Ruzie over geld

Financieel misbruik door je partner [tips]

Heeft jouw partner controle over jouw of jullie geld? Maakt hij of zij misbruik van jouw spullen?

Financieel misbruik door een partner komt vaker voor dan je denkt. Veel mensen herkennen deze vorm van misbruik niet. Of ze schamen zich ervoor en durven er niet over te praten. Hierdoor kan het misbruik langer doorgaan.

Van alle vormen van misbruik in een relatie is financieel misbruik één van de moeilijkst herkenbare vormen. Financiële mishandeling is vaak heel subtiel en niet zichtbaar voor de omgeving. Zeker wanneer het misbruik door een narcist plaatsvindt. Zij weten dat goed te verbergen voor de buitenwereld.

Vaak begint het misbruik heel subtiel. Misschien voelt het zelfs als goed bedoeld. In het begin kan het zelfs lijken alsof je partner jou uit liefde bepaalde geldzaken uit handen neemt. Wat fijn dat hij of zij zoveel voor jou over heeft! Totdat het steeds beklemmender gaat voelen…

Ruzie over geld

Financieel misbruik herkennen

Juist doordat het zo geleidelijk gaat kun je als slachtoffer vaak niet goed (meer) aanvoelen dat er sprake is van misbruik. Daarom vind je hier een handig lijstje van kenmerken. Deze signalen hoeven niet allemaal tegelijk van toepassing te zijn om te kunnen spreken van financieel misbruik:

  1. Woont in jouw huis zonder bij te dragen in de kosten
  2. Jouw partner beheert jouw geld. Je krijgt geen geld voor jezelf, enkel huishoudgeld
  3. Je krijgt ‘zakgeld’ en je hebt geen inspraak in de hoogte ervan
  4. Dreigt jouw zakgeld in te houden als je je niet goed gedraagt
  5. Totale controle over wat je uitgeeft, je moet alles verantwoorden
  6. Koopt ongevraagd iets van jouw pinpas
  7. Vergokt gezamenlijk verdiend geld
  8. Maakt jouw geld zomaar over naar eigen rekening
  9. Laat je je testament wijzigen
  10. Verkoopt jouw spullen of geeft ze weg zonder toestemming
  11. Zet eigen abonnementen op jouw naam
  12. Maakt schulden onder jouw naam
  13. Geeft jou geen inzicht in jullie gezamenlijke uitgaven
  14. Geeft geld van de kinderen uit zonder overleg
  15. Belemmert jou om een baan te zoeken of een opleiding te volgen
  16. Maakt ruzie voordat je een belangrijke werkafspraak hebt

De grens tussen normaal en niet normaal

Het is normaal als één van de partners de geldzaken regelt. Wat niet normaal is, is als de andere partner weinig meer te zeggen heeft en geen toegang heeft tot het geld.

Als jouw partner de geldzaken regelt dan is het normaal dat je samen overlegt over uitgaven en dat je antwoord krijgt op jouw vragen over inkomsten en uitgaven. Wat niet normaal is, is als jouw mening genegeerd wordt en jouw vragen over geld niet beantwoord worden.

Ga eens na bij jezelf. Als het over geldzaken gaat, voel je je dan gelijkwaardig of voel je je door je partner behandeld als een klein kind?

De gevolgen van financieel misbruik

De gevolgen van financieel misbruik kunnen heel ernstig zijn. Je financiële gezondheid daalt en je spaargeld raakt op. Je krijgt nauwelijks kans om een eigen inkomen te creëren of meer te gaan verdienen. Hierdoor kun je steeds afhankelijker worden van je partner, waardoor je langer in een slechte relatie blijft hangen dan goed voor je is.

Ook nadat het financieel misbruik is gestopt kun je nog jarenlang last hebben van de gevolgen. Bijvoorbeeld als je partner ervoor gezorgd heeft dat je in de schulden terecht bent gekomen.

Hierdoor worden je kansen op een hypotheek of andere lening verkleind. Bovendien kost het een hoop energie om een financiële puinhoop te herstellen. En dit kan ten koste gaan van andere zaken in je leven die je ook belangrijk vindt.

Als je belemmert bent in het vinden van werk of in het afmaken van een opleiding dan heb je onnodige vertraging opgelopen.

Waarom pik je dit?

Jezelf realiseren dat je financieel misbruik van jezelf hebt laten maken kan een harde realiteit zijn. Misschien merk je dat je de neiging hebt om te ontsnappen aan deze pijnlijke gevoelens door het gedrag van je partner goed te praten.

Verdiende loon

Je kunt jezelf wijsmaken dat je deze behandeling ‘verdiend’ hebt. Hier zit vaak een gevoel onder van minderwaardigheid, waardoor je onterecht denkt dat de ander meer rechten heeft dan jij.

Loyaliteit

Je wilt de ander niet voor de bus gooien en praat het gedrag goed. Hierbij ben je over-empathisch: je hebt zoveel begrip en zorg voor de ander, dat het ten koste gaat van jezelf.

Bang voor conflict

Je doet alsof het niet bestaat omdat je bang bent voor een ruzie. Of zelfs voor het einde van de relatie.

Onzekerheid

Je vraagt je af of je het wel goed ziet. Je probeert de goede bedoelingen van je partner te zien en zet je partner op een voetstuk: hij/zij weet het beter dan ik.

In al deze gevallen kun je als slachtoffer het gedrag van je partner voor jezelf goedpraten en het gevoel hebben dat het wel meevalt. Waardoor je dus geen actie onderneemt en in deze situatie blijft zitten.

Hoe stop je financieel misbruik?

Hoe je deze vorm van misbruik kunt stoppen verschilt per situatie. In het meest positieve geval helpt een goed gesprek met je partner. Want soms ontstaan er onbewust bepaalde patronen in een relatie en zit er verder geen kwade bedoeling achter het gedrag. In dat geval kun je aangeven dat je niet blij bent met de situatie en vertel je daarbij ook hoe je het graag anders wilt zien.

Vind je zo’n gesprek moeilijk? Dan kan het handig zijn om hulp in te schakelen. Dit kan zowel bij een goede vriend(in) als via een professional. Je kunt dan samen de volgende zaken op een rijtje zetten:

  • Wat voelt er precies niet goed? Hulp bij het voelen van jouw wensen en grenzen
  • Hoe is deze situatie ontstaan?
  • Hoe wil je het anders hebben?
  • Stappenplan maken
  • Ondersteuning bij het uitvoeren van de stappen

Ben je bang dat je partner totaal geen interesse heeft in jouw financiële wensen? Of vrees je voor geweld of andere acties van je partner? Zoek dan professionele hulp. Op de pagina hulp bij narcisme vind je verschillende mogelijkheden.

Herstellen van financieel misbruik

Als je moeite hebt met het (voor het eerst) regelen van je financiën dan kan het handig zijn daar hulp bij te zoeken. Er zijn verschillende (gratis) hulpverleners die jou willen helpen bij het structureren en verbeteren van je financiële situatie.

Herstellen van financieel misbruik (en elke andere vorm van misbruik) kost tijd. Je kunt je financiële situatie niet van de ene op de andere dag herstellen. Maak gebruik van alle hulp die je kunt krijgen. Herstellen van misbruik moet je zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: