Helpende instanties

Ben je slachtoffer van narcistische mishandeling en zoek je hulp? Of ken je iemand in je omgeving waarvan je vermoedt dat hij of zij hulp nodig heeft?

Uit de vele reacties op deze website en vragen via e-mail blijkt dat het vaak niet duidelijk is waar je als slachtoffer of omstander terecht kunt voor hulp. Hieronder vind je een aantal instanties, coaches en therapeuten waar je terecht kunt.

Deze instanties kunnen je op verschillende manieren bijstaan, zowel in het omgaan met de narcist als met het beëindigen van het contact met de narcist.

“Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alléén te doen.”

Luisterend oor

In het contact met een narcist, of dat nu een van je ouders is, je partner of je kind, is het uiteindelijk soms moeilijk om nog onderscheid te kunnen maken tussen wat normaal is en wat abnormaal of zelfs onacceptabel.

Voel je je onveilig in een relatie? Praat erover!

Twijfel je aan jezelf of wil je graag een en ander op een rijtje zetten? Dan kan een gesprek met een derde persoon uitkomst bieden.

Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar soms willen mensen niet geloven wat je te vertellen hebt. Ook kun je bang zijn voor de gevolgen van het vertellen.

Je kunt altijd met onderstaande nummers bellen. Deze mensen zitten klaar voor jou en je verhaal.

Erover praten (telefoon en mail)

Sensoor is een hulpdienst die jou een luisterend oor biedt. Je kunt (anoniem) bellen, chatten of mailen met iemand die jou serieus neemt en naar je luistert.

Door je verhaal te vertellen kun je zelf vaak nieuwe inzichten krijgen. De telefonische hulpdienst is 24 uur per dag bereikbaar en wordt gerund door betrokken vrijwilligers met levenservaring.

Contact: 0900-0767 (5 cent per minuut) of lokaal tarief via een lokaal nummer. Meer informatie vind je op www.deluisterlijn.nl

Kinderen

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je gratis en anoniem bellen met de Kindertelefoon. Ook kun je je vraag stellen via de chat of het forum. Je hoeft je echte naam niet te zeggen, want de Kindertelefoon is anoniem en vertelt nooit iets door aan anderen.

De Kindertelefoon is elke dag bereikbaar van 14:00-20:00. Contact: 0800-0432. Meer informatie vind je ook op www.kindertelefoon.nl

Psychische hulp

Professionele psychische hulplijn

Korrelatie is een hulpdienst voor professionele psychische en psychosociale hulp. Je kunt anoniem bellen, chatten of mailen. De telefonische hulpdienst is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00-18:00. De telefonische hulpdienst wordt gerund door psychologen en maatschappelijk werkers. Contact: 0900-1450 (15 cent per minuut). Meer informatie vind je op www.korrelatie.nl

Geweld

Wanneer er eenmaal lichamelijk, psychisch of seksueel geweld wordt gebruikt, gaat dit bijna nooit vanzelf over. Praat erover.

Omdat het in de coronaperiode lastig was om thuis veilig en ongestoord te kunnen bellen, is er vanaf 1 mei 2020 een codewoord afgesproken dat je bij de apotheek kunt noemen. Heb je te maken met huiselijk geweld en zoek je per direct hulp? Ga dan naar de dichtstbijzijnde apotheek. Daar hoef je enkel “masker 19” te zeggen.

Voor vrouwen

Heb je te maken (gehad) met stalking en/of geweld? Stichting Zijweg biedt een luisterend oor, advies en lotgenotencontact. Stichting Zijweg kan jou, als je dat wilt, ook doorverwijzen naar gespecialiseerde instanties. Denk hierbij aan advocaten of vrouwenopvang.

Stichting Zijweg richt zich enkel op vrouwelijke slachtoffers. www.stichtingzijweg.nl

Voor mannen

Ook mannen kunnen slachtoffer zijn van lichamelijk, psychisch en seksueel geweld, door hun (ex-)partner of kind. Heb jij als man hiermee te maken? Bel voor gratis hulp en advies met 0800-3100031 of ga naar www.mannenmishandeling.nl

Huiselijk geweld

VeiligThuis biedt hulp en advies. Voor als het bij jou thuis niet goed gaat of als je je zorgen maakt om iemand anders. VeiligThuis is 24 uur per dag bereikbaar op het gratis nummer 0800-2000 en via de website: www.vooreenveiligthuis.nl

Zwanger

Zwanger

Ben je zwanger, moet dit geheim blijven en kan/mag je de baby niet houden? Je kunt dag en nacht bellen met Beschermde Wieg voor tips, advies en hulp via het gratis nummer 0800-6005. Ook als je al weeën hebt en op het punt staat zonder hulp te gaan bevallen. Vind je het fijner om je  hulpvraag via Whatsapp te stellen, dan kan dat ook via 06-11116565.

Ongewenst zwanger

FIOM bied jou hulp bij het uitzoeken wat er mogelijk is in jouw situatie en het maken van keuzes.

(V)echtscheiding en kinderen

Tips en advies om uit de strijd te blijven

Scheiden van een narcist kan een hel zijn, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Op de website van Neutraal Ouderschap vind je tips om uit de strijd te blijven op zo’n manier dat de situatie zo rustig en stabiel mogelijk blijft voor de kinderen. Ook organiseren zij bijeenkomsten en geven individueel advies.

Als je (ex-)partner de hulpverlening een rad voor ogen draait

Wil je jouw hulpverlener meer informatie laten lezen over narcisten en hoe zij steeds onder de radar van de hulpverlening kunnen blijven werken? Laat ze dan de informatie op de website van De Apate (archieflink) lezen.

Juridisch

Huiselijk geweld

Slachtofferwijzer heeft een handige lijst van instanties voor juridische hulp bij huiselijk geweld.

Gratis juridisch advies

Het Juridisch Loket biedt gratis juridisch advies. Op de website vind je informatie, tips en antwoorden op veelgestelde vragen. Daarnaast kun je er ook terecht voor persoonlijk advies.

Therapeuten en coaches

Verdwenen Zelf – Deze website biedt een netwerk van therapeuten, psychologen en coaches die zich hebben gespecialiseerd in narcistische mishandeling en de gevolgen ervan. Ook krijg je toegang tot adressen van in narcisme gespecialiseerde advocaten en andere professionele hulp.
Ook zijn er speciale trainingen voor professionals voor het herkennen en hanteren van problemen met narcisme in de praktijk.

Charlotte van der Hoeven – Coach/therapeut en ervaringsdeskundige. Biedt individuele consulten (ook telefonisch) en workshops & trainingen voor slachtoffers en hulpverleners die te maken hebben met narcisme.

Jerome Stoel – Biedt hulp in de omgang met narcisten, bij herstel na een periode van misbruik en begeleiding bij het maken van belangrijke keuzes.

Praktijk De Rots – Gespecialiseerd in hulp aan (ex-)partners en kinderen van narcisten.

SolVie – Psychosociaal therapeut en ervaringsdeskundige. Biedt hulp bij het omgaan met narcisme en het herstelproces na een periode van narcistisch misbruik.

Zelfhulp

Een prachtig boek dat door veel therapeuten wordt aangeraden is Destructieve Relaties Op De Schop van Jan Storms. Met hulp van dit boek ga je begrijpen wat er is gebeurd. Je krijgt weer vaste grond onder de voeten én handvatten om jezelf te beschermen. Indien gewenst ook als e-book verkrijgbaar, zodat je het op je smartphone/tablet kunt lezen zonder dat iemand iets merkt. Een gratis inkijkexemplaar vind je hier.

Click Here to Leave a Comment Below

Liever Anoniem - december 5, 2023

Liever anoniem,
Ben er achter gekomen dat ik leefde met een stille narcistische vrouw door mijn zoon. Mijn zoon had een vriendin die narcistisch was, op dat moment wist ik helemaal niks van narcisme.

Door het gedrag van de vriendin van mijn zoon, zag ik eigenschappen van haar die mij enorm stoorden. Haar zin doordrukken, altijd gelijk willen hebben, boven iedereen verheven zijn, extreem jaloers, geen aandacht schenken aan iets wat mijn zoon had gemaakt etc….. en controle over mijn zoon, zij bepaalde en hij deed het. Compromissen vielen altijd haar kant op, haar moeder hielp dan mee. Ik ben een jaar bezig geweest om mijn zoon bij haar weg te krijgen, dit op een uiterst voorzichtige manier, ik wou mijn zoon niet kwijt raken. Mijn vrouw heeft zich er nooit mee bemoeit, ja tegen over mij, maar nooit tegen mijn zoon. Ik miste die steun toen enorm, maar wel achteraf mij bekritiseren.

Na dit voorval ben ik me meer gaan verdiepen in narcisme en ben ik er achter gekomen dat mijn vrouw een stille (zielige) narcist is. Ik zag alle kenmerken van een narcistische persoonlijkheid bij de ex vriendin van mijn zoon.

Nu begint de ellende echt. Heel veel meegemaakt, negatief in de laatste anderhalf jaar. Ik ben een hoog sensitieve Empaat. Ik voel emotie op meerdere vlakken van een ander, dit kan negatieve of positieve emotie zijn. Dit verklaart voor mij dat ik eigenlijk mij zelf zag in de relatie van mijn zoon met zijn ex vriendin. Ik zat ook in z’n relatie! Ik raakte in een soort psychose, was mijzelf compleet kwijt. Ik was compleet in paniek, mijn hele relatie met mijn vrouw en de kindertijd raasde door mijn hoofd. Een hele nare tijd gehad, ben er gelukkig nu wel uit, dankzij het verdwenen zelf van Iris koops.

Ik heb mijzelf terug gevonden en weet wie ik ben en dat neemt niemand mij meer af… niemand!

Mijn vrouw heeft niks verkeerd gedaan, het ligt allemaal aan mij, grapje zeker, ik weet wel beter. Het mooie is zij krijgt iedereen mee, en ik word gezien als schuldige, weet in middels wel beter. Iedereen om haar heen wordt in haar zielig zijn meegetrokken, incl mijn lieftallige ouders. Gelukkig sta ik nu heel sterk in mijn schoenen, en kan ik het aan, zeg erbij, op dit moment! Zij beschuldigd mij van narcistisch zijn en haar psychisch mishandel. Ik word gezien als de agressor, kan er ook nog wel bij. De hulpverlening is ook op haar hand, en zien mij als dader.

Heb nu een psycho-sociaal therapeut die wat mij is overkomen ook heeft meegemaakt, dit was voor mij een hele opluchting, want er was niemand die mij geloofde, echt niemand. Mijn vrouw is naar de buiten wereld heel sociaal, lief en charmant dat geen een het ziet wat er binnens huis afspeelt. Ik wist dat eerst ook niet, tot dat ik mijzelf helemaal kwijt was.

Hoop dat karma zegeviert.
Lieve groet

Reply
Saskia huis - juni 13, 2022

Ik heb nu dringend hulp nodig, ik ga kapit na 8 jaar no contact , laster campagne, alles te zijn kwijt geraakt, psychiater laat al 8 maanden niks meer horen en is ongevoelig voor mijn smeekbeden, de geestelijke pijn is ondragenlijk nu en ik maak mij zorgen en ben bang voor mijn gedachtes

Reply
Ursula - maart 21, 2022

Hoi Richard,

Ik wil me graag aanmelden bij de facebookgroep maar ik vind meerdere Richards van Beem op facebook. Kan je mij verder helpen?

Alvast bedankt.

Reply
Nout - augustus 28, 2021

Maar wat te doen als de gaslighting (verstopte) narcist zelf strafrechter is en de hele juridische trukendoos ineens bij verrassing meedogenloos wreed naar je open trekt en tracht je methodisch totaal te vernietigen en zelfs de tenslotte de gespecialiseerde psycholoog, die je hebt weten te betrekken voor gezamenlijke therapie, bij de eerste individuele intake, op het verkeerde been heeft weten te zetten en je vervolgens buiten gesloten wordt zonder ook intake te hebben gehad…?!

Reply
Annemieke de Bruin - Wensveen - december 8, 2020

Sinds kort vermoed ik dat ik een ex-partner heb met narcistische kenmerken.
Er vallen een hoop puzzel stukken op zijn plaats.
In de relatie geen communicatie. Als hij om de dag geen sex kreeg, kreeg ik een zwijg treatment. Kan zo nog wel even doorgaan.

Wij hebben 2 ‘volwassen’ zoons, waar van 1 verstandelijk beperkt met autisme. Worden tegen mij opgezet op. Daarnaast heeft hij de hulpverlening in zijn zak.

Ben inmiddels 16 jaar gescheiden, en hij blijft emotioneel maar ‘stalken’, zijn lijn is de juiste en ik wordt op een zij spoor gezet.

Inmiddels ben ik helemaal opgebrand, omdat ik de ‘puinbrokken’ die hij veroorzaakt bij mijn verstandelijk beperkte zoon, kan opruimen. Zo heeft dankzij mijn ex, mijn verstandelijk beperkte zoon een plasfobie ontwikkeld en heeft hem zover gekregen om naar prostituees te gaan, waardoor mijn zoon een sex verslaving heeft.

Ik zoek hulp om hier mee om te gaan. Kan niet ‘zomaar’ de deur sluiten. Wel voor ex, niet voor zoon, maar die wordt uit gespeeld.

Wie heeft hier ook ervaring mee?

Reply
sana - november 25, 2020

hallo professionals coaches zin duur niet iedereen kan die prijs betalen
90 uur per uur en soms meer
ik weet niet wat ik moet doen

Reply
ikke - oktober 28, 2020

help verlieft op narcist
ken hem nog maar paar maanden maar zit al in zijn web en geraak er niet uit.
zo moe van alle emoties van hemel naar hel en opnieuw en op nieuw .zit al paar maanden in ziekekas .
ik wil hem loslaten maar zie hem zo graag

Reply
Lau - juli 30, 2020

Ook ik kom er na 38 jaar achter , ik ben een vrouw , dat ik pas in het plaatje van ‘ verborgen narcist ‘ ik heb 38 jaar voor de buitenkant geleefd. En geprobeerd een goed authentiek mens te zijn, maar besef dat ik alleen met mezelf bezig was. In mijn hoofd gaat ook alles om mij. De ander neemt haast geen plek in in mijn gedachtes . ik heb erg mijn best gedaan . Het erkennen was een grote schok. Vooral vind ik het erg moeilijk dat ik geen empathie kan voelen. En niks met mensen kan. Onverschillig . En dat ik totaal gevuld ben met emotionele leegte. Mijn gevoelens blijven oppervlakkig , de diepgang probeer ik in mezelf te zoeken daar verlang ik naar . Maar iets heeft niet kunnen groeien. Mijn emoties zijn bevroren . Bizar omdat mensen mij vaak omschreven als iemand met veel diepgang . Ik besef voor mezelf wel dat mijn moeder en oma ook narcistisch zijn en mijn vader ook niet in staat was tot het voelen van liefde.ik zoek hard naar liefde voor mezelf . Het voelt als een kleur leren zien die ik niet ken. Ik weet dat zelfliefde de sleutel is . Narcisten worden in een kwaad daglicht gezet . Je moet ze vermijden . Ik vermijd mijn moeder nu terwijl ik erg op haar lijk. Mijn moeder was ongewenst en mijn oma heeft mijn moeder geprobeerd te vermoorden.toen ze drie was. En het feit dat het niet te veranderen is ( internet ) vind ik moeilijk. Ik zal blijven zoeken . naar zelfliefde. En ik zal blijven zoeken naar manieren om een beter mens te zijn. Doe ik dat voor mezelf of een ander ? Ik moet een goed mens zijn .voor de buitenwereld misschien . Ik moest van mijn moeder met twee jaar al een goed mens zijn. Bescheiden sociaal emoties onder controle . En natuurlijk lukte dat niet. Dan schreeuwde mijn moeder en sloeg met deuren liep weg , raakte zelf ontregeld . De sleutel blijft oprechte liefde en verbinding van ouders die er niet was. Mijn ouders zie ik als verloren zielen . Zo voelt het voor mij. Ik zelf ben ook een verloren ziel . Met een naar vorig leven. Ik geloof er zeker in dat je je ouders uitkiest en dat geeft kracht . Het liefst zou ik er voor uit willen komen dat ik narcistisch ben maar niemand wil dan nog met je omgaan. Ook bizar want wat maakt het uit. Ik voel me toch alleen. . Het geheim en taboe maakt het extra zwaar .

Reply
  P. Haagsma - september 12, 2020

  Hoi Lau
  Ik vind jou een heldin !
  Ik ben getrouwd, en mijn vrouw is een kwaadaardige narcist.
  Door jouw post heb ik een klein beetje een idee van wat een narcist zelf voelt…
  Ik heb er talloze keren met mijn vrouw over geprobeerd te praten, maar zij zegt elke keer dat ze niks fout doet.

  Bedankt dat jij wel de moed hebt om met anderen te delen hoe je het zelf beleeft..
  Je hebt mij daar enorm mee geholpen !

  Reply
  Michael - oktober 5, 2020

  Ik heb respect voor je eerlijkheid. En je besef dat je een narcist bent.Helaas heb ik zelf met een narcist te maken .mijn vriendin. Ik dring niet door. En ben kapot.zelfs zover dat ik bij lentis loop. Misschien kun jij me helpen. Zou graag met jou in contact komen. Om te praten. Ben radeloos.

  Reply
  M - augustus 12, 2022

  Ik wil hier graag op reageren. Je gedragen als een narcist of jezelf herkennen als een narcist, wil nog niet zeggen dat je er één bent. En anders zijn we dat allemaal, want iedereen heeft narcistische kenmerken in zich huizen en die zijn absoluut essentieel.

  Als het gaat over een narcistische persoonlijkheidsstoornis, doe jij met deze post al iets wat daar totaal haaks op staat. Je confronteert jezelf namelijk met een situatie waarbij jij je niet comfortabel voelt en om je beter daarbij te kunnen voelen, probeer jij jezelf aan te passen. In ieder geval je bent jezelf daarvan bewust.

  Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis is helemaal niet in staat om op die manier over zichzelf te denken. Al is het maar een minuscuul dingetje – hij gaat zich echt niet voor iets of iemand aanpassen! Zijn realiteit is dat hij perfect is en de beste van allemaal, dus als hij zich ook maar ergens enigszins oncomfortabel bij voelt, dan is dat in zijn perceptie de schuld van anderen en behoren anderen zich naar hem aan te passen. En dat gaat hij hen niet op een directe manier verzoeken, want dan laat hij zijn kwetsbaarheid zien en dat kunnen anderen vroeg of laat tegen hem gebruiken. Nee, dat moet met manipulatie en dan zo subtiel dat hij niet eens van zichzelf in de gaten heeft dat hij manipuleert. Zo komt hij overal mee weg en het geeft hem een gevoel van macht en controle als hij alles en iedereen zo kan beïnvloeden dat het allemaal gaat zoals hij dat wilt.

  Uit jouw verhaal maak ik eerder op dat je het slachtoffer geworden bent van narcistisch misbruik en dat je daarom het gedrag probeert over te nemen om jezelf te kunnen beschermen. Het zou best kunnen dat je daardoor aan zoveel criteria voldoet dat een psycholoog in jou een narcistische persoonlijkheidsstoornis herkent. Echter zoals bij elke psychische aandoening is het belangrijker om na te gaan waarom bepaald gedrag er is.

  Reply
  Han - mei 11, 2023

  Dag Lau, fijn om dit te lezen. Ik heb net de diagnose Narcist gekregen en dat vind ik zwaar. Het is een erg onsympathiek ziektebeeld immers.
  Ik ben juist erg zorgzaam maar dat is ook een combi met narcisme begrijp ik.vreselijk te beseffen wat ik mijn vrouw en kind heb aangedaan vanuit m’n egoïsme. De intaker van de viersprong relativeerde dit gelukkig met dat ik naar over mijzelf sprak. Alsof alles mijn schuld is. Ik ben zo geworden als verdediging tegen een erg onveilige jeugd. Er komt verdriet op als ik dat hoor. Ik was kind en kon niet weten dat de rare familie niet echt gewoon was. Maakte me ervan los en sta overal net even buiten als levenshouding. Vaak ook boven anderen die dat uiteindelijk niet pikken natuurlijk. Nu begin ik op m’n 69e nog aan een verbetertraject. Moedig noemt de intaker dat. Ik zit nog na te klapperen van de diagnose. Eerst was het “trekken van”
  Nu echt Narcisme. Ik zit hier in een koffiesterkte om bij te komen voor ik naar m’n vrouw ga. Ook haar heb ik zo belast….en m’n dochter zo geknuffeld verwend en geliefd maar ook onzeker gemaakt. Ik moet dit verwerken want voel me er zo rot onder dat ik anderen zo misken in hun gevoelen behoeften. Het hiep wel dat gezegd werd dat het niet m’n schuld is. Ik ben zo geworden, het werkte. Met het ouder worden natuurlijk minder.ik ga m’n best doen bij te sturen met intensieve wekelijkse schematherapie bij de viersprong. Die is gespecialiseerd daarin

  Reply
Michael - juni 18, 2020

Hallo allemaal,

Ik ben een man en ben opgegroeid door een kwaardaardige narsistische moeder.

Mijn post werd geopend
Mijn telefoon gesprekken werden afgeluisterd.
Mijn kamer werd door zocht.
Ik mocht geen eigen mening geven.
In het bijzijn van anderen werd ik gekleineerd.
Ik kon niks goeds doen in haar ogen.
Ik kreeg vaak woede uitbarstingen van haar en me stiefvader en me halfzus palmde zei helemaal in om ons uit elkaar te spelen.
En nog veel meer gebeurd.

Lang heb ik aan mezelf getwijfeld, pas de laatste 2 jaar ben ik pas in gaan zien ben nu 39. Het contact is inmiddels 18 maanden verbroken. Heb nu een vrouw en 2 kinderen en ben ver weg verhuist. Via de GGZ ben ik hulp traject gaan volgen. Het gaat inmiddels redelijk goed.

Reply
  silvia - januari 16, 2021

  Ja, het enige dat je kunt doen is het contact verbreken. Want het zal nooit beter worden met een narcist. Wat herkenbaar allemaal. Ook dat snuffelen in alles. Dat deden onze vader (een kwaadaardige narcist) en moeder(lief maar afhankelijk van pa) ook. En altijd ontkenden ze het, al stond mijn kastdeur open, het dagboek opeens ergens anders en was het slotje open. Dat snuffelen zo zat, heb ik wat vreselijks in het dagboek gezet. Wat ze natuurlijk lazen en toen konden ze hun mond er niet over houden natuurlijk.
  Ook later in de tijd deed pa dat nog. Thuisgekomen van mijn werk lagen al mijn papieren door elkaar nadat hij mijn huis had bezocht terwijl ik naar mijn werk was. Vreselijke man. Bah. En het gekke is dat niemand je gelooft wat zo’n narcist allemaal uitspookt dat is zó frustrerend! Eigenlijk is dat nog wel het ergste achteraf. Dat nooit iemand die gestoorde fratsen van de narcist wil geloven. Omdat het te gek voor woorden is. Eigenlijk valt er niet meer mee te leven.

  Reply
Albertine van Walsem - juni 5, 2020

Ik zit met een moeder die een geestelijke achterstand heeft, en dementerend,
en getrouwd is, met, jawel, een gevaarlijke, verborgen narcist.
Hij heeft nu zelfs al een medicijnvergiftiging veroorzaakt bij haar!
WANNEER KOMT ER HULP??? Totdat ze dood is zeker!
Veilig thuis ben ik geweest, die stuurt me continue van het kassie naar de muur. De politie ben ik ook al geweest, die werd alleen maar heel erg boos toen ik belde.
Haar huisarts geloofd ons niet, maar wel die teringvent(me vader).
Ik zit ook nog eens met het probleem, dat ik een verstandelijke beperking heb, waardoor ik niet zonder begeleiding kan wonen.
Ik heb ook nog eens geen rijbewijs, en woon in Den Haag…
Mijn moeder in Moordrecht.
Ik kan niks meer doen, ik sta volledig met mijn rug tegen de muur.
en NIE-MAND doet iets aan deze steeds erger wordende situatie.
Ik heb kei-hard hulp nodig, maar NIE-MAND helpt ons.
NIEMAND! Het probleem is ook nog eens dat zij ook helemaal niemand heeft, geen familieleden die haar helpt.
ik heb dat ook niet, ik ben ook helemaal alleen, dus ik kan echt niets doen.
Behalve heel erg hopen, dat er iemand ooit onze verhalen leest, en ons echt gaat HELPEN….

Reply
  Naveen - oktober 17, 2020

  Ga naar een lokale kerk

  Reply
Richard van Beem - juni 3, 2020

Hulp zoeken na mishandeling door een narcist is misschien nog wel de grootste uitdaging waar je voor komt te staan.
In de opleidingen voor Basis Psycholoog, GZ-psycholoog, Klinisch psycholoog en Psychiater (2020) is er totaal geen aandacht voor de gevolgen van deze vorm van mishandeling op de slachtoffers. Er wordt niet verteld dat psychische mishandeling de ergste vorm van mishandeling is met het langste hersteltraject. Er wordt niet verteld dat psychische mishandeling leidt tot hersenschade (Shapiro, 2012), ze krijgen niets te horen over het narcistisch slachtoffer syndroom wat vrijwel alle hard geraakte slachtoffers overhouden aan de mishandeling, ze vertellen niets over het feit dat er in de internationale lijst van aandoeningen ICD-11 wel onderkend wordt dat emotionele mishandeling leidt tot complexe PTSS en trauma. DSM-5 negeert psychische mishandeling als bron voor PTSS.
Het gevolg?
Als je mishandeld bent en je meld je aan bij de reguliere of specialistische GGZ dan heeft de persoon tegenover jou helemaal geen kennis over wat jou is overkomen, gaan ze naar jou kijken als object van het probleem, praten ze je stoornissen aan, terwijl wat ze zien en meten de schade van de mishandeling is. Krijg je medicijnen en trainingen, therapieën gebaseerd op een stoornis die je niet hebt.

De enige kans waarop je goed geholpen wordt is:
1. Als de psycholoog of psychiater het zelf heeft meegemaakt en voldoende hersteld is
2. Je die ene psycholoog of psychiater treft die wel aan vakontwikkeling doet (en dat zijn er maar weinig, want de meesten houden vast aan de holy grail genaamd DSM-5) en zich echt verdiept heeft in de gevolgen van narcistische mishandeling en veel, heel veel gelezen heeft over dit onderwerp
3. Als je genoeg geld hebt en via het Verdwenen Zelf een therapeut vindt, die geen patiëntenstop heeft. Therapeuten van het Verdwenen Zelf worden namelijk nauwelijks vergoed via de verzekering (300 per jaar met maximum van 40 per sessie, OHRA 2020)

Wat je direct kan helpen is om je aan te melden bij facebook-groepen van ervaringsdeskundigen. Samen met een andere inmiddels professionele ervaringsdeskundige beheer ik een groep van inmiddels 922 slachtoffers van narcisten en psychopaten. Zoek mijn naam (Richard van Beem) op op facebook en stuur me een privebericht dan vertel ik je hoe je lid kunt worden. Een groep van en voor slachtoffers die jou belangeloos helpen, die jou wel begrijpen, waar je wel erkenning krijgt voor de mishandeling en waar er altijd iemand een of meer fases voor jou uitloopt qua herstel en waardoor je sneller en met minder schade kunt herstellen.

Ervaringsdeskundigen zijn jouw beste kans op echt hulp.

Reply
  Jessica - juni 30, 2020

  Dank je Richard, wat een fijne reactie! Ik zou graag fysiek contact hebben met lotgenoten die ervaring hebben met narcistisch misbruik. Maar ik kan in mijn omgeving ( Tilburg- Breda) niets vinden. Weet jij iets?

  Daarnaast zal ik me aanmelden bij je facebookgroep.

  Ook ben ik op zoek naar een goede therapeut, die wordt vergoed weliswaar. Uit jouw tekst begrijp ik dat je daar niet echt tips voor hebt, klopt dat?

  Hartelijke groetjes Jessica

  Reply
  S.n. - april 21, 2021

  Hallo, ik zou me willen aansluiten bij zo’m groep. Kan het alleen via de facebook?

  Reply
  P. - april 27, 2023

  Beste Richard,
  Heb jij een gesloten groep op Facebook? Want als anderen in hun nieuwsoverzicht kunnen kezen wat ik post, is dat voor mij geen veilige plek.
  Hoe ben jij bekend geraakt net narcisme?

  Reply
Ria - april 3, 2020

ALlen,
Wat ik als een verschrikking ervaar is het feit dat je van een narcist (mijn ex) nooit af raakt. het is zijn levenswerk je in de grond te boren en hij doet er alles aan om ons (mijn vier kinderen en mezelf) op welke manier ook kapot te krijgen. Mezelf tot daar aan toe maar, mijn kinderen, dat kan ik niet toestaan. Spijtig genoeg probeert hij me nu ook financieel aan de grond te krijgen zelfs ten koste van de kinderen. Justitie kan niets tegen hem doen, hij is zo geslepen en sluw, pluist alles uit en zorgt er op die manier voor dat hij steeds aan het langste eindje trekt. Wat dat betreft spreekt het Belgische gerecht geen recht, hij staat sterk al is hij een gewiekst leugenaar en doortrapte profiteur van onze gemeenschap!
Heeft iemand een tip,een advocaat die me kan verdedigen,een psychiater of therapeut die hem kan laten opnemen zonder dat er zware feiten moeten gepleegd worden? Of…. moeten we echt gaan sparen om illegale middelen in te schakelen?

Reply
  R. - juni 3, 2020

  Gaan sparen om illegale middelen in te zetten?
  Als slachtoffer van mishandeling begrijp ik dat soort gedachtes. Het grootst mogelijke verraad is op je gepleegd, er wordt gespeeld met jou leven, dat van je kinderen en met je emoties en gevoelens, je wordt psychisch kapot gemaakt tot op het bot.
  Maar om het op een website aan te kondigen .. niet heel handig.
  Sterkte met de verwerking.
  Er is in deze door narcisten gestuurde maatschappij geen gerechtigheid. Daarvoor zal er eerst een regime-change nodig zijn.

  Reply
T. Huisman - november 20, 2019

Een nachtslot op de deur doen zoals berenklauw en die hendel omhoog doen of een ander slot er op laten maken door een sleutelmaker. Door te googelen kun je zien welke slotenmaker er bij je in de buurt is en kun je bellen. Je moet een hele koele kikker zijn want ze zijn erg onvoorspelbaar. Alles wat je je ondenkbaar acht kunnen ze doen. Ze pakken je op je angst en dat moet je ook nog zien te hendelen. Je hoopt ten allen tijde dat er mensen in de buurt zijn die je steunen en begrijpen en die je onbevooroordeeld tegemoet komen. Ze zien je het liefst als een trillend wrak met aantrekken en afstoten. Het lijkt wel alsof ze je helemaal in hun macht hebben. Je emotionele staat is gekaapt. Heb het idee dat de politie er ook niets van begrijpt en die denken dan je kunt toch iets doen. Het is een big hangover maar zien zich zelf als zeer perfect en het beste wat iemand kan overkomen. Mess on your hands, en garbage en trash en niemand wil rommel aan z”n handen wat niet van “m zelf is en hier zadelen ze je meer op. je bent zelf niet zo dus verwacht je het ook niet van een ander. Onder huisartsen en specialisten zullen er ook wel mensen tussen zitten die een aandoening kunnen hebben en dat anderen er last van hebben en sociaal en maatschappelijk steken laten vallen en verval vertonen. Borderline women are dangerous and leave men demonized broken incarcerated behind and sometimes even dead.

Reply
T. Huisman - november 20, 2019

Ze misbruiken je vertrouwen. Het best er zo snel mogelijk bij weg te gaan maar dat valt niet altijd mee. Ze kapen je emotionele staat waardoor je de verbinding met je zelf kunt verliezen. Neutraal reageren en heb je toch contact met ze dan zo zakelijk mogelijk reageren zonder emotie. grey rock technique toepassen voor als je er toch nog contact mee hebt. Het narcistisch misbruik syndroom staat nog niet ingeschreven in de d.s.m. 5 handboek voor psychische stoornissen want er wordt gezegd dat het geen stoornis is maar P.T.S.S. en complex trauma staat er wel in beschreven in de D.S.M. 5 . Het begint met lovebombing zoals iemand op een voetstuk stellen en als je binnen bent gehaald dan halen ze je er van af en devalueren ze en dat noemen ze de devaluatiefase en dan de discardfase waarbij ze je wegwerpen en emotioneel niet meer bereikbaar zijn. Sommigen zien de symptomen als iets wat op zich zelf staat en proberen je emotionele staat te kapen waardoor je in de verdediging gaat en ze zoeken de strijd juist op en er wordt geadviseerd geen munitie te geven zoals brieven en reacties te geven en vooral niet emotioneel te reageren want dan kapen ze je emotionele staat en dan ben je van je zelf afgehaald. Als je zelf maar weet hoe het zit. De meeste mensen zien vaak het goede van mensen in en kunnen zich niet voorstellen dat dit bestaat want volgens hen is iedereen goed en leven met een overpositief wereldbeeld. Iemand die te goed is van vertrouwen en die tegen iedereen vriendelijk is maar je bent niet vriendelijk tegen iemand die je op eet. Ze zien er niet uit als een roofdier en komen in menselijke vorm en komen meestal als redder om vervolgens als je binnen bent gehaald leeg te trekken. leegtrekken op sociaal emotioneel mogelijk financieel en kunt de identiteit kwijt raken. na een tijdje kan er nog maar een schim van je overblijven van wie je ooit was,. Het zijn nepmensen. Het kan overal voorkomen en ook op het werk vriendschappen. Op internet lees je ook veel over de rode vlaggen waar iemand op kan letten voordat zij in een relatie stappen met iemand. Lovebombing, futurefaking, showboating. Het lijkt mij maar schadelijk toe en dan vooral maligne narcisme en covert narcisme. Illusies voorhouden en betoveren en verder traumabonding en cognitieve dissonance. Ze maken soms dat je niemand meer kunt bereiken en dat je niemand meer hebt behalve zij. Waarschijnlijk laten ze de target er uit komen als de narcist en draaien ze de rollen om en ze zullen er alles aan doen om maar niet als narcist uit de bus te komen. Het openbaart zich als een schijn van wat heel normaal is en wat er normaal uit ziet. Onschuldig supernormaal degelijk solide maar in werkelijkheid van binnen zijn het chaotische mensen die je wereld op z”n kop zetten en willen gaan herordenen. Ze pakken je het roer af en menen het beter te weten. . .

Reply
Sil69 - september 2, 2019

Mijn moeder en mijn nex zijn narcisten

Van hem ben ik 19 jaar geleden gescheiden godzijdank

Ik ben 50 en van mijn moeder ontdekte ik pas vorig jaar
Maar alle puzzelstukjes vielen in elkaar.

Het zijn nare personen

Reply
Debuysscher tom - maart 28, 2019

Ik maak juist het zelfde mee,de politie zit mij uit te lachen,mij te kleineren. Gisteren ging ze mijn keel oversnijden, met een ijzeren staaf op mij zitten smijten, met haar vuisten zodanig dat ze opgezwollen stonden. Dan belt ze de politie om te zeggen dat ik haar oversmeten heb. Wie kreeg er de schuld en een proces-verbaal ik. Vandemorgen terwijl ik nog sliep en nachttafel op mij kapot gesmeten. De politie heeft terug niets gedaan twas terug mijn fout. Nu, daarstraks terug doodsbedreigingen gekregen van haar. Ik kan gewoon niet meer, niemand helpt mij.kgeef het op.khoop dat het rap voor bij zal zijn en niet veel pijn zal hebben.

Reply
  Tomas R - april 2, 2019

  He dan Tom gaat het nu wat beter met jou? groetjes van een andere Tom.

  Reply
  Eef - juni 1, 2019

  Vreselijk, heb met je te doen! Zit zelf ook in een zeer destructieve relatie…. waar ik niet weg kan… je wilt vooruit maar toch ga je achteruit! Hij doet alles om me te kleineren en de grond in te boren… triest maar zelfs tegen de kinderen… Hij heeft mijn strot al dicht geknepen, pakt mijn bankpasjes af en schroeft de nummer platen van mijn auto…. zo zielig en triest!! Je kunt niets bent afhankelijk van… maar hun dien niets fout en vinden zich slachtoffer…. Als je eens je hart wilt luchten…. dat kan natuurlijk, snap het helemaal! Sterkte!

  Reply
   Sil69 - september 2, 2019

   Hoi.

   Ik heb in het verleden een relatie gehad met een narcist.

   Je moet eerst zorgen voor veiligheid!
   Kies aub voor jezelf en je kinderen!l
   Ga op zoek naar een blijf van mijn lijf huis!
   En kies nu voor jezelf! Misbruik mag niet!

   Sterkte

   Reply
    Meg Merel - oktober 6, 2023

    Hi! Ik heb ook een narc/toxic mother. Kom net terug v jaren buitenland en woon nu bij haar maar wil
    Zo snel mogelijk weg, ze dreigt me ook steeds uit huis te zetten als ik niet precies doe wat ze wil, loop op eggshelves. Weet iemand/jij waar er een soort noodopvang/onderdak is waar men dit soort abuse begrijpt? Dank

    Reply
  Mie - juli 19, 2019

  Je moet bewijs verzamelen. Je kunt apps downloaden om gesprekken op te nemen. Camera bewaking die zij niet ziet. Is het echt zo erg dat dit nodig is? JA!!!

  Reply
consigliere - juli 27, 2018

Wettekst artikel 285B Wetboek van Strafrecht
1. Hij, die wederrechtelijk stelselmatig inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen, wordt als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.
2. Vervolging vindt niet plaats dan op klacht van hem tegen wie het misdrijf is begaan.

Reply
  Anoniem - juli 28, 2018

  Is dat alles? Een beetje narcist schiet in de lach of haalt er zijn/haar neus voor op!

  Reply
  Karin - juli 28, 2018

  Fijn te weten consiglier.

  Reply
  Tomas R - april 2, 2019

  Dank je wel consigliere

  Reply
Richard - mei 9, 2018

Wat ik mis op eigenlijk ALLE sites die gaan over Narcisme:
Welke wetsartikelen gaan over psychische mishandeling.
Met welke artikelen kun je de politie overtuigen dat zij hier een strafzaak van moeten maken.

Geef je iemand een klap op zijn oog (fysieke mishandeling), dan zit de ander binnen een uur in een cel. Maar na twee of drie weken is er niets meer van te zien en heb je er hooguit nog een nare herinnering aan.
Maar psychisch mishandeld worden daar kan de schade nog maanden zo niet jaren grote impact op je hebben.
Maar kom je daarmee aan bij de politie dan willen ze je al snel laten geloven dat .. ja, wat eigenlijk .. dat het niet strafbaar is?, dat het er nu eenmaal bij hoort dat je maar moet accepteren dat je wel eens kut behandeld kan worden, dan moet je maar een olifantenhuid creëren of niet zo gevoelig zijn, kop-op, schouders eronder .. niet piepen? NEE, het is wel degelijk strafbaar .. het is alleen niet zo makkelijk en ook pas van de laatste jaren dat er meer aandacht voor is en misschien moet er wel veel meer aandacht nog voor komen.

In mijn geval ben ik door een kwaadaardig narcist met wie ik een relatie had zodanig behandeld dat ik eerst een hartaanval kreeg, vervolgens ruim 3 weken psychisch werd mishandeld op de meest vreemde manieren en vervolgens zonder enige aanleiding de relatie verbroken werd, er geen uitleg gegeven werd, er geen kans op een gesprek werd gegeven, iedereen tegen me opgezet werd (er dus ook gelasterd werd) en na 4 dagen er door haar aangifte gedaan werd voor stalking, terwijl je totaal niet begrijpt wat er gebeurt en alleen vraagt om een gesprek.
Hierna 35 dagen nauwelijks slapen, continu alles van de afgelopen paar weken weer herbeleven, analyseren en vervolgens met zelfmoordneigingen uit je huis gehaald worden.
En dan dus door de politie totaal niet gehoord en niet serieus genomen worden, want ze geloven haar zielige verhaal gesteund door emotioneel afhankelijke zwakke broeders en zusters, die ze voor haar karretje heeft gespannen.
Omdat jij inmiddels hierdoor aardig uit balans geraakt bent, draait zij vervolgens alles om .. zie je wel, hij is gek .. en omdat je inmiddels psychisch uit balans bent, is dat ook wel een beetje zo, maar wordt dit nu tegen je gebruikt, terwijl het door haar, haar omgeving en de politie juist tot stand is gebracht.

Je kunt niet meer functioneren, niet meer werken .. en de schade?
Wie gaat dat vergoeden?
En jouw eigenwaarde? Dat de dader dus gestraft wordt en niet het slachtoffer vervolgd wordt?
Dit is dus wat een kwaadaardig narcist doet, ze geniet ervan en lacht je glashard uit.

Als iemand de wetsartikelen kent of weet van uitspraken in zaken waar psychische mishandeling door narcisten een rol gespeeld heeft, hoor ik en ik denk meer mensen dat heel graag.

Reply
  Anoniem - juli 13, 2018

  Politie kan wel wat doen, alleen moet je iemand hebben die psychische mishandeling begrijpt en weet hoe een narcist te werk gaat, ik had 1 bij de politie die zijn kant koos, 8 jaar rechtszaken totdat de rechter hem eindelijk zag zoals hij was en mensen ging bedreigen bij verschillende instanties, meer dan 10 jaar ben ik gestalked en heeft hij mijn leven afgepakt, nu contact met iemand bij de politie die er verstand van heeft en achter mij staat, totaal geen last meer nu omdat hij is betrapt wat hij niet had verwacht, mijn leven was een hel en ik zoek nog steeeds naar de juiste hulp helemaal nu omdat mijn dochter in de zelfde situatie zit, en alles bij mij weer dubbel zo hard terugkomt, ik heb straat en contactverbod gehad, hij mocht geen contact meer zoeken met onze dochter, ik was 1 van de eersten volgens mijn advocaat die het zover had geschopt met zelfde zaken als psychische mishandeling, er was toen ook nog niet echt sociale media , gelukkig nu wel, en juist ook daarom heb ik nu minder last , hij kan niets meer doen vooral niet op sociale media want dan heb ik bewijs en bewijs moet je gewoon hebben, neem telefoongesprekken op etc etc probeer gesprekken face to face op te nemen, alles om te bewijzen dat jij gelijk hebt, schrijf alles op met datums elke dag weer en zoek iemand bij de politie die echt jou verhaal geloofd en je helpt en zoek een goede advocaat ook al is er nu niets aan de hand, mijn advocaat heeft mij ontzettend geholpen , zaak van mij heeft ze tot aan mijn dochter haar 18 jaar gratis gedaan hulp is er wel kan lang duren maar geef nooit op

  Reply
   Danielle - augustus 10, 2020

   Wie had je als advocaat?
   Ik wil graag een advocaat die bekend is met narcisme.
   Ik zit in een soort zelfde situatie.
   Hoop zo van je te horen.

   Reply
  Tomas R - april 2, 2019

  Klote man zo herkenbaar.

  Reply
  Sil69 - september 2, 2019

  Hoi

  Het schadefonds.nl

  Daar kun je terecht

  Succes

  Reply
  Radeloos - mei 2, 2020

  Ik reageer in het algemeen.. Is er iemand die weet waar je met slachtoffers in contact kan komen? Die het zelfde mee hebben gemaakt en je ei kwijt kan?
  Pas een lange relatie achter de rug maar nog komt er geen eind aan.

  Reply
   Damagedgoods - juni 5, 2020

   Hallo, ik zit in hetzelfde schuitje.. ook nood aan lotgenoten, 10 jaar getrouwd geweest met narcist van de hoogste graad… Misschien contact opnemen?

   Reply
Anton Noniem - april 15, 2018

Eindelijk is er in NL miniem er en der iets meer bekend over narcisme, hun ‘werkwijze’ en de slachtoffers.
Er ontbreken ook nogal wat dingen, zo zijn er veel meer vrouwen die overt ‘intelligent narcist’ zijn, die mannen mede door sex of juist affakkelen(als die man reeds getest geen geweld zal plegen)

Het is beter om afstand te nemen, dus niet mijn narc, jouw narc, maar de ex het bijv.
En dus ipv hij of zij, die persoon e.d.

NL loopt gewoon minimaal 10 jaar achter op Frankrijk, USA, UK hierin.
In de UK is sinds begin 2017 mentaal geweld strafbaar, recent kreeg een vrouw een hoge boete omdat ze heel slecht over de vader tegen hun jonge kind sprak, en Frankrijk kent al wetgeving tegen misbruik zoals narcisten doen van voor 2010, op de werkvloer, en sinds 2010 ook prive.

Uit er varing weet ik dat in NL je bot vangt, of de ‘expert’ minder weet dan het slachtoffer dat uren per dag zich, voornamelijk in het engels, inleest.

Zo is de ex geheid een ‘narco path’ , comorbide cluster B hersenen/chemie dus, incl. de bonus van 2 ‘minimaal half narc ouders’. Haar moeder slim covert, vader overt en dominant, verbaal aggressief, niet fysiek. Hun relatie was ook gescheiden in een huis, geen fijne sfeer. De ex haat haar familie ook.

Reply
Leave a Reply: