Website vernieuwd

Deze website is per 29-11 vernieuwd! Hij ziet er daardoor iets anders uit dan je bent gewend. Verder werkt alles zoals vanouds.

Let erop dat het adres is veranderd: NarcismeGids.com


Meer weten

Loskomen van een Narcist

Bevrijding van een narcist

Jezelf bevinden in een relatie met een narcist kan vreselijk zijn. Een narcist toont geen echte interesse in een ander, is vaak gevoelloos en koud, kan moeilijk van een ander houden en manipulatie en agressie zijn veel voorkomende kenmerken. In een relatie zitten met iemand die lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis kan heel schadelijk zijn voor je eigen identiteit. Je laat jezelf ondersneeuwen door de narcist doordat deze je zo manipuleert dat je ongelukkig en jezelf niet meer bent. Dit is natuurlijk onacceptabel. En er moet iets aan gebeuren!

Een kenmerk van narcisten is dat ze zich beter voelen dan anderen. Om bijvoorbeeld hulp te accepteren van een ander door bijvoorbeeld in therapie te gaan, is vaak onmogelijk. En het kleine gedeelte dat de hulp wel accepteert, heeft tijdens de therapie vaak moeilijkheden met adviezen van bijvoorbeeld een psycholoog. Er is specifieke therapie nodig om een narcist te behandelen en kans van slagen is groter als dit door een ervaren therapeut gebeurt.

Therapie is in veel gevallen dus geen optie. De laatste optie is jezelf bevrijden van de narcist. Loskomen van een narcist is niet makkelijk. De narcist zal alles doen om je in zijn macht te houden. Daarom is het belangrijk om een aantal stappen in ieder geval te doorlopen. We zullen hieronder beschrijven hoe je los kan komen van een narcist en je weer jezelf kan gaan opbouwen.

Stap 1: Stop met ontkennen

Dit is de eerste en één van de belangrijkste stappen. Jezelf realiseren dat je in een relatie zit met een narcist en dat deze je ongelukkig maakt. Vaak ben je onderworpen aan mishandeling, geestelijk maar misschien ook lichamelijk. Het belangrijkste is dat je de stap zet om dit niet meer te accepteren. Je moet je realiseren dat je met deze persoon niet gelukkig wordt, dat je eigen identiteit op het spel staat. De enige persoon die deze beslissing kan nemen ben je zelf. Je moet jezelf bewust worden van het feit dat deze relatie ongezond voor jou is. En accepteren dat je de narcist niet kunt veranderen. Dit maakt de vervolgstappen voor jezelf een stuk makkelijker, hoe moeilijk het in het begin ook lijkt.

Stap 2: Verbreek al het contact

Dit is heel, heel moeilijk, maar de enige manier om werkelijk los te komen van een narcist. Je zult al het contact moeten verbreken. Dit betekent dat je uit moet sluiten dat de narcist je nog kan bereiken. Zet je telefoon uit of beter nog: neem een ander nummer. Verwijder e-mails onmiddelijk, blokkeer de narcist via chatapps als Whatsapp of Telegram. Blokker de narcist op Facebook en vermijd al het fysieke contact. Natuurlijk is dit lastig als de narcist weet waar je woont, maar laat hem niet meer binnen en geef aan dat je eventueel de politie belt als er toch aangedrongen wordt.

De narcist waar je een relatie mee had zal proberen om je toch nog te manipuleren. Er zijn verhalen bekend dat narcistische exen vreselijke brieven stuurde om hun ex-partner pijn te doen en uit de tent te lokken. Dit moet je niet laten gebeuren. Jij moet controle krijgen over de situatie. Nieuwsgierigheid en verdriet mogen je niet verleiden om toch weer contact te zoeken, je graaft anders namelijk je eigen graf.

Stap 3: Accepteer je gevoel

Waarschijnlijk ben je boos, gemengd met een heleboel andere gevoelens. Waarom doet iemand jou dit aan? Zodra je er echt over na gaat denken, ga je erachter komen dat je heel vaak gemanipuleerd bent. Dat je zeer oneerlijk behandeld bent en dat je misschien wel een ander persoon bent geworden, dan je was of wilt zijn. Belangrijk is om deze gevoelens te accepteren en je verwerking op gang te brengen. Je hebt dit nodig om jezelf weer te worden.

Stap 4: Zoek ondersteuning bij naasten

Het verwerken van je boosheid en verdriet kan erg moeilijk zijn. Je relatie is beëindigd, iets wat natuurlijk al een grote impact heeft. En dan zit je met allerlei gevoelens, het gevoel dat je gebruikt bent bijvoorbeeld. Realiseer je dat je niet alles alleen hoeft te doen. Zoek contact met mensen die dicht bij je staan en vertel ze eerlijk je verhaal. Je hoeft je nergens voor te schamen, dit kan iedereen overkomen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat je het waard bent. Jij bent de belangrijkste persoon in je leven. Je leefde in een illusie, een relatie die niet gebaseerd was op werkelijkheid. Dit is pijnlijk om te ontdekken. Huilen en andere emoties uiten kan daarom erg gezond zijn. Zoek mensen op die dicht bij je staan en het beste met je voor hebben. Zorg dat je hen hebt om op terug te vallen wanneer je het zwaar hebt.

Stap 5: Zorg goed voor jezelf!

Ga dingen doen die je leuk vindt! Zorg dat je je realiseert dat jij de belangrijkste persoon in je leven bent. Nu je los bent gekomen van de narcist is het belangrijk om weer te genieten van het echte leven. Je moet zorgen dat je je energie weer terugkrijgt. Laat je niet uit het veld slaan als je je even down of depressief voelt. Eet gezond, zorg voor beweging en activiteit en pak eens wat zon en frisse lucht mee. Ga lekker een wandeling maken om je hoofd leeg te krijgen.

Realiseer je dat dit het dal is en dat alles vanaf nu beter wordt, ook al lijkt dit soms niet zo. Terugval is iets wat altijd kan gebeuren, zeker als je erg veel van je ex gehouden hebt of erg verliefd was. Deze gevoelens zijn allemaal normaal. Door goed voor jezelf te zorgen, zul je jezelf sneller terug vinden en is de weg naar herstel een stuk makkelijker.

Stap 6: Neem weer controle over je eigen leven

Niets aan jezelf doen is het ergste wat je kunt doen. Je zult aan jezelf moeten werken totdat je weer kan zeggen dat je werkelijk gelukkig bent. Je moet je kracht weer terugkrijgen, leren om grenzen te stellen, normaal te reageren en je emoties te controleren. Je hebt in een destructieve relatie gezeten, neem nu weer controle over je eigen leven en zorg dat je gelukkig wordt!

Click Here to Leave a Comment Below