aDar zaten ook voordelen aan: misschien veel spullen, een mooi huis of er wordt voor je gezorgd. maar ik merk dat ik zonder mezelf te kunnen zijn nergens van geniet. Ik geniet met een soort zure glimlach, ben altijd op mijn hoede of de sfeer niet omslaat. En ben bijna altijd in zijn nabijheid.
  Als ik een tijdje niet bij hem ben, probeer ik aan heel andere dingen te denken en iets leuks te doen of vertel ik soms dingen aan anderen, maar dan als een soort grappig verhaal, zodat ik het zelf niet serieus hoef te nemen. Ik relativeer het meeste dat me pijn doet. Neem er vaak afstand van. Het lijkt alsof het iemand anders is die al die dingen doormaakt. De leegte van niemand zijn voelt soms ook goed, dan hoef ik ook niks. En dan zijn er geen conflicten. En is er niemand om gekwetst te zijn.
  Ik ben wel heel erg moe geworden van jarenlang knokken om iets van mezelf overeind te houden. Dat is heel moeilijk . Ook vraag ik me vaak af of ik niet zelf de moeilijke factor ben. Waarom kan ik niet gewoon meer reageren als ieder ander? Waarom doe ik zoveel dingen stiekem en lieg ik om ruimte te maken. Ik steek er veel energie in om ervoor te zorgen dat mijn leugens niet uitkomen. Hem maakt het niks uit waar ik achter kom, maar andersom ben ik voorzichtig. Ik koop soms dingen niet om geld te hebben of steel geld van hem dat verstopt ligt Ik verzin verhalen om ergens langer te kunnen blijven, waar of met wie ik ben of wat ik doe, etc.
  Ik ben onderhand oneerlijker dan hij lijkt het. HIJ maakt zich geen zorgen over zijn gedrag tov mij. Maar ik wel . Alsof mijn leven zich ondergronds moet afspelen. Ik ben de mol, en zo ziet hij het ook echt. Ik saboteer zijn leven, met mijn wensen en gedragingen, ookal doe ik nog zo mijn best. Maar als ik het goed doe, dan hoor ik er helemaal bij en ben ik de aller aller beste. Daar ben ik ook gevoelig voor en geeft me weer even een zetje. Want al dat stiekeme gedoe van mij dat knaagt ook aan mijn geweten en aan mijn zelfwaardering. En daardoor ben ik ook niet meer ontspannen. Eigenlijk vrijwel nooit.
  Het lijkt wel alsof ik ook zo wordt. Ik ben zoveel boos en geirriteerd enangstig en grillig en zeurderig…
  En zo krijgt hij alweer gelijk.
  IK heb geen idee of ik echt zonder hem kan leven. Ik lijk wel een klimplant die zich aan alle kanten jarenlang aan hem vast heb gehaakt en kriskras overal door hem en zijn leven heen heeft gevlochten.
  Als ik lees hoe moeilijk het moet zijn om in te zien dat zo iemand als hij ziek is dan denk ik ja…dat klopt. Het dringt gewoon niet door. Ik doe het er al zo lang mee… IK ben er aan gewend.
  Laat staan loskomen…of een eigen leven leiden ergens anders.
  Heel heel heel heel spannend. Ik hoop dat ik het kan. Mezelf weer in de ogen gaan kijken en mijn hart weer open te stellen…

  Reply
  Tio - november 6, 2016

  Niets in je zelf komt er in naar voren in de relatie tot de narcist. Zij willen je gebruiken voor zich zelf en niet voor jou maar voor hun. je bent niet meer dan een object die daar voor hun bewierroking komt. Om bewierrookt verafgood en bewonderd te worden. Doe je dat niet en zeg je waar het op staat dan kunnen zij zich alleen maar uitdrukken in schelden en dreigen en dan niet bepaald in A.B.N. taal. Eerst kwam men zoetgevooisd en flemerig over en zeggen wij zijn voor jou maar later blijkt dat ze hun ego wilden oppimpen door mij te gebruiken als object om zich zelf bij anderen belangrijk te voelen. Zoals ook een astroloog die niet bij een vakvereniging zat. Altijd aandacht en bewierroking en wat zij kort daarna gezegd hadden wisten ze niet meer. Het is hun te doen geweest om hun ego een boost te geven. Ze speelden mij achter de rug om uit bij een concurrent met een diagnose die vaak en piek in de publiciteit heeft bereikt. Ze zeiden zoiets krijg je van ons niet en prompt zij doen het zelfde. Schadelijke dingen met mensen uithalen zoals zorgen en een crisis en een blokkade zonder zich er voor te willen verantwoorden wat zij mensen hebben aangedaan. Zij hebben consultanten clienten diepinvoelend leed bezorgd en in paniek gebracht door hun astrologische voorspellingen te geven die onverantwoord en levensgevaarlijk waren zonder zich te bedenken hoe mensen zich daar onder voelen. Zij denken alleen aan zich zelf en hebben geen respect voor andermans standpunt. Het zijn zielloze mensen die hun ik voorop anderen stellen ten koste van andere mensen. Dan gaat dit om diepingrijpende schokkende gebeurtenissen en dan willen ze over het hoofd heen van mensen zich zelf bewijzen. Als je hun er op terug spreekt dan dreigen ze je voor de rechter te slepen en dan mag je er ook nog niets van zeggen want dan gaan zij er mee naar de politie en die komt hier dan. je kunt er geen discussie mee aan gaan. Ze kregen ook kwaaie telefoontjes van mensen omdat die er ook nog veel geld voor hadden betaald en daarna ook nog verlies geleden hadden. De clienten die daar een toekomst prognose haalden kregen vaak met geldzorgen te maken en ontslag en een royement. Dit terwijl ze dit anders nooit hadden. En dat hun relatie of huwelijk stuk liep en veel leed bij de familie veroorzaakt had en beledigingen uiten jegens de client consultant van het zal je kind maar wezen en anderen afkraken op uiterlijkheden en zich laatdunkend over je uitlaten bij naasten en zich zelf heel interessant voelen gewichtig en aanstellerig doen. Ze doen het niet bij mensen die B.N. er zijn of een machtspositie bekleden. Als je zegt na dat wat zij misdaan hebben en als je ze hier mee confronteert bellen zij direct de politie op om je hier te laten komen. Zij maken dat mensen voor geld crisissen oplopen terwijl ze van hun collega afdeden maar tegelijkertijd het zelfde deden. Zij waren er het brein achter dat ook leerlingen deze destructieve vorm van astrologie beoefenden. De noodlotsleer voorstonden waar geen eigen inbreng is zoals toeval maar die uitgaat van het lot. dat lot is dwingend en dat maken zij wel uit om zich zelf te bewijzen. Zoals van ongelukken meemaken met blikschade en een gebroken been om zich zelf te bewijzen. Kortom van dat rampspoed waarvan iemand die bij een astrologische vakvereniging zei dat het ethisch en technisch onverantwoord was zoals men werkte en iemand zei zelfs dat het levensgevaarlijk zou zijn daar mee in zee te gaan. Dit terwijl zij het weer van anderen zeggen zoals hun concurrenten. Zo kwam er iemand naar die zondagslezing die z”n horoscopen voor goedkoper wou maken dan bij diegene die die cursus gaf en zo pakte die de klanten af van die astrologisch adviseur die die cursussen gaf en zondagslezingen hield. het was een fatalistische vorm van astrologie die het lot bepaald waar mensen geen invloed op hebben. Zij waren niet ingeschreven bij een vakvereniging en daarom kun je hun niets maken. het zijn duistere bijverdieners met een crimineel misdadig ego. . ik dacht eerst dat het gewoontemisdadigers waren of kerncriminelen. Mensen die niet willen deugen, en tegelijkertijd de fatsoensrakker uit willen hangen door zich zoet en braaf en slijmerig uit sloverig voor te doen bij de politie. De politie prikt niet door uiterlijkheden heen, en is achterlijk. Zij zien het liefst dat ideale materialistische reclameplaatje alleen maar. Er zat niets spiritueels bij. Ze begoochelen mensen door zoetgevooisd taalgebruik en flemerige zoetsappige woorden. Ze zeiden dat ik ordinair zou zijn boven al wat zij je gegeven hadden. Ze hadden totaal geen voorstelling van hoe mensen zich daar onder voelen. Er waren zelfs kwade bij die de ramen van de portiekdeur ingeslagen hadden met een straatklinker. clienten. Het zijn net lokvogels en tegelijkertijd roofdieren die je reputatie en vrijheid ondermijnen en die hier het kwaad niet van in zien dat ze mensen als bezit en object beschouwen om zich zelf te bewijzen. . Vrijheidsberoving is een misdaad. .

  Reply
  Ruud Schmitz - september 3, 2016

  Sorry, dit kun je echt niet maken.
  Je laat mensen hier een ’test’ doen waarbij hun perceptie wordt gebruikt om een indicatie te krijgen over de geestesgesteldheid van iemand anders. Dat is echt onethisch.

  Je 100 keer waarschuwen dat het geen wetenschappelijke test is, maar je weet vooraf al dat mensen die deze test vinden hem niet objectief kunnen invullen. Deze test zegt dus echt helemaal niets over de persoon over wie de test gaat, maar alles over de perceptie van de persoon die de test invult.

  Reply
   J.carboni - september 20, 2017

   Ik denk dat juist die persoon, die in een relatie zit met een eventuele narcist, aan de hand van deze “test”, op de meest objectieve manier, deze test kan doen. Hoe had jij je dat dan bedacht?….de eventuele narcist naar n psychiater sturen, zodat hij daar n maskertje naar believen op kan zetten? En hecht je dan meer waarde aan de perceptie van n shrink dan de perceptie van n partner die dagelijks met zo iemand te maken heeft? Denk s ff na man…
   Mensen die in n relatie zitten met een narcist, zijn niet achterlijk. Hun emotionele wereld is hooguit verward en verstoort, juist door toedoen van zulk soort teringlijers. Maar zijn zeker heus wel in staat om deze vragen naar waarheid te beantwoorden.
   Denk daar maar s over na….

   Reply
    Cynthia - december 17, 2017

    Ik had het niet beter kunnen verwoorden , mooi gesproken, degene die er mee omgaan kunnen het beste invullen hoe ze in elkaar steken en wat ze beleven met deze duivels.

    Reply
  Anoniem - juli 23, 2016

  Ik ben een narcist maar ik wil het eigenlijk liever niet zijn. Het is een soort van de slechte kan van mij die me beschermd in nieuwe sociale ontmoetingen, ik ben altijd eenzaam geweest vroeger dus blijf ik mezelf beschermen. Ik kwam op deze website om rond te kijken over narcisme en het doet me zo ontzettend veel pijn dat alles wat ik zie gaat over relaties met narcisten verbreken en dat je ze moet verlaten. Ik ben heel m’n leven lang al verlaten door zoveel mensen en een paar maanden terug heb ik het uitgemaakt met mijn vriendin zonder dat ik het zelf wilde. Ik wil hiermee zeggen dat sommige narcisten wel een hart hebben maar het hebben verborgen onder leugens om zijn kwetsbaarheid te verbergen. Ik ben vroeger beschadigd en ik ben niet altijd zo geweest, is er een weg terug?

  Reply
   Anoniem - augustus 31, 2016

   Hoi huilende wolf. Dit komt me bekend voor. Heb net zoiets achter de rug. Hij was narcist en ik probeerde hem te begrijpen en er mee om te gaan. Dat lukte niet helaas. Denk dat je allereerst bij je ex- vriendin ervoor uit moet komen dat je ontdekt hebt dat je deze stoornis hebt.. Vraag of ze je helpen wil met de weg terug naar wie je was.. Dat zal ze soms in je gezien hebben. Vraag om samen op zoek te gaan naar de beste therapeut die je van je angsten afhelpt en je gedrag kan corrigeren. Het zal een lange weg zijn. Durf terug te gaan in de tijd. Tijd kan veel. Als ze van je houdt zal ze daar in meegaan. Liefde overwint alles, als jullie daar beide in geloven komt het misschien weer goed. Tja ik ben haar niet, zo had ik het graag gezien… Dat je hier schrijft is al je eerste stap. Sterkte met je terugweg!

   Reply
   Lilian - augustus 31, 2016

   Naar mijn weten is narcisme niet iets wat je zomaar later in je leven ontwikkeld, maar iets wat je in je jongste jaren niet ontwikkelt hebt en wel had moeten ontwikkelen, namelijk een eigen identiteit. Je beschermen voor de buitenwereld omdat je beschadigd ben is 1 ding. Maar de omgeving daarmee steeds de pineut laten zijn is een heel ander ding. Wanneer je herinnert dat je vroeger niet zo was, dan vraag ik me af wie jou de diagnose narcist heeft gegeven. Een nsp-er herinnert zich echt niet iets anders want hij heeft nooit iets anders gedaan/geweten. Wanneer jij dus wel kan herinneren van een andere tijd waarin je anders was, is er wel degelijk iets in jou ontwikkeld van een eigen persoonlijkheid dat sociaal kan en wil zijn. Naar mijn weten is nps een aandoening waarbij iemand geen zelf heeft ontwikkeld en dus altijd alles projecteert op de buitenwereld. De narcist bestaat niet zonder spiegeling van die buitenwereld. Wat ik wel weet is dat veel mensen gooien met de term narcisme. Iemand die echt in aanraking is geweest met een NPS-er zal niet zomaar iemand zo een naam geven. Dus ik ben toch benieuwd waarom je denkt dat je een narcist zou zijn. Veel succes iig met je kwetsbaarheid en de dingen waar je mee worstelt.

   Reply
   Kaar - maart 14, 2017

   Voor mij geld precies het zelfde. Ik ben me ernstig bewust van mijn stoornis. Mijn alcohol gebruik maakt het vaak nog erger. Ik ben gediagnosticeerd met borderline en bipolaire stoornis. Terwijl ik denk dat ik narcistisch ben. Ik ga dit toch met mijn behandelaar nog eens aankaarten. Gr een vrouw van 33

   Reply
   Cynthia - december 17, 2017

   Eerlijk erover zijn is al een hele stap naar je partner toe, als je alleen maar handelt zonder na te denken hoe een ander het beleeft, wordt je ook idd weggezet als de NARCIST , die alleen maar schade wil toebrengen aan degene die juist het meestte van je houd en het meestte lijd onder je onetische en oneerlijke gedrag

   Reply
  Nick - februari 17, 2016

  De test is volledig gericht op “mijn partner” en in een relatie zitten met een narcist. Er zijn veel problemen met narcisten waarbij “mijn partner” niet aan de orde is, maat het om contacten met narcisten gaat zoals familie, manager etc. Zou de test ook hierop aangepast kunnen worden?

  Reply
  Marta - februari 13, 2016

  I am forever indebted to you for this intfrmaoion.

  Reply
  Lenie - december 20, 2015

  Ben net tot de ontdekking gekomen dat ik al 25 jaar met een narcist samen leef hij scoort gelukkig niet heel hoog 15 van de 35 . Ik heb al die jaren het gevoel gehad dat er iets niet klopte dat er een deel van hem was dat ik niet kon bereiken maar we hebben al die jaren een redelijk goede relatie gehad zelfde gevoel voor humor enz maar als we ruzie hadden was ik altijd de schuldige en kreeg de raarste beschuldigen naar mn hoofd en dan realiseerde ik me dat die dingen waar hij mij van beschuldigde.op hem van toepassing was zo frustrerend en dat ik niet deugde enz enz kritiek word altijd terug gekaatst bijna al het werk word door mij gedaan maar h Hi j ziet het niet en als ik zwaar kapot aan het einde van de dag hem een massage beurt weiger is ie beledigd . Ik geloof dat hij wel tot gevoel van vriendschap in staat is maar of hij echt liefde voor mij voelt dat weet ik niet maar hij heeft ook zn goede kanten en we kunnen samen vreselijk lachen maar nu ik dit allemaal heb gelezen valt er een hele hoop op zn plek ik wet dat hij ook geen makkelijke jeugd heefd gehad . Maar ik snap nu dat ik hem niet kan dwingen tot begrip naar mij toe omdat ie dat gewoon niet voelt hij heeft volgensns mij wel gevoel maar maar zijn gevoel komt altijd eerst . Maar goed ik ben blij dat ik het nu weet ik weet niet of ik hem het moet vertellen maar ik begrijp dat dat weinig zin zal hebben . Ik heb zelf adhd dut dat is een leuke combinatie . Ik denk dat ik er wel mee om zal kunnen gaan want dat dat doe ik al 25 jaar maar ik weet nu het hoe en waarom en dat brengt voor mij een stukje rust mee .

  Reply
  miep - december 19, 2015

  ook ik ben een kind van een depressieve en narcistische moeder. ik ben nu 52, ben in alles vastgelopen, in mijn huwelijk mijn werk. Ben momenteel onder behandeling in een herstellingsoord waar ik veel leer over mijn leven. De manier hoe ik in het leven sta en waarom ik vaak agressief reageer.

  Ik heb alijd voor anderen klaargestaan, altijd maar liefde geven!!!omdat ik niet weet wat liefde ontvangen is. Ik begin te leren NEE te zeggen en dicht bij mezelf te blijven wat ik wel en niet wil, voelt al beter maar is nog iedere dag een gevecht.

  Blijf er niet mee lopen!! volg eerst EMDR therapie, dat heeft mij een eind op weg geholpen.

  Volg nu creatieve en assertiviteits training waar ik veel uit haal. Met creatieve therapie wordt vooral duidelijk voor mezelf hoeveel boosheid er in me zit en ik eigenlijk in een coccon leef.
  Ik leef in een klein wereldje omdat ik de grote wereld niet aankan, en totaal geen eigenwaarde had, wat nu langzaam een beetje boven komt.
  Begin ergens met therapie, het is een lange weg, maar met wat doorzettingsvermogen word er veel duidelijk.
  Ik heb gelukkig 3 lieve kinderen die mij er geweldig doorheen slepe !!!!

  Reply
  Narcistische buurvrouw - juli 14, 2015

  Het is al een tijd goed fout tussen twee vriendinnen. Bijvoorbeeld, elke keer als er iets goed gaat is dat het idee van Shaneney, gaat er iets verkeerd, is het de fout van Solayka, of zij er nu bij is geweest of niet.

  Onlangs ben ik alles wat me aan Shaneney op gevallen is eens in gaan vullen in een zoekmachine. De resultaten op de eerste 4 pagina’s Google kwamen allemaal met dezelfde onderwerpen: narcisme. Op deze pagina heb ik de vragenlijst in gevuld en ben ik tot de ontdekking kunnen komen dat zij voldoet aan in ieder geval 29 van de 35 punten wijzend richting narcisme. Bij sommige punten heb ik haar het voordeel van de twijfel gegeven, omdat de formulering van de punten teveel ruimte voor speculatie open laat. Zou de kans op speculatie weg komen te vallen dan blijft ze op 32 punten steken.

  Veel bekenden van ons weten ondertussen hoe ze in elkaar steekt, dus die negeren haar. Onlangs loopt ze overal te vertellen dat ze een nieuwe vriendin heeft, Vero, dat iedereen al aan haar is voor gesteld, dat zelfs Solayka van alles op de hoogte is, dat zij er niet eens problemen mee zou hebben. Nadat een buurman vroeg wat zij van de nieuwe relatie vond en hem vertelde dat zij nergens vanaf wist zijn de kaarten opnieuw geschud, bye bye Shaneney. Solayka heeft enorme pech gehad, ze verdient beter.

  Op dit moment houden we Vero en Shaneney een beetje in de kijker, om te zien hoe Vero het vind om een narcistische vriendin te hebben.

  Reply
   jolanda - augustus 1, 2015

   Ik heb is na alle vragen gekeken van de test .van die vragen zitten er zeker 32 tussen zitten die echt op mijn ex lijken .
   Die leugens .manipulatie intimidatie en ook nog is dat die je bevloekte en je voorschut zetten waar een ander bij stond niks was waar en altijd moest ik mezelf beschermen
   Geestelijk probeerde hij mij kapot te maken
   Totdat ik niet meer kon als ik nee op dingen zei eerst hij boos en argressieve zo was hij ook wel eens lief en de andere moment draaide hij om en zocht hij iets om ruzie te zoeken en mij weer op een afstand te zetten op het eind intresseerde hem niet hoeveel pijn hij mij deed hij werd steeds meer agressiever en boos .ik zei niks meer en ik durfde ook niks meer te zeggen .hij werd dan achterdochtig en liep me overal achterna reageerde jaloers .en alles wat hij had gedaan projecteerde hij terug na mij .ik heb hulp gehad met mij ex niemand luisterde wat ik zei en hij werd geloofd .nou mensen bedankt dacht ik.de kapmes stond naast me bed .en hij dreigde me alle kanten en overheersde me leven uiteindelijke vloog hij mij aan.en achteraf heeft hij me behoorlijk in de financiële problemen geholpen.ik zeg je in een relatie met zon persoon ben jij de dupe want door hun manipulatie laten ze een ander geloven dat jij dit heb gedaan.ik heb in behoorlijke angst gelopen en hij heeft Me echter goed onder uit gehaald .ik vergeet dit nooit meer de pijn en verdriet die hij me heb aangedaan .en alles was ik bijna kwijt geraakt zelfs me kinderen had hij het huis uitgejaagd .ik probeer nu te begrijpen waarom net zoals ik toen voor hem klaar stond altijd ervoor hem was het voeld als stank voor dank.maar ik vergeet ook niet de leuke tijden maar dat waren moment opnamen geloof me maar.
   Het stomste ervan is dat ik ontzettend veel van hem heb gehouden en nu er nog steeds overheen moet komen .want het is bijna niet te geloven achteraf nadat hij uit Me huis is gehaald en depolitie mij vertelden over wat hij makeerde en dat dit eerder bij andere relataties is gebeurdt dacht ik oke dus hoeveel slachtoffers moeten er nog vallen dan .niemand en ook niemand staat er voor mij .ja in het begin voor een paar weken maar dan houdt het gauw op.ik kan het nu met alle ellende van dien wat mij aangedaan is op mij vrienden na .zelf opknappen want ik moet het verwerken en weer boven op komen financieel .de schade is groot .ik durf dan ook niet meer met een man gaan samen wonen .daar gaat een hele tijd overheen .daarom mensen is het belangrijk om je instinct en je gevoel niet in de steek te laten voor mij was het 1 jaar en 4 maanden .
   En ik weet nu dat de dingen die hij deed achter Me rug omdeed de waarheid is en niet een leugen ik was de gek toen zei die .nou echt niet .ik ben das allemaal achter gekomen.ik was goed voor hem maar het intresseerde hem niet wat hij mij aandeed.
   Hij die na me lachte en mij een laatste knipoog gaf met zijn charm lachje .en dezelfde tijd draaide hij om en stond over de tafel te buigen en weer dat overheersende gedrag .opdringerig en dominant nee dankje ik ben hier klaar mee hoe pijn het me nog steeds doet .maar ook hier kom ik overheen .het is alleen jammer dat als je om hulp roep het 4 maande nog moet duren voordat ze wat gaan doen.

   Reply
  sietskes - juni 9, 2015

  ook ik heb een relatie gehad met een narcistische man afstoten/aanhalen en ik geef nog steeds om hem ik heb nog cotact maar het gaat zo niet hij heeft een traumatische jeugd gehad totaal geen familie voel me enigzinds ver
  antwoordelijk hij weet niets over deze ziekte durf hem er ook niet mee te confronteren bang voor zijn reactie alhoewel hij wel een boek heeft gelezen over borderline ik wou dat ik hem kon helpen ik ben/voel me machteloos/besluiteloos

  Reply
   hoglan - juli 7, 2015

   Beste Sietskes. lees over the empath and the narcissist oftewel codependency. de narcist in jou leven WEET dat je zo goedhartig bent en genoeg medeleven/verantwoordelijkheidsgevoel hebt en zal dit blijven exploiteren tot je een schaduw van jezelf bent geworden en ij met al je liefde lopen is. DOE HET NIET. deze “predators” van onmensen zijn van dit alles op de hogote en weten ook hoe ze net genoeg aandacht en leifde kunnen geven dat je blijft, maar je gaat hen nooit kunnen “redden” . dat willen ze overigens ook niet. er zijn veel mensen die een traumajeugd hebben gehad en niet opgroeien tot sociopatische monsters. GET. OUT.NOW! ik wens je veel succes in je zoektocht!

   Reply
   jolanda - augustus 1, 2015

   Hoi sietske
   Ik begrijp je gevoel .let goed op jezelf want zon iemand kan je het gevoel geven dat je niks waard ben en ontneemt je eigen ik als je niet uitkijk .ik was er nog net op tijd bij .het had heel anders af kunnen lopen voor me.ik ben blij dat ik van hem af ben nu 10 maanden.ook al heb ik de nasleep ervan ik ben nog steeds aan het bij tanken ik was geestelijk gesloopt.

   Reply
  Kiki - mei 21, 2015

  Mijn, inmiddels ex, scoort eigenlijk alle punten. Ik heb me zó vaak vernederd en beschaamd gevoeld als ik volgens hem weer eens iets idioots deed. Ik wees wel eens naar een etalage, naar een jurk en dan sloeg hij mijn arm naar beneden en zei; ‘Wijzen is onbeleefd!’ Ik zei; ‘Toch alleen naar mensen?’ maar er liepen mensen áchter die etalage.
  Ook liepen we soms op straat en liep ik niet hard genoeg. Dan duwde hij mij voor zich uit en zei; ‘Doorlopen!’
  Hij vroeg me dan daarna iets belangrijks, waarop ik antwoordde.
  Hij riep dan terug; Ik versta er níets van, je kijkt me niet aan, dus ik kan je niet verstaan! dus ik stopte, draaide me om en zei; ‘Dat is van-…’
  Verder kwam ik niet, want dan gaf hij weer een duw en schreeuwde; Doorlopen! DOORLOPEN!’
  Hij besefte zich gewoon niet dat ik niet achterstevoren kan lopen terwijl ik tegen hem praat op een drukke weg. Als dan mensen mij bezorgd aankeken, vloekte hij thuis; Nu denken ze zeker dat ík hier de boeman ben, omdat jij niet normaal kan lopen!’ Ik maakte dan excuses.
  Zo ging het iedere dag, met alles. Op een dag wilde hij het uitmaken om meer tijd te hebben voor zijn hobby’s en probeerde me weg te jagen door me te kwetsen. Hij zei dat mijn verleden van sexueel misbruik niets uitmaakte en dat ik me niet zo moest aanstellen, want ik maakte mezelf belachelijk door te huilen om dat soort dingen. Kinderen in India, die hadden het pas zwaar.
  Later vertelde hij zijn vriendengroep over iemand die me aangerand had, en over hoe ik het hele verhaal verzonnen zou hebben. Niemand moest mij geloven, iedereen moest me maar negeren als ik over misbruik begon.
  Nu ben ik 4 maanden verder, heb inmiddels de helft van mijn spullen teruggekregen in een doos vol modder en de rest is kennelijk verbrand. Iedereen die hem spreekt, denkt inmiddels dat ik gek ben omdat ik in therapie ga voor de PTSD en ik snap niet hoe ik die sukkel ooit heb kunnen vertrouwen.

  Reply
   Esther - januari 8, 2017

   Wat herkenbaar lieve Kiki! Heel veel sterkte meid vechten blijven om dat nooit meer mee te maken! Jij bent niet gek hij wel!! Een mens gaat stuk erdoor!!Ik zelf heb ook 19 maand lang geleefd met een zware narcist! Mijn moeder heeft hart problemen nu en trauma’s daardoor mijn vader ook! Het heeft maanden lang geduurd voordat hij mij opgaf! Inmiddels heeft hij een nieuwe vriendin dat laat me koud! Ik heb haar wel gewaarschuwd voor hem!! Ik dacht altijd ben ik gek!, ben ik degene die jaloers is onzeker dom etc!! Ik was nooit zo boos als nu! Ik heb nu inmiddels een jaar een relatie met een jongen! Wytze heet hij. Hij was eerst de eerste maanden toen we nog moesten wachten tot hij zijn huis klaar had! Hij was zijn huis kwijt geraakt door een explosie en daardoor is zijn familie extra beschermd om hem! Logisch natuurlijk! Ik vraag mij af of mijn partner echt gek is of fat het gewoon aan mij ligt! Ik weet het gewoon niet meer. Ik voelde mij heel goed eerst! Heel gelukkig! Maar de laatste maanden ben ik alleen maar boos fel ik heb ruzie met veeel mensen, mijn vriend en ik hadden x op x ruzie gehad om de kleinste dingen, hij weet van mijn onzekerheid door mijn verleden met sexueel misbruik etc! Vanaf 10 jaar heb ik die dingen al meegemaakt! Ik vertrouwde hem! Is dat gek! Nee omdat ik van hem hou, maar ik voel mij opgejaagd, onzekerder dan ooit, bang bang dat hij boos word bang dat als mijn geld op is dat hij uitbarst, bang dat hij mij wat doet als ik slaap omdat ik hem moeilijk vertrou omdat hij een paar x gezegd had tegen mij dat hij mij verkracht had, later was dit een grapje, dan weer wel dan weer niet als ik erover doorging was het nee ik was het niet strax doe je nog aangifte etc, ik weet niet meer wat ik moet denken en met wie ik leef, mijn ouders zijn de enige waar ik terecht kan. Maar hun willen mij er niet inhebben omdat ik 21 jaar ben bijna 22 en ze geloven mij niet terwijl ze weten wat ik doorstaan had met mijn ex, mijn vader dacht zelfs al dat ik toen gek geworden was dat deed mij zoveel pijn, ik ben nu dus afhankelijk van hem en zijn woning, naar de buitenwereld is hij de leukste gezelligste sociale jongen en och och wat hebben ze een medelijden met hem om wat ik hem allemaal gedaan heb, we hebben een paar x ruzie gehad omdat ik berichten stuurde naar mijn ex, dat was erg fout van mij dat Zag ik ook in, maar het liep volledig uit de hand, zijn moeder belde hij op: mam Esther heeft me geslagen kom nu hierheen! De ruzie begon: hij kwam terug van de winkel, hij was ontzettend kwaad uit het niets om dat de kachel aanstond nog en het raampje open om te luchten, hij schreeuwde en zei: kutwijf ben je nou zo dom en onnozel moet ik alles honderd x zeggen hoer!! Meeste woorden die hij gebruikt zijn: hoer, slet, kutwijf, lelijke teef, stinkerd, kutslet, snol, heks, etc!! Toen zei ik heel normaal tegen hem: ik was het vergeten dat komt door mijn geheugen sorry, ik zal er op letten, hij barste uit, ik gaf mijn mening en zei doe Ess ff normaal toen sloeg hij mij in mijn gezicht, toen vocht ik terug, en ik schoot uit perrongelijk en mijn knie kwam tegen zijn voortand! Ik was nog nooit zo boos geweest! Het liep uit de hand hij stormde op me af en ik verdedigde mij met mijn nagels hij zat onder de krassen, ow wat was hij zielig, ik had niks wat te zien was, dat zat vanbinnen namelijk wat ik eerst niet doorhad! Ik was een aansteller een jaloers kut wijf! Ik was degene die gek was en waar de ruzies weg kwamen! Later voelde ik mij al een tijdje niet goed steeds tintelingen In het hoofd etc!! Later ging ik naar de dokter toe! Ik vertelde wat er was gebeurd eerlijk, hij onderzocht mij, en vroeg waar ik last van had, hij zei: je hebt kneuzingen in je Botten in je hele lichaam, in je nek je hals je benen beide je beide armen etc!! Ik schrok toen hij zei dat ik ernstige zuurstof tekort had ik mijn hersenen! Ik ben alles inmiddels kwijt bijna alles dan soms dan herriner ik mij ineens wat maar soms weet ik het niet meer, ik mag niet huilen van hem, alles moet gelijk perfect schoon anders is hij laaiend en gooit ie met spullen, hij chanteert mij bedreigd mij en zet mijn familie en vrienden tegen mij op, hij heeft zijn huisje helemaal zelf verbouwd, omdat hij in de bouw werkte altijd, ik ben zelfs bang dat hij camera’s opgehangen heeft! Daar had ie het welleens over em later is het een grap! Maar ik weet inmiddels niet echt meer wat ik moet en kan geloven, mijn ouders geven mij de schuld van het meeste, mijn vriend bedreigd me, zelfs zijn moeder als ik aangifte doe maken ze me ar dus ik durf ook niet! Zijn moeder heeft mij zelfs een x bij de keel gepakt omdat ik aangifte gedaan had die ik later introk uit angst dat wisten ze niet de politie! Ben ik nou gek! Of te onzeker of jaloers! Ik weet het niet meer! Wat ik wel weet is dat hij het slachtoffer speelt en ik ben de kwaaie die alles fout doet!

   Reply
  Lex - mei 1, 2015

  Hoe kan je soms nog steeds het gevoel hebben dat je diep in je hart weet dat je partner een narcist is en toch het vaak niet wilt geloven. Je blijft zoeken naar oorzaken bij je zelf en ook de professionals willen het niet inzien.
  Continue blijf je twijfelen en afvragen of je misschien overdrijft terwijl als je de test bekijkt scoort je partner bijna 100%. Sommige vragen wijken net even af maar als je de details zoals altijd weglaat komt het aardig in de buurt van 100%. Mijn partner is een vrouw en laat continue het gevoel achter dat ik afhankelijk ben van haar. Seks hebben we al ruim 12 maanden niet meer. Discussies gaat ze tegenwoordig uit de weg door op te hangen in je oor. Bij elk gesprek heeft ze het gevoel dat je haar ergens van beschuldigd of kritiek uit.
  Zelf ben ik niet de makkelijkste en verval ook in terugschreeuwen of schelden. Vroeger wilde ik gewoon even de deur uitlopen om tot rust te houden maar dan werd ik en achtervolgd en/of tegengehouden en op een misselijk manier vertroeteld alsof ik een klein kind was. Tegenwoordig verval ik in dezelfde gewoontes als haar en als ik mij bedreigd voel dan komt de woede vanuit mijn tenen. Achteraf heb ik daar spijt van maar bij het aanbieden van excuses hoor je nooit: “Maar het was ook mijn schuld!” of sorry voor mijn aandeel. Op een gegeven moment wordt je als maar kwader en dan lopen bij mij de emoties hoog op. Dit geeft een vertekend beeld waardoor het soms lijkt dat ik degene ben die last heeft van een persoonlijkheidsstoornis of andere psychische kwaal. Ze zegt het ene moment bang voor mij te zijn maar dat strookt niet met haar gedrag. Soms lijkt het wel Dr. Jekyll & Mr. Hyde. Andere momenten dan laat ze hare “ware” aard zien en dan wordt ze agressief en wraakzuchtig. Iemand die echt bang is gedraagt zich niet zo.

  Reply
  hl - augustus 23, 2014

  Beste Mensen,

  Graag zou ik willen weten waar ik in de buurt van Nijmegen het beste behandeld kan worden tegen NPS !!

  mvg,
  Hans

  Reply
   admin - augustus 25, 2014

   Beste Hans,

   kijk eens op de website http://www.nvvp.nl. Hier staan specialisten op die gespecialiseerd zijn in langdurige trajecten. Dit kan zowel voor mensen met nps als slachtoffers. Vraag wel goed na bij een specialist of deze nps of de nasleep hiervan als slachtoffer behandeld.

   NarcistischePersoonlijkheidsstoornis.nl

   Reply
  Dochter van een narcistische vader - augustus 11, 2014

  Ook mijn vader heeft 33 punten gescoord op deze test. Bravo ouwe heer, voor het verpesten van een deel van mijn leven en zelfvertrouwen! Ik ben nu bijna 17 en heb bijna een jaar geleden gebroken met hem. Gewoon omdat ik al die beledigingen, schreeuw -en ruziebuien etc. zat was. Meneer heeft ruim 6 weken niet van zich laten horen, waardoor ik er al klaar mee was. Ik bleef namelijk bij mijn standpunt: Laat maar zien hoeveel je werkelijk om mij geeft! Uiteindelijk door subtiele hints van mijn moeder, die er niet tussen gezet wilde blijven worden door hem, hebben we het “uitgesproken” in een restaurant. Ik heb al mijn ergernissen en gevoel op tafel gegooid en hij zou aan zichzelf gaan werken. Ha, goeie, want 2,5 maanden later (januari 2014) brak ik definitief met hem en moet hij tot op de dag van vandaag sorry zeggen. Mijn haren gaan recht overeind staan als ik hem hoor, ruik of zie.. bah, wat een vreselijke man..

  Reply
   Jessica - augustus 21, 2014

   Mijn vader scoort 34 punten op de test. Jouw verhaal is pijnlijk herkenbaar voor mij. Mijn vader nam soms (wanneer het hem goed uitkwam) contact op, maar nu is dit ook al weer enkele maanden geleden… Ik ben altijd stiekem blijven hopen dat hij sorry zou zeggen en zou tonen dat hij echt om mij gaf, maar dit is er tot op de dag van vandaag nooit van gekomen en ik verwacht ook niet meer dat dit ooit zal gebeuren… Ook mijn jeugd is voor een groot deel verpest en mijn zelfvertrouwen probeer ik beetje bij beetje terug op te bouwen. Als ik mijzelf één doel stel voor later is het wel een échte vader voor mijn toekomstige kinderen zoeken!

   Reply
   Herkenbaar - september 13, 2015

   Wauw erg verhaal. Ik leef echt met je mee en ik begrijp helemaal wat je bedoeld.Alles wat je zegt is echt heel herkenbaar voor mn moeder. Door een rechtzaak hebben we het voor elkaar gekregen dat ik bij me vader kon wonen maar me broertje en zusje wonen nog bij me moeder. Toen ik eenmaal bij me vader woonde ging me moeder heel lieve dingen zegen zoals dat ze van me houd en dat ze me mist. Ik geloofde het nooit maar me vader geloofs het wel en daarom moet ik om de weekend toch terug naar me moeder. Maar het is weer precies zoals daarvoor. Alleen maar schreewen en schelden. Ik weet niet wat te doen want als ik begin over help zoeken word ze al boos. En ik wil echt dat ze beter word omdat ik van haar houd ookal houd ze niet van mij. Hoe is het afgelopen met jou vader? Misschien heb ik er iets aan. Ik hoop dat je weer normaal contact kan krijgen met je vader.maar zoals overal staat weten mensen met narcisme niet wat ze fout doen en geven het helemaal nooit toe.

   Reply
  Beatrix Scheepbouwer - juni 5, 2014

  Van de 24 of meer was waar.

  Ik ben bang wat er gaat komen en het moest gebeuren voor mijn eigen belang en veiligheid.

  Reply
  Beatrix Scheepbouwer - juni 5, 2014

  Mijn partner heeft een narcistische stoornis en dat ben ik maanden geleden erachter gekomen.
  Vandaag was het weer raak en het was zo heftig dat ik de relatie wil beëindigen, maar ik ben zo bang voor hem. Want het is erger en erger geworden dat hij van zijn eigen leven en mij en de andere kapot wil maken. Hij kan niet hebben dat iedereen tegen hem is en natuurlijk is dat niet zo. Ik heb hem vaak gesteund op een positieve manier, maar nu op negatieve manier kan ik niet mee leven. Ik ken hem al van school en ik weet wat hij heeft meegemaakt en wat hij is en wie hij is.
  Hij kan het leven niet aan en alles is tegen hem en dat kan hij niet hebben. Het moest zoals hij wil. Geen fouten, geen problemen en moest alleen maar perfect zijn.
  hij luister niet naar mij en valt mij aan.
  Vandaag heb ik een besluit genomen dat hij weg moest ook al zei hij dat hij niks meer met mij te maken hebben en hij zei ik neem afscheid van je. nu ligt hij boven de gehele dag in slaapkamer en komt niet meer naar beneden. Zo te merken is hij bang wat er gaat komen.

  Reply
  Alice - januari 19, 2014

  Gisteren mijn narcistische Moeder begraven, was al een half jaar niet bij haar geweest. Gewoon omdat ik het naar zich toetrekken en afstoten, manipuleren niet meer aan kon. De begrafenis werd geregeld door mijn narcistische zus. Geen inspraak, geen delen nee want zij moest alle aandacht (en schouderklopjes). Eerlijk heeft zij ook veel voor Moeder gedaan, maar haar ook uitgebuit, kaalgeplukt en psychisch mishandelt. En dat is moeilijk om van een afstand mee te maken. Niet voor reden vatbaar want commentaar wordt niet getolereerd. Ik heb op deze site veel geleerd, herkend en laat nu mijn zus los omdat ik niet langer in een destructieve relatie met haar wil zitten. Ben zo blij als ik hier de site lees, dat het mij gelukt is om een andere relatie met mijn zoon op te bouwen. En dit terwijl ik wel erken dat ik zwaar geleden heb onder mijn Moeder en zus en dat ook wel hun sporen heeft achter gelaten in mijn leven. Ik zelf ben psychisch en lichamelijk verwaarloosd en mishandelt en hoop het nu af te sluiten en een plek te geven. Ik heb er veel van geleerd, vooral hoe je niet met mensen omgaat.

  Reply
   Co - maart 14, 2014

   Jeetje wat herkenbaar ook mijn man heeft een narcistische moeder en zus. We hebben heel veel gedaan voor zijn moeder maar achteraf had ze alleen maar commentaar zijn zus deed niks . Nu we de relatie verbroken hebben omdat ze hun narcistische gedrag projecteerden op onze kinderen zijn moeder en dochter ineens dikke mik. Die eeuwige aandacht voor zichzelf en acties alleen maar om hun eigen admiratie zijn we meer dan zat, het leven draait om hen en om niemand anders. Zelfs onze dochter moest zich gedragen zoals zij dat wilden. De maat was vol.wens je veel sterkte en ben mij bewust dat wij voor hetzelfde feit staan. Zus heeft laten weten dat we niet welkom zijn op de begrafenis van haar en dus mijn mans moeder terwijl je beste vrouw nog springlevend is. Het is een heel lastige persoonlijkheids stoornis omdat je er eigenlijk niets mee kunt enkel en alleen omdat de narcisten het zelf niet zo zien.

   Reply
  Bart - december 2, 2013

  ik zit met een narcistische baas. ik ben aangevallen door hem en heb politie klacht neergelegd. de politie wil de klacht van bedreiging niet onderzoeken. Omdat mijn baas een hoge functie bekleed

  Reply
  Dochter van een narcistische moeder - oktober 19, 2013

  33 punten voor mijn moeder! Wat zal zij trots zijn dat ze zo hoog heeft gescored, tot ze erachter komt wat voor test het was. Dan wordt ze agressief en haatdragend.

  Naar mens. Tijd voor mij om hulp te zoeken en te aanvaarden, het boek te sluiten en door te gaan met leven.

  Reply
   Dorien - december 9, 2013

   Heel veel sterkte, dochter van een narcistische moeder!!
   Knap van je dat je een grens hebt gesteld, heel goed! Hou vol – je kunt trots zijn op jezelf!!

   Reply
   Dochter van een narcistische vader - augustus 11, 2014

   Toevallig.. Mijn vader heeft ook 33 punten gescoord ..

   Reply
  Leave a Reply: