Boeken die helpen

Hieronder vind je een overzicht van nuttige boeken om meer te weten te komen over narcisme en hoe je daarmee om kunt gaan. Veel boeken bevatten ervaringsverhalen en tips van medeslachtoffers. Klik op de afbeelding van het boek voor meer informatie.

Hieronder vind je achtereenvolgens boeken over…

 • narcisme in relaties
 • narcistische ouders
 • algemene boeken over narcisme

Narcisme in relaties

Onderstaande boeken gaan over narcisme in relaties. Deze boeken geven meer inzicht in de patronen waarin je verstrikt kunt raken en hoe je daaruit kunt ontsnappen.

Destructieve relaties op de schop – Jan Storms

Destructieve relaties op de schop - Jan Storms

Een relatie met een narcist is heftig. Of dit nou een van je ouders is, een van je kinderen of je partner. Echte narcisten kunnen niet tot nauwelijks genezen en brengen met hun gedrag veel schade toe aan de mensen om hen heen. Dit boek helpt je dit schadelijke gedrag te herkennen en geeft je technieken om je ertegen te beschermen. Ook leer je hoe je kunt herstellen van de relatie met een narcist of hoe je iemand anders kunt helpen herstellen. Ook wordt in het boek aandacht besteed aan kinderen die afhankelijk zijn van een narcist. Tenslotte bevat het boek ook tips voor hulpverleners op het gebied van het voorkomen van problemen met narcisten.


Brief aan een narcist – Karina van Dreemel

Het boek geeft een goed inzicht in hoe je verstrikt kunt raken in het web van een narcist. Het biedt heel veel herkenning voor slachtoffers, maar is ook erg interessant om te lezen voor hulpverleners (politie, justitie, psychologen) en familie, om zo meer inzicht te krijgen in hoe een narcist te werk gaat…


Ik geef je mijn verhaal – Karina van Dreemel

Ik geef je mijn verhaal - Karina van Dreemel

Na het schrijven van haar eerste boek Brief aan een narcist (zie hierboven) ontving Karina van Dreemel zoveel reacties dat ze besloot een tweede boek te schrijven. In dit boek vind je ervaringsverhalen van anderen met hun narcist. Ook geeft Karina informatie over de narcistische persoonlijkheidsstoornis. Ook dit boek is erg populair omdat de verhalen en de beschrijvingen veel gevoelens van herkenning oproepen bij de lezers.


Grote boze wolf – Sharon Reuleaux

Grote boze wolf

Waargebeurd verhaal waarin de schrijfster verslag doet van haar relatie die als een sprookje begint, maar al snel verandert in een groot machtsspel. Haar hond sleept haar door deze rotervaring heen.


Leef je eigen leven – Melody Beattie

Leef je eigen leven

Vraagt je partner zoveel aandacht dat je jezelf steeds meer wegcijfert? Dit boek laat je zien hoe dit soort relaties ontstaat en hoe je hiervan kunt herstellen en meer richting kunt geven aan je eigen leven.


Als hij maar gelukkig is – Robin Norwood

Als hij maar gelukkig is

Over zelfopoffering in relaties, de schadelijke gevolgen daarvan voor jezelf en hoe je eraan kunt ontsnappen. Speciaal geschreven voor vrouwen die ontzettend veel in hun relatie investeren en maar weinig terugkrijgen. Vrouwen die smoesjes blijven verzinnen om hun man de hand boven het hoofd te houden en hopen dat hij op een dag zal inzien wat zij allemaal voor hem over heeft gehad. Ben jij zo’n vrouw, dan helpt dit boek je inzien waarom je in een dergelijke relatie terecht bent gekomen en hoe je daar verandering in kunt brengen.


De illusie van veiligheid – Sylvia Mastenbroek

De illusie van veiligheid

Interviews met 20 vrouwen over het verband tussen geweld in hun relatie en vroege signalen die daarmee in verband worden gebracht. Het boek is een verslag van een wetenschappelijk onderzoek, maar is zo geschreven dat het ook voor slachtoffers zelf goed leesbaar is.


ZwarthArt – Sonja P. de Vries

ZwarthArt

Dagboek van een vrouw waarin zij steeds meer inzicht krijgt wat er allemaal is gebeurd. Je leest over sterk wisselende emoties, contact met exen van haar ex en hoe haar steeds meer duidelijk wordt dat haar ex een expert is in het vormgeven van onwerkelijkheid.


Narcistische ouders

Opgroeien met een narcistische ouder laat diepe sporen na bij zowel de kinderen als de partner. In deze boeken vind je persoonlijke verhalen en tips voor het omgaan met narcistische ouders.

De scherven van mijn vader – Leonie Bouwman

De scherven van mijn vader

Persoonlijk ervaringsverhaal van de schrijfster over haar narcistische vader. Een vader die in het gezin een allesoverheersende rol speelde. Een man van wie de buitenwereld niet inzag hoe hij de energie uit de andere gezinsleden weg kon zuigen. Het verhaal geeft goed weer hoeveel impact een dergelijke thuissituatie kan hebben. Het boek leest snel weg als een spannend verhaal.


Een leven met narcisten deel 1+2 – Ernst Maclaine

Een leven met narcisten

Persoonlijk verhaal van de schrijver over zijn narcistische vader en de diepe sporen die het narcistische gedrag in het gezin hebben getrokken. Het is de schrijver gelukt om een heel duidelijk beeld te schetsen van hoe het is om met een narcistische vader op te groeien.


Ben ik nou gek? – Petra Roelofsen

Ben ik nou gek?

Handboek over de invloed van de narcistische ouder op het kind en de partner. Met stappenplan voor zowel (ex-)partner als kind om narcistisch gedrag te herkennen en ermee aan de slag te gaan.


De immateriële erfenis van een narcist

De immateriele erfenis van een narcist

De immateriële erfenis van een narcist – aangrijpend ervaringsverhaal van de auteur over haar narcistische moeder.


Will I ever be good enough? – Karyl McBride

Will I ever be good enough

De ondertitel van dit boek is “Healing the daughters of narcissistic mothers. Dit boek is dan ook speciaal geschreven voor dochters die geleden hebben onder het misbruik van een egoïstische moeder die voornamelijk aan zichzelf denkt. Ben jij zo’n dochter, dan heb je geen onvoorwaardelijke liefde gekend van je moeder, maar moest je steeds aan bepaalde verwachtingen voldoen om aandacht en liefde te krijgen. Hierdoor kun je op latere leeftijd het sterke gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent en je leeg en verdrietig voelen. Dit boek helpt je inzicht te krijgen in de effecten van emotioneel misbruik en de bemoedigende en inspirerende uitleg reiken je de handvatten aan om de controle over je eigen leven terug te nemen.


Algemeen

Boeken over het omgaan met narcistische mensen.

Waarom gaat het altijd over jou – Wendy Behary

Waarom gaat het altijd over jou

Handig boek dat je helpt om met lastige mensen om te gaan, zonder in een machtsstrijd of eindeloze discussie te verdwalen. Je leert hoe je in vervelende situaties voor jezelf kunt opkomen. Bijvoorbeeld wanneer een “lastig” persoon je vernedert in gezelschap van anderen.

Het boek gaat ervan uit dat narcisten niet “slecht” zijn, maar dat ze handelen uit een gevoel van eenzaamheid en angst voor kwetsbaarheid. Het boek leert je voor jezelf op te komen op zo’n manier dat je tegelijkertijd verbinding maakt met de zachtere kant van je partner/collega/kennis.


Mannelijke slachtoffers

Veel verhalen gaan over mannelijke narcisten en vrouwelijke slachtoffers. Maar andersom komt ook voor. Onderstaande boeken gaan over mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld.

The exploitation of men – Shabbir H.M. Tankiwala

The exploitation of men

Met dit boek wil de schrijver meer aandacht voor het lijden van mannen in relaties. Er is steeds meer aandacht voor vrouwen die slachtoffer zijn van mannen, maar de problemen van mannen worden vrijwel nooit in de media besproken. En vaak ook niet onder vrienden.

Ondertussen leven we in een tijd waarin er wereldwijd steeds meer partners van elkaar scheiden. Dit boek wil zowel mannen als vrouwen de kennis aanreiken over de wortel van deze problemen zodat de lezer met deze informatie veel zaken zelf kan oplossen.


The monster within – Marty Embry

The monster within

Dit boek is geschreven om mensen meer bewust te maken van huiselijk geweld jegens mannen. Wanneer mannen om hulp vragen vanwege huiselijk geweld lijken zij minder serieus genomen te worden. Ook worden hun zaken minder urgent behandeld dan die van vrouwen.

Huiselijk geweld kan niet alleen gaan om fysiek geweld zoals slaan en schoppen of het gebruik van wapens. Maar ook om emotioneel misbruik zoals belachelijk maken, wat voor mannen nog veel schadelijker kan zijn. Mannen zwijgen helaas nog veel over deze vorm van misbruik.


Abused Men – Philip W. Cook

Abused Men

Over mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld wordt weinig gesproken. Dit betekent niet dat ze niet bestaan. De informatie uit het boek wordt ondersteund door recente cijfers (hoe vaak huiselijk geweld door vrouwen voorkomt). Ook bevat het veel verhalen van slachtoffers. Geschreven voor zowel professionals als slachtoffers.


Tips

Heb je zelf een boek gelezen waarvan je denkt dat het anderen zou kunnen helpen? Laat het hieronder weten!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Click Here to Leave a Comment Below

Dipjes - mei 21, 2023

Dag mensen
Gelukkig veel hulp voor slachtoffers.
De diagnose Narcisme is bij mij net gesteld. Ik ben 69 en meldde me voor een behandeltraject bij specialist de Viersprong in Halsteren. Narcisten hebben een erg slecht imago en terecht, door hun egoïsme en misbruik van anderen. Ik heb mede door de er bij horende depressies erg veel schuldgevoel. Erop terugkomen bij anderen dat ik mij misdragen heb vind ik een must. Vaak wordt dat gewaardeerd. Bewust Minder aandacht eisen in relaties en gezelschap helpt ook. Wel komt er daardoor voor het eerst feedback en oude ergernis naar mij los. Dat is even slikken maar ook goed omdat mensen dat voorheen niet bij me kwijt konden. Wel heb ik soms het gevoel dat ik wel erg hard beoordeeld wordt. Bijvoorbeeld: enkele familie leden ergeren zich onderling aan een (10 jarig autistisch) kind. Ik vind het wreed om er tegen ouders en kind over te zwijgen. Dat doet bijna iedereen. Ben zo dom er iets over te zeggen tegen de moeder die ik graag mag. En krijg de volle laag!terwijl anderen de kinderen onderling beschrijven als Monsters!
Vindt het moeilijk om tijd en plaats te bepalen voor zo een opmerking. Valt altijd verkeerd natuurlijk maar had het keurig bij mezelf gehouden dus over het effect van handeling van het kind op mij. Dan denk ik ja ik ben een narcist en beter was geweest als ik meegeleefd had met de moeder in haar verhaal over hoe moeilijk de hulpverlening aan dochter verloopt. Ik moet leren dat is die situatie niet aan een tafel met vrienden “kaap” voor mijn eigen gekwetstheid. Want dat was niet het onderwerp. Daar neem ik verantwoordelijkheid voor naar de nicht. Meer empatisch zijn kan ik misschien wat nog leren. Eerst focus op de ander haar gevoel. Over zulke zaken zou ik graag met andere narcisten die aan zichzelf willen werken in therapie praten. Maar zo een groep is er niet lijkt het. Ik probeer me echt te verbeteren om prettiger in de omgang te worden voor de ander. Meer gelijkwaardig, niet alleen charmeren. Iemand tips over zo een soort groep? Ik heb de meer overweldigend verzorgende variant van Narcisme. Ietsje minder onsympathiek hoop ik maar altijd veel conflict en mislukken en daardoor depressief. Dit is echter een gevolg van Narcisme snap ik nu. Comfortabel iedereen beoordelen en bekritiseren probeer ik achter me te laten. Maar voel me heel
Erg kwetsbaar nu en soms ook wel erg hard beoordeeld. Heb natuurlijk geen crediteuren opgebouwd met m’n houding dat snap ik wel. Hoop dat het went en over en weer meer positiviteit kan groeien

Reply
Mb - april 12, 2023

De boeken van Beverly Engel zijn stuk voor stuk aaanraders.

Reply
Daacia - januari 16, 2023

Hoe ik in hem een narcist herkende…. ervaringsdeskundige boek. Binnenkort op Amazon.nl

Reply
Diane Ruthgeerts - januari 26, 2020

Diane Ruthgeerts (BE) publiceerde in 2018 een boek ‘Geboeid door narcisme’ bij de informatief wetenschappelijke uitgeverij Gompel & Svacina.
https://gompel-svacina.eu/product/geboeid-door-narcisme/

Reply
ientje - januari 11, 2020

Voorbij het narcisme: in je relaties, familie en werk, door Mjon van Oers. Hierin staat een hoofdstuk over het narcistische gezin, toen gingen bij mij pas de kwartjes vallen (was al 18 jaar geschieden na 20 jaar relatie/huwelijk met 3 kinderen).

Reply
  Anoniem - februari 27, 2020

  Het boek “Wat denk je, is jouw buurman sociopaat?”
  Vond ik ook heel helpend, verhelderend en herkenbaar. Diverse soorten voorbeeld verhalen. Ook bijv. over vrouwelijke daders, of daders in de hulpverlening.

  Reply
Jasmijn Couwenberg - mei 29, 2019

Na mijn eerder verschenen boeken:

-‘De narcistische wereld ontvlucht’
-‘Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik’

is nu ook mijn derde boek verschenen: ‘Ouderverstoting – Deel I: Ervaringen van een kind’.

Als je narcistisch misbruik meemaakt in je opvoeding, is de kans groot dat je ook met ouderverstoting te maken krijgt. Bij ouderverstoting houdt de ene ouder het kind weg bij de andere ouder. Dit is een zeer ernstige vorm van psychische kinder- en partnermishandeling.

In dit boek lees je over mijn ervaringen als kind met ouderverstoting en familieverstoting: zó ziet het er concreet uit, zó beleeft een kind het, dít zijn de gevolgen ervan.

Alles van begin tot eind komt voorbij: van hoe mijn ouders elkaar ontmoetten, tot de hereniging met mijn vader en de breuk met mijn moeder, en alles ertussenin (en daarna). Gaandeweg het boek zal duidelijk worden hoe mijn jeugd en volwassen jaren eruitzagen, en welke invloed dit heeft gehad op mij en mijn leven.

Met dit boek wil ik deze vorm van mishandeling herkenbaarder en zichtbaarder maken, en andere volwassen kinderen in dezelfde situatie steunen.

Meer informatie, inkijkexemplaar en bestellen kan via mijn website:

https://ouderverstoting.home.blog/

https://narcistischmisbruik.home.blog/

Reply
  Carla - juni 19, 2019

  Hallo Jasmijn, klopt het dat jouw site / blog moeilijk te bereiken is? Ik ben wel geïnteresseerd in het werkboek.

  Reply
   Jasmijn Couwenberg - augustus 9, 2019

   Vanaf nu zijn alle boeken weer verkrijgbaar:

   – ‘De narcistische wereld ontvlucht’
   – ‘Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik’
   – ‘Bundel: 78 blogs over narcistisch misbruik’
   – ‘Ouderverstoting – Deel I: Ervaringen van een kind’

   Jasmijn Couwenberg

   Reply
  Sara - november 18, 2020

  Op aanraden van mijn neuroloog moet ik het boek lezen: de narcistische wereld ontvlucht. Ik heb overal gezocht en nergens meer verkrijgbaar. Jammer!
  Weet er iemand waar ik het eventueel nog kan kopen?

  Reply
Jaike Douwes - april 11, 2019

Loslaten in Liefde, uitgeverij http://www.elikser.nl
Verrassend…
Kromme tenen als ik aan het begin van hoofdstuk één lees hoe hij in dat stadium al een gooi naar de macht doet met zijn eis dat lipstick niet gewenst is. En eigenlijk al eerder, als hij doodleuk een half uur te vroeg komt. Zo totaal respectloos! Dat was de eerste “test” al Ondanks dat ze in eerste instantie best sterk reageerde, stinkt ze er toch in en wordt ze uiteindelijk uitgehold en helemaal leeg getrokken. Afschuwelijk wat veel herkenning! Het proces van hoe je er steeds verder in zakt, en de voorgeschiedenis van voorgaande generaties, én de strijd om weer te herstellen, is heel duidelijk beschreven. Het is op een pakkende manier geschreven, je leest het in één ruk uit. Je kunt dit boek op deze manier alleen schrijven als je het zelf hebt meegemaakt. Wat een moed, wat een doorzettingsvermogen!! Dit boek zou verplicht moeten worden voor alle hulpverleners. Narcistisch misbruik wordt zo slecht herkend en de slachtoffers staan zo gruwelijk in de kou. Kortom, dit boek is een grote aanwinst! Ook de ontwikkeling van haar beeld van haar vader is zo mooi beschreven. Eerst geeft ze de indruk dat ze uit een prima gezin komt. Dan beschrijft ze dat bewustwordingsproces, en blijkt het toch héél anders te zijn. Jemig. Dank voor de auteur.

Reply
Renske Sijtsma - april 11, 2019

Leestafel.nl

Loslaten in liefde, Uitgeverij Elikser

Marijke zit vast in een verstikkend huwelijk, als Pieter, haar man, naar zijn werk is heeft ze rust, maar zo gauw het tegen de tijd loopt dat hij thuis zal komen, controleert ze of alles in orde is en slaat de angst en verkramping toe. Als hij thuis is, is ze zo stil mogelijk want hij heeft een hekel aan ‘ongewenst’ geluid.

“Ze voelt een grote, niet te overbruggen afstand. Ze leefden in twee verschillende werelden en ze kon hem niet meer bereiken, hoe ze haar best ook deed. Het leek of alles hem irriteerde. Ze begreep er niets van, niet van hem, en de laatste jaren ook weinig meer van zichzelf.
Boosheid, woede-uitbarstingen en verwijten, dat was alles wat ze van hem hoorde. Hij had haar van zich afgestoten, maar ook veel mensen om hen heen, er kwam bijna niemand meer over de vloer.”

We lezen hoe dit huwelijk begon, de charmante en welbespraakte Pieter (34) maakte er haast mee. Al bij de eerste afspraak vertelt hij haar wat zijn bedoelingen zijn. Hij wil weten of Marijke ‘zijn toekomstige levenspartner’ bereid is zijn twee zonen te accepteren. De totaal verblufte Marijke (27) weet niet wat haar overkomt. Ze kennen elkaar net! Ze wil het liever langzaam opbouwen. Maar Pieter wil zijn tijd niet verspillen aan iemand die geen serieuze bedoelingen heeft. Ze geeft een diplomatiek antwoord wat Pieter aanvaardt. Vervolgens vertelt hij over zijn leven en dat er al zo lang geen rustpunt is in zijn leven. Dát raakt Marijke, zou zij dat rustpunt voor hem kunnen worden?

Al snel trekt Pieter bij Marijke in, opnieuw walst hij in feite over haar tegenstribbelingen heen. Ze wil toch zeker geen latrelatie? Het gaat toch goed tussen hun? Dus waarom niet? Maar echt blij is Marijke niet, het gaat te snel. Toch hebben ze het leuk samen. Pieter is zichtbaar blij met haar goede zorgen en daar geniet Marijke weer van. Hij vertelt Marijke over zijn ellendige jeugd, een vader die onverwacht vertrok, een moeder met rare vriendjes… Marijkes hart loopt over, hij was een eenzame ziel geweest… Maar Marijkes moeder vraagt of Pieter iets mankeert en of ze wel gelukkig is met hem. Natuurlijk is ze dat! roept ze verontwaardigd.

Toch komen er langzamerhand barstjes in Marijkes onvoorwaardelijke liefde voor Pieter. Het schokt haar hoe liefdeloos hij over zijn eerste vrouw praat, ze zag helemaal niet hoe goed en geweldig hij was, ze had zelfs het lef gehad te vragen of hij weer zo lief en aardig kon zijn zoals in het begin! Ze begon commentaar op hem te krijgen! Dat kon natuurlijk niet.

Pieter drukt ondertussen steeds meer zijn stempel op Marijkes leven, vrienden heeft hij niet, zij wel, maar ook die blijven steeds vaker weg, het botert niet tussen Pieter en haar vriendinnen, hij vindt ze ook niet leuk. In feite vindt Pieter heel veel niet leuk, mensen niet, dingen niet en vooral niet als er commentaar op zijn doen en laten is. Dan wordt hij woedend en draait het zo dat Marijke zich steeds opnieuw schuldig voelt over het feit dat ze die dingen gezegd had.
Als Marijke zwanger lijkt, wordt er tussen neus en lippen gezegd dat ze dan zullen trouwen, hij wil geen onecht kind. Enige romantiek is ver te zoeken… Ook als er geen kind blijkt te komen, wordt er toch getrouwd, natuurlijk in alle stilte, al die poeha hoeft voor hem niet.

Pieter begint zich steeds dominanter te gedragen, zijn visie is de juiste en niet anders. Hij kleineert en controleert Marijke en zij vindt het steeds lastiger om mee om te gaan. Maar het moeilijke is dat hij ineens ongelofelijk lief en attent tegen haar kan zijn en dan is hij weer precies de man waar zij aanvankelijk op viel en dan laait de hoop dat alles goed komt toch weer op.

We lezen over de 25 huwelijksjaren van Marijke en Pieter, jaren die steeds moeilijker worden voor Marijke maar toch blijft ze in Pieter steeds de kleine jongen zien die zo vreselijk een warm ouderlijk nest miste. Nog steeds verdedigt ze hem en nog steeds wil ze zijn rustpunt zijn, hoewel de rust inmiddels ver te zoeken is. Ze hebben inmiddels twee kinderen en ook zij zien hoe hun ouders worstelen met de omgang met elkaar. Marijke weet dat, ze probeert het gezellig te houden maar dat lukt niet altijd.

Uiteindelijk breekt de dag aan dat ze beseft dat het zo niet verder kan, ze móet weg, ondanks dat ze ondanks alles toch nog om hem geeft. Maar op welke manier moet ze dat aanpakken, zal het uberhaupt wel lukken om uit de dominante omgeving van deze veeleisende, controlerende man te komen?

Dit bovenstaande lijkt op één lange klaagzang, maar het knappe van de schrijfster is dat ze er juist geen emotioneel drama van heeft gemaakt. Het is nu bijna een registratie van een huwelijk waarin één partner de ander totaal overheerst. Soms verstrijken de jaren wel heel snel, maar dat maakt wel dat het geen eindeloos herhalen van gebeurtenissen rond Pieters gedrag wordt.

Gelukkig loopt het boek ook niet af met een nieuwe vriend voor Marijke met de eindregel ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Dat zou het hele verhaal teniet doen. Dat zou te makkelijk zijn na alles wat er is gebeurd in dat huwelijk waar Marijke uiteindelijk toch innerlijk beschadigd uit is gekomen.
Nee, het is een verslag van de innerlijke zoektocht van Marijke, o.a. wat haar eigen aandeel in dit mis gaan van het huwelijk was en wat er voor andere invloeden meespeelden. Marijke doet diverse over haar zelf verbijsterende ontdekkingen en de confrontatie met zichzelf is regelmatig behoorlijk pittig. We lezen, eveneens zonder drama en sentimentaliteit, hoe ze met vallen en opstaan haar eigen leven weer in de hand probeert te krijgen en hoe het haar uiteindelijk lukt tevreden met zichzelf en haar leven te zijn.
Kortom, een indringend verhaal dat je bijblijft!

Reactie forum:
Re: Thea van Dijk – Loslaten in liefde
door Willeke » 28 Feb 2019, 23:35

Zo, dat lijkt me een heftig boek zeg. Mooi ook dat het niet keurig “rond”afloopt met een happy end, maar net als in t echte leven rafelrandjes heeft, en zoektochten en confrontaties met haarzelf vergt.
Omhoog
Dettie
Site Admin
Berichten: 34881
Lid geworden op: 01 Jan 1970, 02:00
Contact:
Re: Thea van Dijk – Loslaten in liefde
door Dettie » 01 Mar 2019, 10:53

Ja het is indringend, ik was erg blij dat het geen dramaboek werd. Het werd met lichte afstand verteld en dat was juist goed. Bijna een registratie maar dan met een persoonlijke aanpak. Knap gedaan want de balanslijn is dun in zulke verhalen en de schrijfster heeft de balans goed bewaard.
Het had van mij soms wel een ietsje meer drama mogen hebben, maar beter te weinig dan teveel.

Dettie

Reply
Sylvia Lucas - maart 10, 2019

Ik las het boek: PROOI VAN EEN NARCIST van Carolina Vlasmuys.
Het is haar meeslepende verhaal in romanvorm over de 15 jaar dat zij getrouwd was met een narcist, vanaf de allereerste ontmoeting tot en met het einde van deze slopende relatie. Het boek zal zeker een herkenning voor velen betekenen. Ikzelf heb het al menigeen aanbevolen.
De schrijfster laat in haar boek weten dat zijzelf het boek van Jan Storms “Destructieve relaties op de schop” las wat haar de ogen opende en haar duidelijk maakte dat ze met een narcist/psychopaat leefde.
Carolina schrijft niet óver haar relatie zoals vaak wordt gedaan, maar zet ons er middenin. Je kunt bijna niet stoppen met lezen en haar verhaal heeft mij nog lang bezig gehouden.

Reply
Mary van Duuren - januari 6, 2019

In november is mijn roman ‘De schittering in de diepte’ uitgekomen. Narcisme en de schijnwereld waar vaak achter verscholen wordt komt hier ruimschoots en verrassend aan de orde.

Verkrijgbaar bij de boekhandel
ISBN 978-90-826460-7-8
Of via ADOREMI Uitgeverij:
http://www.adoremi-moments.nl/winkel

Reply
Jasmijn Couwenberg - april 24, 2018

‘Werkboek: Je eigenwaarde terug na narcistisch misbruik’: dit is mijn tweede boek na ‘De narcistische wereld ontvlucht’.

Want als er 1 ding is wat narcistisch misbruik helemaal heeft afgebroken, is het jouw eigenwaarde wel.

Maar:
-Jij werd jarenlang waardeloos genoemd, maar je BENT het niet!
-Alle liefde die jij weggaf en nooit terugkreeg, ga jij nu aan JEZELF geven met behulp van dit werkboek!

Het werkboek bevat inspirerende lessen, checklists, opdrachten, werkbladen, tips, oefeningen, quotes en notitieruimte om jou te helpen weer van jezelf te leren houden. Zo kun je op praktische wijze aan de slag met je herstel!

Jasmijn Couwenberg

https://www.omstandersvan.nl/werkboeken/

Reply
  Anoniem - juni 4, 2018

  Ik ben benieuwd naar dit werkboek maar de website werkt niet/bestaat niet meer. Waar kan ik het werkboek vinden?

  Wat is deze website ook een troost. Jaren lang zo eenzaam gevoeld in de worsteling die ik met mijn moeder heb. Het verhaal is zo privé en moeilijk dat het lastig is om begrip en erkenning te vinden buiten bij mensen met een soortgelijk verhaal. Ik ben 26 en heb al mijn hele leven geweten dat mijn moeders gedrag niet oke is, maar toch kun je er niet aan ontsnappen. Ik ben altijd dankbaar geweest dat ik er met mijn vader over heb kunnen praten en dat hij zo begripvol is is echt mijn redding geweest denk ik. Maar nu ben ik er klaar voor om hier vol mee aan de slag te gaan. Om mezelf een mooier leven te geven, terwille van mijn relatie en voor mijn toekomstige kinderen en ook om te kijken of er toch nog iets van een verbetering in de relatie met mijn moeder kan komen (gezien we voorlopig nog met elkaar te maken gaan krijgen). Ik moet er niet aan denken zoals mijn moeder te worden naar de mensen om mij heen die ik lief heb. Ik loop al wel bij de huisartsondersteuner, maar ik ga aanvragen om bij een psycholoog terecht te kunnen.

  Reply
Anne-Loes - februari 20, 2018

‘Een spiegel voor narcisten’ van Martin Appelo!

Reply
I - december 22, 2017

Er zijn nog 3 boeken over narcisme:

 • Ik geef je mijn verhaal
 • Destructieve relaties op de schop
 • Waarom gaat het altijd over jou?

Reply
Jessica - december 21, 2017

Grote boze wolf

Reply
Leonie Bouwman - december 21, 2017

In september is er een boek van mijn hand uitgekomen bij Scholten uitgeverij genaamd: ‘De scherven van mijn vader’. Een boek over mijn persoonlijke ervaringen. Ik heb het uit laten geven in de hoop dat ik mensen kan helpen met mijn verhaal, tot steun kan zijn.
Eén van de reviews: Dit boek heeft mij laten zien dat ik niet alleen ben, ook ben ik hierdoor verschillende dingen gaan zien die ik eerst nog niet zag. Het is een goed boek voor mensen die bezig zijn zich te ontworstelen aan iemand uit hun omgeving met narcisme of mensen die er meer over willen weten. Goed om mensen uit je omgeving te laten zien welke gevoelens je hebt. De schrijver heeft de continue tegenstrijdige gevoelens goed opgeschreven. Enerzijds de continue afwijzing van de narcist en anderzijds de mensen die hem/haar geweldig vinden. Het boek is geschreven met humor, alleen voel ik hierin ook het verdriet van een gemis, we lachen er omdat het eigenlijk heel erg is. Voordeel van dit boek is dat het lekker wegleest door kleine hoofdstukjes waar in geen duidelijk verhaallijn zit maar wel een soort van chronologie.
https://scholtenuitgeverij.nl/product/de-scherven-van-mijn-vader/
Ook bij Bol.com zijn reviews te lezen.
Liefs, Leonie Bouwman

Reply
Jer - november 1, 2017

Zijn er ook boeken vanuit het perspectief van mannelijke slachtoffers van een Borderline/ narcistische vrouw??
Boeken geschreven over mannen die in een relatie hebben of hebben gehad met een Borderliner / narsist?

Jer

Reply
  Geess - mei 18, 2019

  Ben ik ook naar op zoek.. maar de narcist word hoe triest t ook is veelal als man betiteld

  Reply
Ashley Vlinder - augustus 7, 2017

Vandaag is mijn boek uitgekomen. Hierin beschrijf ik mijn zoektocht naar het ontsnappen uit een relatie met een Narcist/borderliner. Zeker als je samen kinderen hebt is dit bijna onmogelijk. Overal tegenwerking door hulpverlening ipv dat je geholpen wordt. Al snel word jij gezien als dwarsligger daar zorgt de Narcist wel voor. In mijn boek hoe ik met mijn kinderen ontsnap en het gevecht wat daarna nog plaatsvind om mijn kinderen veilig te houden. Hieronder de link waar mijn boek te bestellen is.

https://www.bol.com/nl/p/ontsnapt-uit-een-destructieve-relatie/9200000081071676/?suggestionType=typedsearch

Verder heb ik zelf een hoop duidelijkheid gevonden in destructieve relaties op de schop van Jan Storms

Reply
Ellie - juli 30, 2017

Als je wil weten waarom jij slachtoffer bent geworden kan ik “The human magnet syndrome” van de Amerikaanse psycholoog Ross Rosenberg aanraden.
Meer inzicht in hoe je jezelf kunt beschermen lees je in “Destructieve relaties op de schop” van Jan Storms. Deze boeken hebben mij enorm geholpen inzicht te krijgen in wat er nou echt aan de hand is.

Reply
Ik - juni 12, 2017

”Moeder, moeder” geschreven door Koren Zailckas

Reply
Jasmijn Couwenberg - juni 9, 2017

Graag breng ik hier ook mijn nieuwe boek onder de aandacht:

‘DE NARCISTISCHE WERELD ONTVLUCHT’

Het boek biedt steun aan iedereen die te maken heeft met narcistisch misbruik. Narcistisch misbruik, oftewel psychische mishandeling, sloopt je volledig. Je wordt mentaal afgebroken en je zelfvertrouwen maakt plaats voor een gigantisch minderwaardigheidscomplex. Hoe ontstaat dit precies? En hoe bescherm je jezelf? Het boek draagt bij aan een beter inzicht in wat er aan de hand is en hoe je jezelf hieruit kunt losmaken. Aan de hand van meningen van deskundigen, verhalen van lotgenoten en mijn eigen ervaringen komt dit allemaal aan bod.

Mijn opvoeding bestond uit narcistisch misbruik en op volwassen leeftijd kwam ik opnieuw in een narcistische relatie terecht. Ook was er sprake van ouderverstoting waarbij ik mijn vader niet meer mocht zien. Ter verwerking van mijn ervaringen en om lotgenoten te steunen, schreef ik dit boek.

Via mijn website is het boek verkrijgbaar (en kun je de inhoudsopgave en het inkijkexemplaar bekijken):

https://www.omstandersvan.nl/

Groet,
Jasmijn Couwenberg

Reply
Riri - mei 29, 2017

Ik heb jaren lang een gevecht gehad met de zoektocht door narcisme , het gaf een behoorlijk negatieve lading over alles in mijn leven!
Ik was bang nooit meer een gelukkig leven te hebben en dat ik voorgoed getekend zou zijn door narcisme.
Het boek van Martin Appello ” EEN SPIEGEL VOOR NARCISTEN” heeft mij hiervan verlost, heeft mij mijn ik weer terug gegeven, door dit boek kreeg het een hele andere lading en kon ik het een plekje geven en weer genieten van het leven ! Ik raad het aan , iedereen die met narcisme te maken heeft, om dit boek te lezen!

Reply
  MvdH - augustus 30, 2017

  Een spiegel voor narcisten? bestaat die dan?? ik dacht dat die alleen in een spiegel zien wat zij zelf zien willen 🙁

  Reply
  ientje - januari 11, 2020

  Dit boek was voor mij de 1e eye-opener, mbt mijn zoon, die zijn N.woede op mij botvierde. Dit boek heeft me veel inzicht gebracht, en begrip, maar ik had nog niet door dat mijn ex een verborgen Narcist was.
  Appelo heeft het over depressief narcisme (te weinig oersoep) versus de angstige narcist (teveel oersoep) en de combi. Ook is de narcistische cirkel mooi hulpmiddel tot inzicht, , vooral voor henzelf, hoe ze toch een relatie kunnen hebben die wel kan standhouden
  Heel bijzonder trouwens, een narcist die weet dat hij NPS heeft. Ik heb mijn N-ex dit boek aangeraden (ik was nog zo stom om hem te willen helpen); hij kent de schrijver, maar leest het niet.

  Reply
L~ - mei 13, 2017

Ik vind Het verdwenen zelf van Iris Koops een gewéldig boek.
Zie ook de site het.verdwenenzelf.nl

Reply
Anna - maart 1, 2017

Voor degenen onder ons die liever in het Engels lezen: Will I ever be good enough? Healing the Daughters of Narcissistic Mothers van Karyl McBride is een goede. Destijds aangeraden door mijn psychotherapeut.

Reply
  panda - februari 7, 2018

  Dag Anna,

  ik heb dit boek al een paar keer zien verschijnen en het ziet er interessant uit.
  Enkel is men nederlands niet zo goed. Weet jij misschien toevallig of er hier een vertaling van is uitgegeven?
  Ik ben eigelijk op zoek naar een boek specifiek, over opgroeien met een narcistische moeder..

  alvast bedankt

  Reply
Rie - februari 16, 2017

Wat een openbaring! Ik zit midden in een crisis en heb besloten te breken met mijn stiefmoeder. Ik ben half de vijftig,mijn levenlang heb ik gevochten tegen depressieve gevoelens en het gevoel te hebben nooit goed genoeg te zijn. Ik val altijd in patronen van zorgen voor…

Ik zoek momenteel hulp omdat ik niet meer tegen de liefdeloosheid kan en ik het aan niemand uitgelegd krijg wat ik mijn hele leven heb ervaren. Ik ben het hoogsensitieve kind dat zichzelf beklaagd….blij dat ik weet dat er op zijn minst al een naam voor bestaat. Ik herken alle verhalen of het zouden de mijne kunnen zijn. Danku.

Reply
Nanny - februari 9, 2017

Boeken komen te laat, heb het zelf al opgelost om mijn eigen leven te leiden. Maar hoe …of kan…. ik deze mensen ermee confronteren die mij dit hebben aangedaan. En zal het mij wel een voldaan gevoel geven of heeft dat geen enkele zin, kan je zoiets niet veranderen of moet ik er mee leren leven…

Reply
  Roo - mei 25, 2017

  Ik denk dat je je narcistische ouder niet kunt vragen waarom zij het jou hebben aangedaan. omdat zij nooit en te nimmer willen toegeven dat ze fout zaten naar jou toe. Maar ik lees dat je je eigen weg bent gegaan dit is gewoon goed wat je deed. je kunt hooguit raad vragen aan een deskundige therapeut die bekend is van kinderen die misbruikt zijn door een narcistische ouders. ik heb zelf de boeken gelezen van Alice Miller Het Drama van het begaafde kind Een studie over narcisme. daar staan vaak redenen in vermeldt hoe narcisme kan ontstaan. Kortom vraag dit niet aan hen zelf want dan begint het verhaal weer van voren af aan. Je wordt dan toch weer afgewezen waar je niet op uit bent denk ik. ik wens je erg veel succes met je zoektocht naar informatie.

  Reply
Survivoreye - januari 19, 2017

Het absoluut beste boek dat ik over deze materie gelezen heb (vanwege m.n. De geestelijke mishandeling van mijn moeder door mijn narcistische vader) was
Ross Rosenberg -The Human Magnet Syndrome, Why we love people who hurts us. Emotional Manipulators, Codependants and Dysfunctional Relationships
Het boek is wat te Amerikaans op sommige plaatsen I.m.o. maar geeft Vind ik veel antwoorden. De auteur heeft ook films op YT, het proces duidt hij ook aan met The Dance.

Reply
ianna - december 7, 2016

https://www.bol.com/nl/p/psychopath-free/9200000039298509/
van harte aanbevolen #survivors

Reply
  ianna - december 7, 2016

  Psychopath Free
  Recovering from Emotionally Abusive Relationships with Narcissists, Sociopaths, and Other Toxic People

  Reply
Peggy Tan - november 18, 2016

Een spiegel voor narcisten van Martin Appelo. Heel duidelijk boek!

Reply
Wil Hoogland - november 5, 2016

From harm to charm van Gregory Zaffuto. Deze man schrijft vanuit zijn eigen ervaring en is voor mij via zijn Facebook pagina After narcistic abbuse het begin van mijn herstel geweest.

Reply
Hella - oktober 12, 2016

het staat al ergens vermeld, maar ik kan het boek van Iris Koops, Het verdwenen zelf aanraden. Als je haar naam googelt kom je ook professionele hulpverleners tegen die echt begrijpen waar je het over hebt.

Reply
Simone - augustus 31, 2016

In mijn roman Glinsterzwart is narcisme het hoofdthema. In het zelfstandig te lezen vervolg Schelpenwit speelt het ook, zij het een iets kleinere, een rol.

Reply
Liesbeth - augustus 22, 2016

De ex van mijn vriend heeft een narcisitsche stoornis. De kinderen distantiëren zich van hun moeder, alleen vertoont de jongste dezelfde kenmerken (13). Het is heel delicaat om haar hier mee te confronteren want het laatste wat ze wil op haar moeder lijken. Kent er iemand een boek dat voor een meisje van deze leeftijd geschikt is om haar te leren haar eigen gedrag te spiegelen? Het moeilijke is dat zij de kenmerken van de narcist niet kritisch op zichzelf kan toetsen.

Reply
  Lilian - augustus 31, 2016

  Eerlijk gezegd lijkt het me ook niet slim om een kind van 13 zomaar te confronteren met dat ze een narcist zou zijn. Wanneer u echt denkt dat er iets niet goed zit aan deze dame, laat dit dan alsjeblieft over aan een professioneel iemand. Een kind van 13 kan goed wel eens helemaal geen narcist zijn, maar wel het gedrag vertonen omdat ze deze zo heeft aangeleerd van die ouder. En ja er zit een groot en wezenlijk verschil. Als u denkt dat deze jonge dame hulp nodig heeft zou ik u aanraden hier niet zelf mee te experimenteren, dat kan zeer schadelijk zijn voor het kind, voor u en de relatie tussen jullie. Bovendien is een kind van deze leeftijd niet zoals een volwassen iemand in staat het eigen gedrag te spiegelen en zijn de hersens nog in ontwikkeling op sociaal gebied.

  Reply
Agna - juli 7, 2016

Ook een verhelderend boek: Voorbij het narcisme, van Mjon van Oers. Behalve het laatste hoofdstuk, wat naar mijn smaak ietsje teveel de licht zweverige, spirituele kant opgaat, is het een duidelijk, toegankelijk boek. Zij heeft ook 3 goede e-books geschreven die je kunt bestellen, even googlen op haar naam. En voor degenen die Engels lezen is er een site http://www.esteemology.com, waar Savannah Grey geweldige, zeer zinnige en to the point posts op zet. Daar heb ik veel aan gehad, zij zet alles perfect in perspectief.

Reply
Sine D - juni 30, 2016

Ik heb zelf een boek geschreven als verwerking van mijn burnout, met gedichtjes, om voor mezelf te durven bestaan in hoe ik het voelde – blijkt nu na lezen van jullie site, dat ik ook narcistische ouders had en deze gedichtjes verwoorden ook helemaal wat jullie zeggen. Ik wil altijd mijn gedichtjes ter beschikking stellen van jullie website – E-boek – Ik hoop dat daar veel mensen zich in kunnen in herkennen of terugvinden. Een goed boek vind ik ook Destructieve relaties op de schop van Jan Storms (psychopathie herkennen en hanteren).

Reply
hassan - mei 10, 2016

Hassan.
kam iemand mee vertellen of je ook via de huisarts hulp kan vragen.want ik heb gelezen hier over komt bekend
voor bij mijn ex. Graag reactie

Reply
  Mieke - januari 4, 2017

  Beste Hassan
  ga er gerust mee naar de huisarts dat is wel de minst moeilijke stap hopelijk begrijpt deze jouw verhaal en zal je wel raad geven misschien heb je zelf ook hulp nodig om dit te verwerken dan is een psycholoog de beste oplossing laat de dokter u erover helpen mijn zoon zit nu in zo een situatie en een psycholoog helpt hem daarbij,alleen is hij nog samen en wil nog niet de gevolgen weten
  graag gedaan
  lieve groetjes van een mama

  Reply
carol Zeitlin - april 30, 2016

Via de site http://www.het.verdwenenzelf.nl is een heel goed boek te bestellen voor iedereen die met narcisme te maken heeft. In dit boek wordt uitgelegd wat narcisme is en er staan veel voorbeelden en tips in. Je kan het ook gebruiken als een werkboek om met jezelf aan de slag te gaan, naar aanleiding van de vragen die er in staan.
Ook kan je op deze site je opgeven voor verschillende workshops (echt de moeite waard, zeer leerzaam!) en je kan een goede therapeut aanvragen, die echt de kennis heeft van narcisme.
Echt een aanrader!

Reply
Ritu - februari 13, 2016

Potvolblomme zeg, besef dat ik je roem & talent heb ohdcrsenat begint traag door te sijpelen in al mijn dertien hersencelletjes. Writer’s block komt in jouw vocabulaire vast niet voor. Wel jammer dat die foto’s, mooi om te zoenen, niet zoombaar zijn.Pecuniaanse motieven ontvoerden me naar god forsaken Emerald Isle, maar inmiddels geloof niet meer dat geld gelukkig maakt (zei hij zwartgallig ;-). OK geld is misschien een noodzakelijke maar geenszins voldoende voorwaarde voor geluk. Toch verbaast het me dat je niet rijker bent dan je suggereert. Maar ja, journalistieke suggesties corresponderen niet altijd met werkelijkheid. Misschien is u stiekum wel rijk. Zo niet, zoek de publiciteit, geef de publiciteit vorm als docent of wat dan ook. Kan me nauwelijsk voorstellen dat je je talenten niet te gelde kunt maken, dat je droom (zie interview) geen werkelijkheid wordt (maar ik sla de plank wel vaker mis oops, vandaar mijn dikke grote blauwe duim.

Reply
Anneke - oktober 22, 2015

Kan iemand mij vertellen waar een goede therapeut of therapie kan vinden die mij kan helpen bij het verwerken van narcistisch misbruik door vader. Ik zie wel veel informatie over narcistisch misbruik door (ex) partners, maar niet veel informatie over en voor kinderen van narcistisch misbruik. Kan iemand mij daarbij helpen? Alvast bedankt allemaal….

Reply
  carol Zeitlin - april 30, 2016

  via http://www.het.verdwenenzelf.nl kan je een therapeut aanvragen die echt gespecialiseerd zijn in narcisme. Zij zijn door het hele land verspreid

  Reply
  Géri - augustus 6, 2016

  Er is een 12-stappen programma dat is bestemd voor ‘volwassen kinderen’. Het heet ACA (adult children of alcoholics & other dysfunctional families). ‘Narcistisch’ (ik noem het zelf liever disfunctionaliteit) misbruik heeft ernstige gevolgen voor de kinderen in het gezin. Zeker weten dat je daar terecht kun. Op www. adultchildren.org (Engelstalig) kun je meer lezen. Succes.

  Reply
Henk - oktober 5, 2015

Sigrid van Dort met het boek Ratgevallen

Reply
Ginny - september 21, 2015

‘Het verdwenen zelf’ is een werkboek van Iris Koops. Ze heeft ook een website. Ik vond het erg waardevol.

Reply
athila - juli 7, 2015

Zeer duidelijke site. check zeker ook het boek “destructieve relaties op de schop” van Jan Storms. Enorm leerrijk. Alvast bedankt voor alle hulp en verduidelijking!
Athila

Reply
Leave a Reply: