verdrietig

Kwaadaardig narcisme herkennen bij mannen en vrouwen

Wanneer je je verdiept in narcisme ben je de term kwaadaardig narcisme vast al eens vaker tegengekomen. Maar wat is nou precies het verschil met ‘gewoon’ narcisme?

In dit artikel zetten we voor je op een rij wat kwaadaardig narcisme is, aan welke signalen je het kunt herkennen bij zowel mannen als vrouwen. En tenslotte hoe je jezelf kunt beschermen tegen kwaadaardig narcisme.

Wat is precies een kwaadaardige narcist? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden volgt hier eerst nog even een rijtje waaraan je een ‘gewone’ narcist kunt herkennen:

Een narcist…

 • is controlerend
 • wil per se zijn zin krijgen
 • doet geen moeite jou te begrijpen
 • doet alsof hij/zij overal recht op heeft
 • is manipulatief in de omgang
 • heeft het gevoel beter te zijn dan de rest

Een narcist vindt zijn eigen gedrag normaal en vertelt zichzelf continu verhalen om zijn gedrag recht te praten, zoals:

 • “Dat ik mijn zin krijg is het enige wat telt”
 • “Ik ben gewoon anders/beter dan de rest”

Als normale volwassene heb je zo nu en dan momenten in je leven waarop je jezelf zult herkennen in deze punten. Maar dit zal niet voortdurend het geval zijn.

Meestal gaan dit soort momenten samen met een vervelend gevoel dat je zo eigenlijk niet wilt zijn. Je weet van jezelf dat je soms wel eens zo kunt doen, maar dat eigenlijk niet wilt.

Bij een narcist werkt dat anders. Als een narcist zich al van dit gedrag bewust is zal hij/zij denken: ja, misschien vervelend voor die ander, maar niet voor mij. Dit is wie ik ben.

Dit soort gedrag is voor een narcist geen uitzondering, geen ‘slecht moment’, maar vormt hun levensstijl. Zijn ze daarin diep genoeg gezakt, dan spreken we van kwaadaardig narcisme.

Kenmerken van kwaadaardig narcisme

Hieronder vind je een lijst van kenmerken van kwaadaardig narcisme. Verderop zullen we wat tips bespreken voor het omgaan met kwaadaardige narcisten.

Zwart-wit denken

Kwaadaardige narcisten hebben een sterke zwart-wit manier van denken. Het is alles of niets. Ze houden er niet van als jij er andere gedachten op nahoudt dan zij. Ze zijn erg dominant in discussies. Ze willen hun eigen mening verkondigen en dat is dan meteen ook het einde van de discussie. Wat jij daar ook op aan te merken hebt is sowieso fout. Ze kunnen hierin heel erg strikt zijn.

Ik ben specialer dan jij

Een kwaadaardige narcist ziet zichzelf als uniek. Natuurlijk is iedereen uniek. Maar de manier waarop zij zichzelf zien is niet alleen uniek in de zin van ‘er is er maar één zoals ik’. Ze vergelijken zichzelf ook met anderen en steken in die vergelijking met kop en schouders boven anderen uit.

En daarom moet jij naar hen luisteren, want hun inzichten, meningen en manieren van doen zijn veel en veel beter dan die van jou.

Anderen gebruiken

Ze zien mensen als gebruiksvoorwerpen. Ze kennen geen echte vrienschappen maar zien mensen als middel om een bepaald doel te bereiken. Ben je niet nuttig meer? Dan word je zonder pardon afgedankt. Dit afgedankt worden kan een hele nare ervaring zijn.

Laag inlevingsvermogen

Een kwaadaardige narcist heeft een zeer laag inlevingsvermogen, ook wel empathie genoemd. Dit gaat verder dan een simpel ‘ik begrijp je niet zo goed’.

Deze narcisten zien jou nauwelijks als mens. Als jij in pijnlijke of moeilijke omstandigheden zit dan kan ze dit werkelijk waar niks schelen. Jammer voor je, maar dat is jouw probleem. Er is sprake van een soort kilte naar de meeste mensen toe.

Een vriendin van mij was onverwachts overleden. Ik was erg verdrietig. Toen we terugreden vanaf de begrafenis zei ik dat ik het fijn zou vinden als hij nog even mee zou gaan naar mijn huis. Hij mopperde dat hij daar geen zin meer in had, dat het hem lang genoeg geduurd had en of ik hem wel even naar een vriend 10 km verderop wilde brengen. Ik was zo verbijsterd dat ik niet eens heb geprotesteerd…

Mandy

Met mij valt niet te spotten

Veel spannende films en series verheerlijken het beeld van iemand die niet met zich laat spotten en bij wijze van spreken over lijken gaat. Slechte personen die gewetenloos mensen misbruiken en vermoorden worden als held neergezet.

Kwaadaardige narcisten denken op precies deze manier en dit zijn absoluut geen mensen om op een voetstuk te plaatsen! Het is jammer dat dit gedrag zo verheerlijkt wordt. Veel mensen die een kwaadaardige narcist van dichtbij meemaken raken beschadigd.

Achterdochtig

Deze mensen vertrouwen andere mensen niet. Ze zijn erg op hun hoede en kunnen zelfs enigszins angstig of paranoia zijn en meteen bij het eerste contact een inschatting maken: is deze persoon voor of tegen mij?

Hierdoor kunnen ze lange tenen hebben en heel snel boos worden als ze erachter komen dat iemand er andere ideeën op nahoudt of, erger nog: iets vervelends over hen heeft gezegd. Ook kunnen ze snel op wraak uit zijn.

Vaak zeggen ze hierover tegen zichzelf: “Ik weet dat ik uniek ben en dat er mensen zijn die snel jaloers zijn.”

De waarheid verdraaien

Kwaadaardige narcisten kunnen A zeggen en B doen. Als een afspraak hun op een later moment niet uitkomt dan kunnen ze doen alsof ze die afspraak nooit gemaakt hebben. Ze kunnen zelfs boos op je worden als jij probeert om ze aan hun afspraak te houden. Als ze iets beloven dan weet je van tevoren nooit of ze het echt menen of niet.

We zouden samen naar de verjaardag van mijn vader. Hij keek er erg naar uit om ons weer eens te zien. Toen het bijna tijd was om te gaan zei ze doodleuk dat ze de stad in ging met een vriendin en dat ze me veel plezier wenste bij mijn vader. Toen ik verbaasd vroeg waarom ze ineens niet meer meeging werd ze woedend en vertrok met een hoop bombarie. Ze wist het zelfs zo te draaien dat ik met een schuldgevoel achterbleef.

Mark

Uiterlijk vertoon

Goed voor de dag komen is enorm belangrijk voor de kwaadaardige narcist. De beste auto, het mooiste huis, de sterkste of de mooiste zijn. Niet om het mooi zijn, maar om een statement te maken: ‘Ik ben anders’, ‘ik ben speciaal’, ‘met mij valt niet te sollen’.

Sommige kwaadaardige narcisten kunnen ook met hun gedrag enorm imponeren en overtrokken reageren. Ze hebben grote problemen met het beheersen van hun woede en kunnen zich kil en hardvochtig gedragen.

Over grenzen gaan

Er zijn narcisten die continu over grenzen gaan en daar zelfs genoegen in lijken te scheppen. In dat geval heb je te maken met een psychopaat/sociopaat. Deskundigen spreken van een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Dit is een gevaarlijk type narcist. Mocht je hiermee te maken hebben dan wil ik je dringend aanraden professionele hulp te zoeken.

Tips voor het omgaan met kwaadaardige narcisten

Wees voorzichtig en op je hoede – Als een kwaadaardige narcist doorheeft dat je aan hem of haar twijfelt dan kunnen ze alles op alles zetten om jou onschadelijk te maken. Smerige trucjes gaan ze hierbij niet uit de weg, zoals leugens vertellen om je zwart te maken.

Vermijd discussies – Met een normaal persoon kun je van gedachten wisselen en zonder al te veel gedoe concluderen dat je verschilt van mening.

Met een kwaadaardige narcist is die rust er niet. Op het moment dat je een andere mening hebt kan dit voor de narcist voelen als een oorlogsverklaring. Probeer al helemaal niet om je gelijk te halen bij een kwaadaardige naricst. Deze zal alles uit de kast trekken om jou onderuit te halen. Dit is zonde van je energie.

Geef je grenzen aan – Uiteraard is het belangrijk om wel je grenzen aan te blijven geven! Zonder de strijd aan te gaan. Want daarin verlies je het. Je kunt het brengen op een manier van: ‘zo is het voor mij’. De ander hoeft het niet met je eens te zijn. Je hoeft de ander niet te overtuigen. Als je zelf maar overtuigd bent van het recht om je eigen grens te trekken.

Verwacht geen verandering – Deze mensen veranderen niet. Ze zijn (een soort van) trots op wat ze zijn. Natuurlijk is dat een muur, maar die hoef jij niet proberen af te breken, dat wordt absoluut niet gewaardeerd.

Omring jezelf met fijne mensen – Waar je mee omgaat word je mee besmet. Je hebt je vriendenkring (en daarmee je eigen leven!) zelf in de hand. Zoek mensen uit die anders zijn, laat de narcist geen onderdeel uitmaken van je intieme cirkel. Die persoon heeft geen fijne invloed op (het verloop van) je leven. Ze kunnen je wel het gevoel geven dat dat zo is, maar uiteindelijk ben jij degene die een hoop verliest.

Veelgemaakte denkfout

Mensen die nog nooit een kwaadaardige narcist van dichtbij hebben meegemaakt kunnen nog wel eens denken: ach, eigenlijk zijn het ook gewoon mensen. Als we gewoon normaal en gezellig doen dan is het oké.

Dat is dus niet zo. Helaas. Deze mensen hebben een andere programmering die ‘gezellig met elkaar omgaan’ niet op nummer 1 heeft staan, maar eerder zaken als macht, dominantie en zichzelf.

Deze mensen zijn over het algemeen niet redelijk en niet tot overleggen bereid. Omgaan met hen leidt vaak tot een hoop gedoe in relaties en vriendschappen en je bent echt beter af als je ze zoveel mogelijk links laat liggen.

Veel van bovengenoemde punten zijn ook van toepassing op ‘gewone’ narcisten. Het verschil met kwaadaardig narcisme is dat bij deze laatste vorm de gedragingen veel extremer zijn.

Ik hoop dat deze tips waardevol voor jou zijn. Wil je reageren en jouw ervaring met kwaadaardig narcisme delen, dan kan dat hieronder.

Bronnen/meer lezen

kwaadaardig narcisme herkennen
Carolina

"Via NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers."

Click Here to Leave a Comment Below

Rena - april 17, 2021

Rena

Mijn schoondochter is een kwaadaardige narcist. Familie en vrienden zien hoe mijn zoon daarin meegesleurd wordt, maar we staan machteloos. Hij heeft eerder verschillende korte relaties gehad, maar dit is zijn tweede langdurige relatie en ook de eerste was er eentje met een narcistisch meisje. Zijn vrienden hebben me gewaarschuwd dat het met zijn huidige vriendin net zo zou aflopen. Ik wou haar met heel mijn hart een kans geven. En nee, het loopt niet net hetzelfde af. Ze zijn getrouwd en hebben een kind. Misschien omdat ze net zo is als de eerste, heeft hij de indruk gekregen dat het zo hoort. Dat haar eisen, opmerkingen, gedragingen normaal zijn en dat hij (en wij!) zich moet(en) aanpassen aan haar eisen, meningen en verwachtingen. Want wij als ouders hebben nooit gedeugd, blijkt nu. Onze kinderen waren heel erg welkom en hebben een warme, liefdevolle thuis gehad. Maar zo voelt mijn zoon het nu niet meer. Dat hij nu ongelukkig en onzeker is, wankelt op zijn benen en geen vaste grond meer voelt, is volgens mijn schoondochter te wijten aan zijn jeugd. Dus nam ze hem mee naar hun familietherapeut. Die heeft al veel schade aangericht. De therapeute versterkt niet alleen het narcisme van mijn schoondochter, ze verkoopt het als de enige manier om echt gelukkig in het leven te staan. Mijn zoon, die als kind en puber heel gevoelig en empathisch was, is daar nu al acht jaar in behandeling en het gaat helemaal niet goed met hem. Eén van zijn uitspraken is dat de therapeute hem duidelijk heeft gemaakt dat hij altijd een sul is geweest. Dat hij enkel en alleen aan zijn eigen behoeften moet voldoen, totaal geen rekening moet houden met andere mensen en als anderen zich gekwetst voelen door wat hij zegt of doet, dan is dat het probleem van die ander. Hij doet zoooo zijn best om dat te ‘leren’. Ik kon mijn oren niet geloven en probeerde met hem te praten, maar hij staat heel erg onder invloed van de therapeute. Zo erg zelfs dat hij op een bepaald moment inging tegen de behoeften van zijn vriendin, maar ho…dàt kon niet de bedoeling zijn. Nam ze hem weer mee naar de therapeute die haar theorie zodanig keerde en draaide dat ze hem duidelijk maakte dat die theorie ‘ikke en de rest kan stikken’ niet opging naar zijn partner en kind toe. Jawel, ze hebben een kind. Dat viel tegen voor mijn schoondochter. Mijn zoon nam enkele dagen na de geboorte alle zorg op zich, inclusief de borstvoeding, want zo’n kind vergde te veel van haar. Afkolven was het enige wat ze deed. Wij zijn als grootouders verdrietig en bang, want we zien dat ze ons kleinkind ook heel narcistisch opvoeden. Het kind mag doen en zeggen wat hij wil, als andere kinderen daardoor verdrietig of bang worden, dan is dat hun probleem. We hebben nu zo goed als geen contact meer. Heeft zij voor gezorgd. Tuurlijk wil ik mijn zoon laten merken dat hij niet alleen staat, dat we er als ouders altijd zullen zijn voor hem, maar hij is er ondertussen zelf van overtuigd dat wij het zijn die hem ongelukkig maken. Ik merk dat ik heel sterk tegen mijn grenzen van moederliefde en moedergeduld aanloop en er zelf onderdoor begin te gaan.

Reply
Patricia - maart 4, 2021

Ik bevind me al heel wat jaren in een vreselijke situatie. Uiteraard met betere periodes. Maar helaas ook met zeer vervelende periodes. Na 18 jaar verdriet, ongeloof, verbijstering, verbazing, maar bovenal veel menale pijn, lijkt de koek een beetje op te raken. Mijn schoonmoeder en schoonzus zijn beiden narcisten. Alle kenmerken komen overeen met hun karakter. Gelukkig krijg ik nu wel psychische hulp. En is mijn man uitermate begripvol. Hij heeft er ook behoorlijk veel last van. Groei maar eens op tussen twee dominante vrouwen die het allemaal beter weten en alles naar hun hand willen zetten. Dan is het echt moeilijk om grenzen aan te geven.
Waar ze beiden wel enorm veel last van hebben is verlatingsangst. Dus op het moment dat wij afstand nemen zijn ze helemaal in de war. Als er vervolgens weer contact is moet je oppassen. Geef één vingen en ze pakken je hele hand. En net als je denkt dat ze inzien dat ze niet goed bezig zijn (tenminste, dat dacht ik vroeger) wordt het weer als vanouds.
Ik denk dat de pijnlijkste conclusie die ik nu wel kan nemen is; dat er geen enkele vorm van empathie is. In ieder geval niet jegens mij. Er is altijd een vorm van jaloezie geweest. Nooit interesse. Nooit. En het heeft me altijd het gevoel gegeven dat ik nooit geaccepteerd werd. Maar nu weet ik waaraan het gelegen heeft. Ze zijn beiden totaal niet in staat om uberhaupt naar iemand interesse te tonen. En dan bedoel ik oprechte interesse. Vanuit je hart. Luisteren doen ze al helemaal niet. Ze horen hun eigen meningen het liefst. Dus dat zegt al genoeg. Zelfs als ze zelf een vraag stellen, draaien ze zich tijden het antwoord gewoon om en lopen weg. Uitermate vreemd en pijnlijk.
Maar hoe nu verder? Ben moe en uitgeput. Ik ben een held in “doen alsof”…. Ik weet ook dat als ik ze in het harnas jaag, dat er veel geroddeld wordt, en misschien wel weer dingen verzonnen gaan worden over ons. Hoe dan ook. Het is bijna een onhoudbare situatie geworden. Op dit moment dan.
Het helpt ook zeker niet mee dat we allemaal bij elkaar in de buurt wonen.

Maar goed, was fijn om even mijn verhaal kwijt te kunnen.
Ik voel me jullie mee! Veel sterkte allemaal. En houdt jullie sterk!

Reply
Yvonne Jansen - januari 28, 2021

Ik heb ook te maken met een kwaadwillende narcistische vriend. Helaas ben ik mijn vermogen kwijt. En beloftes die gemaakt werden komen niet uit. Ik spreek hem er op aan en zijn reactie is dat ik geen zelfreflectie hebben dat dit dieptriest is. Hij heeft het commentaar bij een foto van mij:” ik zie geen muze, geen inspirerende vrouw. Ik zie een heks, een deprimerende wolk. En hij legt uit later dat een muze naar oplossingen zoekt samen. En een heks het probleem slechts benoemt.
En dat omdat ik graag mijn geleende geld terug wil. Zodat ik mijn erfenis zelf kan besteden waar het voor bedoelt was. Ik wil graag vrij zijn zodat ik niet meer in deze Covid tijd hoef te werken in de zorg. Wat me bang maakt.

Reply
Maria - januari 1, 2021

Narcisme kan op scholen als levens les geleerd worden hoe narcisme ontstaat en wie dat toepast.
Ook welke mensen daar gevoelig voor zijn!
Alleen zo kan in allebei de personen evenwicht komen.
Ook met huiselijk geweld!.
Het moet bij de wortel aangepakt worden van beide kanten en begrepen worden .

Reply
Rachel - december 1, 2020

Tsja.. mijn ex is een narcist. En dat wist ik al heel lang. En toch blijven proberen. Ik schaamde me eigenlijk voor mezelf dat ik met iemand omging die zo idioot kon doen. Uit het niets kon hij tekeer gaan. Hem aan z’n beloften herinneren gaf steevast conflicten. Zijn vrienden stonden op nummer 1, of zijn werk. Niet ik. Na een ruzie moest ik hem opzoeken, anders gebeurde er niets. Kon het weken stil zijn, maanden. En spijt had hij nooit. Ik kreeg van elk conflict de schuld. En ik wist dat dit niet deugde. En waarom dan blijven proberen… Omdat er momenten, dagen waren die eeuwig mochten duren. Samenzijn is vaak genoeg een feestje geweest. Maar de oppervlakkigheid bleef. En feestdagen werden verpest, net als uitjes. Bizar voor mij, voor elk gezond mens die het leuk wil hebben. Maar de punt is gezet. Lastig maar een stuk gezonder. Sterkte voor iedereen die in zo’n destructieve relatie zit.

Reply
Suus - oktober 17, 2020

Ik weet ook zeker dat ik met een narcist een relatie heb
Ik heb bijna 18 jaar een relatie met me vriend en we hebben 3 kinderen.
Ik loop op me tenen in huis en me kinderen ook. Hij wil 24 uur aandacht van mij en hij staat op nummer 1 zoals hij dat zegt. Eerst hij en dan de kinderen nou zo denk ik er niet over mijn kinderen zijn me alles. Alles wat hij doet is goed en hij is meneer perfect. Als ik hem geen aandacht geef dan word hij boos en dan moet ik maar als een hond de hele dag achter zijn reet aanlopen totdat hij zegt oke ik vergeef je.ik word moe van die vent en ik haat hem. Hij heeft mij zoveel aangedaan zowel geestelijk en lichamelijk. Hij dreigt mij en kleineert me altijd en zijn woord is wet. Ik ben 40 maar ik voel me een klein kind bij hem alles maar vragen en overleggen. Ik heb een paar keer geprobeerd om bij hem wegtegaan met politie erbij maar elke keer lukt het hem met zijn zielige gedrag en zijn gedreig om bij hem terug tegaan. Ik heb gewoon angst om weg tegaan door zijn gedreig wat hij mij dan allemaal zal aandoen. Ik heb geen energie meer en weet niet wat ik moet doen en waar ik terecht kan. Ik wil hem zo graag zeggen dat ik bij hem weg wil maar dat kan niet dat zal hij nooit accepteren hij zal mij nooit met rust laten en de kinderen zou hij gebruiken zodat ik bij hem blijf.

Reply
Sara - augustus 6, 2020

Dankzij deze website ben ik er achtergekomen dat ik een jaar lang emotioneel ben misbruikt. Het is nog steeds niet helemaal afgelopen en ik wil graag met iemand erover praten omdat ik geen vrienden heb.

Reply
  Ricardo - augustus 28, 2020

  Hoi Sara,

  Allereerst excuses dat je dergelijke misbruik heeft moeten meemaken. Mocht je willen praten met iemand hierover dan mag je mij hier uiteraard over benaderen. Ik weet uiteraard niets over je verhaal. Ik hoop dat ik je kan ondersteunen en/of kan voorzien van tips.

  Reply
  Yassmin - oktober 29, 2020

  Ik heb ook totaal geen netwerk

  Reply
Marina - juni 20, 2020

Hoi,
Ik ben sinds 22 mei 2020 de opgeluchte en bevrijdde ex vriendin van een kwaadaardige narcist.
De eerste 2 maanden van onze relatie waren als een sprookje.
Daarna ander half jaar actie,thriller, horror, brullen als een bruine beer, voor het minste, was een dagelijkse gewoonte.
Het artikel klopt zo exact. Ook zijn ouders en dochter zijn kwaadaardige narcisten. Zijn moeder belde ooit eens naar mijn huisarts om mij te laten opnemen in de psychiatrie.
Tegen de mensen, vertelde ze rond dat mijn huisarts haar daarvoor had opgebeld. En dit kwam omdat ik per ongeluk een sms’je naar zijn moeder had gezonden, in plaats van naar mijn vriend. Er stond gewoon in dat de tv heel luid had gestaan, de avond ervoor, voor hem en zijn dochter.
In gewone zinnen een gesprek voeren kon hij niet, daarvoor liep hij weg. Agressie kwam af en toe eens voor.
Onze relatie is uiteindelijk geëindigd toen ik werd overslagen door zijn vader en gewurgd door hem.
Ik werd in eerste instantie meegenomen met de combi, want hij vertelde dat ik op zijn vader had geslagen en hij zijn papa heeft moeten redden.
Tot wanneer ze me zagen op bureau en de hoofdcommissaris werd geroepen, toen werd ik meteen overgebracht met de combi naar de spoed van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Op mijn gsm stond aangevinkt in een app dat het toegestaan was om mijn smartphone online te beheren vanop een afstand.
Nu krijg ik nog steeds dingen toe. Vandaag nog vertelde zijn dochter dat ik niet in het ziekenhuis geweest was. Hijzelf bedreigd me nog en keert de waarheid om.
Zelfs toen ik in het gips zat eind februari, deed hij alsof er niets was, het huis werd gewoon 1 grote puinhoop…

Reply
Elijah - mei 28, 2020

Ik vermoed dat ik te maken heb gehad met een narcist. Jarenlang geen last van gehad, tot dit jaar. Stond bekend om veel liegen en bedriegen. Geconfronteerd met de waarheid ben ik geslagen en heeft ze mijn partner van iets ernstigs beschuldigd. Het jaar ervoor geheugenverlies en herkende ons niet, deed gewoon normaal (de zomer ervoor had de narcist de beste vriend van mijn partner geslagen en ons bedreigd.) Wij hebben toen gezegd dat we dit niet waren vergeten. Toch niks gebeurd. Na mijn verloving ineens een berichtje met belastende info over mijn partner. Niet op gereageerd en vervolgens toen de narcist mij zag mij dus geslagen toen ik de narcist confronteerde met de leugens van afgelopen jaren. Daarna van de beste vriend van mijn partner nog veel verhalen gehoord waarover gelogen is, waaronder opleiding en baan. Het geheugenverlies was duidelijk gelogen (viel soms uit de rol, je zag een blik van herkenning), en nu een ernstige beschuldiging naar mijn partner toe terwijl wij hen al jaren niet meer zien en spreken, op die ene keer na dan dat de narcist geheugenverlies had. En daarvoor had de narcist ons bedreigd dat wij nog aan de beurt zouden komen. Zou dit dan nu het moment zijn? Heb ik te maken met een narcist?

Reply
Mayra - mei 24, 2020

Per toeval kwam ik hier terecht, en ik ben zo blij dat ik deze informatie heb gevonden… Ik heb een zoon die is een kwaadaardige narcist… Ik leef momenteel in een hel, hij is 24 en verblijft noodgedwongen bij mij thuis… de wijkagent vertelde me dat hij inmiddels zijn eigen pagina heeft op de politie computer want er zijn al zoveel incidenten geweest omtrent mijn zoon. Politie staat hier met grote regelmaat op de stoep. Ik heb onlangs contact opgenomen met Veilig Thuis, want alles is helemaal uit de hand gelopen. Hij is agressief en heeft muren, deuren, mijn auto ect… kapot gemaakt.
Mijn jongste zoon is uit huis gegaan om hem… :-(((
Mijn zoon is een narcist, hij doet nooit iets fout, ik doe alles fout, ik ben gestoord, ik ben niet goed bij mijn hoofd, ik had nooit aan kinderen moeten beginnen als ik niet weet hoe ik er mee om moet gaan, dat zegt hij me zo vaak… Altijd heb ik het gedaan, want ik ben maar moeder en hij is mijn zoon, dus het draait om hem!! Hij zei tegen me toen ik vorige week in het ziekenhuis had gelegen en weer thuis kwam, dat ik in een verzorgingstehuis thuishoor als ik zoveel hulp nodig schijn te hebben, want hij kan me niet overal mee helpen met wat allemaal nodig ik heb. Ik had hen gevraagd een stoel voor me in de douche te zetten zodat ik zittend kon douchen, ik heb daar uren op moeten wachten, want hij was ‘even’ voor zichzelf bezig.
Ik ga ooit nog eens een boek schrijven over mijn leven als moeder met hem. Mensen vragen altijd of die twee van mij wel dezelfde vader hebben… Dag en nacht verschil.
Dank je wel voor het lezen en sorry als het too much is, but there is more…
Gr
Mayra

Reply
  Eef zomer - juli 10, 2020

  Nou mayra je mag met mij altijd praten. Geen enkel probleem. Ik ken alleen maar narcisten. Verschrikkelijk. Hou u hoofd hoog al is dat moeilijk.

  Reply
Sjoerd - april 13, 2020

Ik ben blij met dit artikel , ik lees al bijna 8 jaar hierover, (uit interesse, ben ook slachtoffer) maar z’n duidelijke uitleg was ik nog niet tegen gekomen, specifiek over de “kwaadaardige” Wat de kwaadaardige ook kenmerkt is de Wreedheid, ze zijn intens gemeen en lijken ervan te genieten. bijna of misschien wel psychopathische, hebben een lange adem, geduldig, tot dat ze hun doel hebben bereikt. Bedankt voor je artikel.

Reply
  Myriam Verschueren - mei 7, 2020

  Heel erg zo.n types ben er ook net uit,en wat een weg nog te gaan voor herstel. Mijne was zeer kwaadaardig,geslepen.Je weet niet wat je beleefd ,in begin goed,dan begint het ,dan weer ok en dan dumpen en in die periodes tussenin ook veel woedeuitbarstingen uit het niets.En je weet het en toch wil je m niet kwijt,ze maken letterlijk je hersens stuk op langer termijn. Wat een hel

  Reply
   Sara - augustus 6, 2020

   Kan ik hier met je over praten, heb behoefte aan een gesprek omdat ik hier een lang i. Heb gezeten en nog steeds wel een beetje in zig

   Reply
    Barbara - oktober 14, 2020

    Ik ook eindelijk bevrijd, scheiding officicieel sinds eind mei. daarna kon herstel pas beginnen. denl erover mijn verhaal te vertellen, ben alleen bang dat het herkenbaar wordt. Daarbij zie ik inmiddels ook in dat ik ook mijn aandeel heb gehad in deze relatie. Opgegroeid bij narcistische moeder. Echter niet kwaadwillend, mijn ex heeft duidelijk een foute afslag gemaakt ergens. Brr kan er eigenlijk nog niet goed aan terug denken. blijf steeds weer denken dat ik toch ook stom/fout was. terwijl ik ergens heel diep weet dat dat niet zo is, so is er gefucked met je hersens. Heb ook PTST opgelopen. ook zo raar geweest me te realiseren dat er eigenlijk nooit iets is geweest. 20 jaar samen! tot maanden nadat erkende ik dat nog niet voor mezelf. kon dat gewoon niet accepteren, inmiddels wel en doet dat feit me iet meer zoveel. Gelukkig want dat was echt een enorm naar gevoel. Alsof je misbruikt bent op alle vlakken van je menselijkheid. En nog steeds vind ik het allemaal moeilijk te bevatten hoor, de dingen die er zijn gebeurd maar vooral het ontkennen. Laatste jarern had ik het al opgegeven en hield me min of meer gedeisd, dat werd uiteindelijk het nieuwe normaal. Had niet eens meer door dat ik zo anders was en mijn hele iegen ik opzij had gezet. uiteindelijk werd ik gewoon ziek. en laat dit een waarschuwing zijn voor al die vrouwen die in dezelfde situatie zitten. ga naar maatschappelijk werk. Zoek ergens steun, ik heb doodsangsten gehad. Achteraf gelukkig nergens voor nodig geweest, fysiek gezien dan. Meneer is te bang voor eigen hachie. maar geestelijk had ik iemand nodig anders was ik echt geknakt. op alle mogelijke manieren heeft hij de scheiding toch nog zo moeilijk mogelijk gemaakt. Gelukkig was de jongste 16 dus kon hij niet meer zoveel. ik had het echt niet gered als hij ook jeugdzorg als sspeelbal had kunnen gebruiken. Zo ver heen was ik al wel. ik heb de kinderen gelukkig kunnen beschermen tegen die gestoorde houding van hem af en toe. ik had ze graag een leuke en betrokken vader gegund maar ja die is er niet. inmiddels is hij bijna geheel buiten beeld nu hij geen invloed meer op mij kan hebben. Interesse in kinderen is er gewoon niet. nu scheiding achter de rug is laat hij amper nog wat horen. Zelf loopt alles nu gewoon kut omdat de paieren begin lockdown getekend zijn en ik dus gevoel heb van ene gevangenis in andere te zitten. Was behoorlijk geisoleerd geraakt en dan is deze tijd gewoon extra lastig.

    Reply
Leave a Reply: