Kwaadaardig narcisme herkennen bij mannen en vrouwen

Wanneer je je verdiept in narcisme ben je de term kwaadaardig narcisme vast al eens vaker tegengekomen. Maar wat is nou precies het verschil met ‘gewoon’ narcisme?

In dit artikel zetten we voor je op een rij wat kwaadaardig narcisme is, aan welke signalen je het kunt herkennen bij zowel mannen als vrouwen. En tenslotte hoe je jezelf kunt beschermen tegen kwaadaardig narcisme.

Wat is precies een kwaadaardige narcist? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden volgt hier eerst nog even een rijtje waaraan je een ‘gewone’ narcist kunt herkennen:

Een narcist…

  • is controlerend
  • wil per se zijn zin krijgen
  • doet geen moeite jou te begrijpen
  • doet alsof hij/zij overal recht op heeft
  • is manipulatief in de omgang
  • heeft het gevoel beter te zijn dan de rest

Een narcist vindt zijn eigen gedrag normaal en vertelt zichzelf continu verhalen om zijn gedrag recht te praten, zoals:

  • “Dat ik mijn zin krijg is het enige wat telt”
  • “Ik ben gewoon anders/beter dan de rest”

Als normale volwassene heb je zo nu en dan momenten in je leven waarop je jezelf zult herkennen in deze punten. Maar dit zal niet voortdurend het geval zijn.

Meestal gaan dit soort momenten samen met een vervelend gevoel dat je zo eigenlijk niet wilt zijn. Je weet van jezelf dat je soms wel eens zo kunt doen, maar dat eigenlijk niet wilt.

Bij een narcist werkt dat anders. Als een narcist zich al van dit gedrag bewust is zal hij/zij denken: ja, misschien vervelend voor die ander, maar niet voor mij. Dit is wie ik ben.

Dit soort gedrag is voor een narcist geen uitzondering, geen ‘slecht moment’, maar vormt hun levennsstijl. Zijn ze daarin diep genoeg gezakt, dan spreken we van kwaadaardig narcisme.

Kenmerken van kwaadaardig narcisme

Hieronder vind je een lijst van kenmerken van kwaadaardig narcisme. Verderop zullen we wat tips bespreken voor het omgaan met kwaadaardige narcisten.

Zwart-wit denken

Kwaadaardige narcisten hebben een sterke zwart-wit manier van denken. Het is alles of niets. Ze houden er niet van als jij er andere gedachten op nahoudt dan zij. Ze zijn erg dominant in discussies. Ze willen hun eigen mening verkondigen en dat is dan meteen ook het einde van de discussie. Wat jij daar ook op aan te merken hebt is sowieso fout. Ze kunnen hierin heel erg strikt zijn.

Ik ben specialer dan jij

Een kwaadaardige narcist ziet zichzelf als uniek. Natuurlijk is iedereen uniek. Maar de manier waarop zij zichzelf zien is niet alleen uniek in de zin van ‘er is er maar één zoals ik’. Ze vergelijken zichzelf ook met anderen en steken in die vergelijking met kop en schouders boven anderen uit.

En daarom moet jij naar hen luisteren, want hun inzichten, meningen en manieren van doen zijn veel en veel beter dan die van jou.

Anderen gebruiken

Ze zien mensen als gebruiksvoorwerpen. Ze kennen geen echte vrienschappen maar zien mensen als middel om een bepaald doel te bereiken. Ben je niet nuttig meer? Dan word je zonder pardon afgedankt. Dit afgedankt worden kan een hele nare ervaring zijn.

Laag inlevingsvermogen

Een kwaadaardige narcist heeft een zeer laag inlevingsvermogen, ook wel empathie genoemd. Dit gaat verder dan een simpel ‘ik begrijp je niet zo goed’.

Deze narcisten zien jou nauwelijks als mens. Als jij in pijnlijke of moeilijke omstandigheden zit dan kan ze dit werkelijk waar niks schelen. Jammer voor je, maar dat is jouw probleem. Er is sprake van een soort kilte naar de meeste mensen toe.

Een vriendin van mij was onverwachts overleden. Ik was erg verdrietig. Toen we terugreden vanaf de begrafenis zei ik dat ik het fijn zou vinden als hij nog even mee zou gaan naar mijn huis. Hij mopperde dat hij daar geen zin meer in had, dat het hem lang genoeg geduurd had en of ik hem wel even naar een vriend 10 km verderop wilde brengen. Ik was zo verbijsterd dat ik niet eens heb geprotesteerd…

Mandy

Met mij valt niet te spotten

Veel spannende films en series verheerlijken het beeld van iemand die niet met zich laat spotten en bij wijze van spreken over lijken gaat. Slechte personen die gewetenloos mensen misbruiken en vermoorden worden als held neergezet.

Kwaadaardige narcisten denken op precies deze manier en dit zijn absoluut geen mensen om op een voetstuk te plaatsen! Het is jammer dat dit gedrag zo verheerlijkt wordt. Veel mensen die een kwaadaardige narcist van dichtbij meemaken raken beschadigd.

Achterdochtig

Deze mensen vertrouwen andere mensen niet. Ze zijn erg op hun hoede en kunnen zelfs enigszins angstig of paranoia zijn en meteen bij het eerste contact een inschatting maken: is deze persoon voor of tegen mij?

Hierdoor kunnen ze lange tenen hebben en heel snel boos worden als ze erachter komen dat iemand er andere ideeën op nahoudt of, erger nog: iets vervelends over hen heeft gezegd. Ook kunnen ze snel op wraak uit zijn.

Vaak zeggen ze hierover tegen zichzelf: “Ik weet dat ik uniek ben en dat er mensen zijn die snel jaloers zijn.”

De waarheid verdraaien

Kwaadaardige narcisten kunnen A zeggen en B doen. Als een afspraak hun op een later moment niet uitkomt dan kunnen ze doen alsof ze die afspraak nooit gemaakt hebben. Ze kunnen zelfs boos op je worden als jij probeert om ze aan hun afspraak te houden. Als ze iets beloven dan weet je van tevoren nooit of ze het echt menen of niet.

We zouden samen naar de verjaardag van mijn vader. Hij keek er erg naar uit om ons weer eens te zien. Toen het bijna tijd was om te gaan zei ze doodleuk dat ze de stad in ging met een vriendin en dat ze me veel plezier wenste bij mijn vader. Toen ik verbaasd vroeg waarom ze ineens niet meer meeging werd ze woedend en vertrok met een hoop bombarie. Ze wist het zelfs zo te draaien dat ik met een schuldgevoel achterbleef.

Mark

Uiterlijk vertoon

Goed voor de dag komen is enorm belangrijk voor de kwaadaardige narcist. De beste auto, het mooiste huis, de sterkste of de mooiste zijn. Niet om het mooi zijn, maar om een statement te maken: ‘Ik ben anders’, ‘ik ben speciaal’, ‘met mij valt niet te sollen’.

Sommige kwaadaardige narcisten kunnen ook met hun gedrag enorm imponeren en overtrokken reageren. Ze hebben grote problemen met het beheersen van hun woede en kunnen zich kil en hardvochtig gedragen.

Tips voor het omgaan met kwaadaardige narcisten

Wees voorzichtig en op je hoede – Als een kwaadaardige narcist doorheeft dat je aan hem of haar twijfelt dan kunnen ze alles op alles zetten om jou onschadelijk te maken. Smerige trucjes gaan ze hierbij niet uit de weg, zoals leugens vertellen om je zwart te maken.

Vermijd discussies – Met een normaal persoon kun je van gedachten wisselen en zonder al te veel gedoe concluderen dat je verschilt van mening.

Met een kwaadaardige narcist is die rust er niet. Op het moment dat je een andere mening hebt kan dit voor de narcist voelen als een oorlogsverklaring. Probeer al helemaal niet om je gelijk te halen bij een kwaadaardige naricst. Deze zal alles uit de kast trekken om jou onderuit te halen. Dit is zonde van je energie.

Geef je grenzen aan – Uiteraard is het belangrijk om wel je grenzen aan te blijven geven! Zonder de strijd aan te gaan. Want daarin verlies je het. Je kunt het brengen op een manier van: ‘zo is het voor mij’. De ander hoeft het niet met je eens te zijn. Je hoeft de ander niet te overtuigen. Als je zelf maar overtuigd bent van het recht om je eigen grens te trekken.

Verwacht geen verandering – Deze mensen veranderen niet. Ze zijn (een soort van) trots op wat ze zijn. Natuurlijk is dat een muur, maar die hoef jij niet proberen af te breken, dat wordt absoluut niet gewaardeerd.

Omring jezelf met fijne mensen – Waar je mee omgaat word je mee besmet. Je hebt je vriendenkring (en daarmee je eigen leven!) zelf in de hand. Zoek mensen uit die anders zijn, laat de narcist geen onderdeel uitmaken van je intieme cirkel. Die persoon heeft geen fijne invloed op (het verloop van) je leven. Ze kunnen je wel het gevoel geven dat dat zo is, maar uiteindelijk ben jij degene die een hoop verliest.

Veelgemaakte denkfout

Mensen die nog nooit een kwaadaardige narcist van dichtbij hebben meegemaakt kunnen nog wel eens denken: ach, eigenlijk zijn het ook gewoon mensen. Als we gewoon normaal en gezellig doen dan is het oké.

Dat is dus niet zo. Helaas. Deze mensen hebben een andere programmering die niet ‘gezellig met elkaar omgaan’ op nummer 1 heeft staan, maar eerder zaken als macht, dominantie en zichzelf.

Deze mensen zijn over het algemeen niet redelijk en niet tot overleggen bereid. Omgaan met hen leidt vaak tot een hoop gedoe in relaties en vriendschappen en je bent echt beter af als je ze zoveel mogelijk links laat liggen.

Veel van bovengenoemde punten zijn ook van toepassing op ‘gewone’ narcisten. Het verschil met kwaadaardig narcisme is dat bij deze laatste vorm de gedragingen veel extremer zijn.

Ik hoop dat deze tips waardevol voor jou zijn. Wil je reageren en jouw ervaring met kwaadaardig narcisme delen, dan kan dat hieronder.

Bronnen/meer lezen

Carolina

"Met NarcismeGids wil ik meehelpen om het stilzwijgen rondom narcisme te doorbreken. Dit doe ik door kennis en tips te verspreiden en ruimte te bieden voor het delen van ervaringen door (ex-)slachtoffers." >> Carolina - Psycholoog & Ervaringsdeskundige

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: